Nederland moet zich sterk maken voor breed verbod op geo-blocking
Joyce Donat WoordvoerderGepubliceerd op:27 juli 2017
Consumenten dreigen daar de dupe van te worden. De Consumentenbond roept minister Kamp op zich in te zetten voor een breed verbod op geo-blocking - en andere vormen van discriminatie op grond van nationaliteit, woonplaats of plaats van vestiging.
EU onderhandelt over kunstmatige barrières
De Europese Raad van Ministers en het Europese Parlement (EP) onderhandelen over een Europese verordening die bestaande kunstmatige barrières, bij het doen van een bestelling online in een andere lidstaat, moet wegnemen. Door deze barrières is het voor consumenten vaak onmogelijk om een product aan te schaffen of een dienst af te nemen in een ander land dan waar zij wonen. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Als een winkelier in een winkelstraat een klant weigert een product te verkopen op grond van zijn nationaliteit, vinden we dat absurd en ontoelaatbaar. Maar precies dat gebeurt nu online. Tot grote frustratie van consumenten.’
Oppositie
Consumentenorganisaties in heel Europa, scharen zich achter de opstelling van het EP om het toepassingsgebied van de verordening te verbreden, zodat ook de aanschaf van digitale producten als e-books, muziek, videogames en software binnen het bereik van de nieuwe regeling komen te vallen. Maar daar wordt door een aantal lidstaten, waaronder Nederland oppositie tegen gevoerd. De Consumentenbond betreurt dat en roept de Minister van Economische Zaken op de voorstellen van het EP alsnog te steunen. De bestaande barrières zijn in strijd zijn met het doel van de EU om tot een digitale interne markt te komen, zo houdt de Consumentenbond de minister voor.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- Test | 5 jul.
Test problemen bij pakketbezorging
Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten. - Nieuws | 16 mei
Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu
18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA). - 22 feb.
Webwinkels zonder achteraf betalen
Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.