icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een huis kopen: wat kun je meefinancieren?

Koop je een huis, dan krijg je met extra kosten te maken. Onder andere hypotheekadvies, overdrachtsbelasting, notariskosten, mogelijk een verbouwing en ga zo maar door. Niet alle kosten kun je meefinancieren in je hypotheek. We leggen uit hoe het zit en wat er wél kan.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:13 november 2024

overzicht - hypotheek regelen

Waar moet je rekening mee houden?

Je kunt voor je nieuwe huis een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Er is 1 uitzondering. Als je extra geld nodig hebt om je huis energiezuiniger te maken, dan mag je meer lenen. Hoeveel meer? Dat hangt af van het energielabel van het huis. Maar nooit meer dan 106% van de marktwaarde van de woning. En het geld moet je echt gebruiken om je huis te verduurzamen. 

Extra kosten

Dit betekent dat je de meeste aankoopkosten zelf moet betalen. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten

Deze eenmalige aankoopkosten worden ook wel de kosten koper (k.k) genoemd. Aan deze eenmalige aankoopkosten ben je vaak het meest kwijt.

  • Bij bestaande bouw zijn de kosten koper (k.k.) 4 á 6% van de aankoopprijs. Voor starters zijn de kosten lager. Die betalen geen overdrachtsbelasting als ze aan de voorwaarden voldoen. 
  • Bij nieuwbouw is dat zo’n 3% van de koopsom.

Als je een bestaande woning koopt heb je dus meer eigen geld nodig dan bij een nieuwbouwwoning.

Hoe bereken je de kosten koper?

Ben je benieuwd hoe hoog de aankoopkosten zijn? Gebruik dan onze rekentool. Vul de waarde in van het huis dat je wilt kopen. Dan krijg je een overzicht van de bijkomende aankoopkosten. En zie je hoeveel je maximaal kunt lenen.

Bestaande bouw

Nieuwbouw

Hoe kan ik de bijkomende kosten financieren?

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om aan het benodigde geld te komen.

Bijvoorbeeld:

  • Spaargeld
  • Overwaarde van de vorige woning. Dit geldt dus niet voor starters.
  • De familiebank: lenen via familie of vrienden.
  • Starters: check of je via jouw gemeente een starterslening kunt krijgen.
  • Een persoonlijke lening bij de bank. Dit is een dure optie. De rente van zo’n lening is hoger dan de hypotheekrente. Gebruik je de persoonlijke lening voor de aankoop of verbouwing van je woning? Dan is de rente aftrekbaar. Net als bij een hypotheek. Een lening brengt maandlasten met zich mee. Die verlagen jouw maximale hypotheekbedrag.
  • De Funderingslening Maatwerk. Speciaal voor huiseigenaren die bij een bank of verzekeraar geen extra lening kunnen afsluiten om urgent funderingsherstel te financieren. Momenteel kun je deze lening aanvragen als je in Alphen aan den Rijn, Emmen, Haarlem, Lansingerland, Maastricht, Rotterdam of Zaanstad woont. 
  • Tot slot: voor een bestaande woning kun je een energiebespaarlening aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.
Artikelen binnen Doorstromer