icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europees Parlement wil geo-blocking afschaffen

Nieuws
|
Consumenten mogen vanaf eind 2018 niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse website surfen. Dat besloot het Europees Parlement op dinsdag 6 februari. Bij geo-blocking maken aanbieders van diensten en producten onderscheid tussen consumenten, afhankelijk van het land waarin zij wonen.
joyce donat

Joyce Donat   WoordvoerderGepubliceerd op:9 februari 2018

europese-vlag

Wie naar een buitenlandse website of webshop surft, wordt nu nog vaak automatisch doorgeleid of zelfs als klant geweigerd. Consumenten worden zo belemmerd om bij buitenlandse webwinkels te kopen en zo de beste prijs te kiezen. Met een verbod op geo-blocking wordt grenzeloos winkelen binnen de Europese Unie eindelijk echt mogelijk. De Europese Raad moet de nieuwe regels nog wel goedkeuren.   

Auteursrechtelijk beschermde producten

Het verbod geldt helaas niet voor auteursrechtelijk beschermde producten zoals e-books, muziek en films. Maar in de wet is wel een clausule opgenomen die de Europese Commissie verplicht om in 2020 opnieuw naar de wet te kijken en deze eventueel uit te breiden zodat hij ook voor die producten geldt.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • Pakket achterlaten bij deur v2
    Test | 5 jul.

    Test problemen bij pakketbezorging

    Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten.
  • Temu gebruikt unfaire praktijken
    Nieuws | 16 mei

    Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu

    18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden.
  • online platforms veiliger maken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.