Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Lauri ten Grotenhuis Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:19 mei 2022
Update 2021
Rookmelders die in het onderzoek uit 2019 onveilig bleken te zijn, zijn nog steeds online te koop.
Wat is het probleem?
Koolmonoxidemelders en rookmelders kunnen levens redden, maar dan moeten ze wel tijdig alarm geven. In een onderzoek van onze Engelse collega's uit 2019 bij Which? blijkt dat de koolmonoxide- en rookmelders die ze via online webwinkels kochten niet te vertrouwen zijn. Het gaat om de melders gekocht bij Ebay, AliExpress en Wish.
Ze kochten 7 CO-melders die het allen lieten afweten hoge concentraties te melden. Van 4 van de melders zou je mogelijk ook niet wakker worden als ze al afgaan, want het geluidsniveau is veel te laag: 70dB in plaats van de vereiste 80dB.
De 4 rookmelders die ze kochten lieten het ook afweten ongeacht het materiaal dat in de fik werd gestoken. Hierop hadden de melders alarm moeten geven.
Om welke producten gaat het?
De betreffende producten zijn inmiddels van de online webwinkels afgehaald. En dat niet alleen. In totaal zijn er naar aanleiding van het onderzoek van Which? 438 producten van de webwinkels gehaald. Vaak wordt eenzelfde product namelijk door meerdere aanbieders op de websites aangeboden.
Maar daarmee is het gevaar niet geweken. Ook nu zien we producten die gelijk zijn aan de geteste producten op de sites. Ze worden er afgehaald, maar er ook weer opgezet. Koop daarom in elk geval geen melder die lijkt op de onderstaande producten.
Wat kun je zelf doen?
-
Koop een melder die goed uit onze test in 2016 kwam.
-
Koop koolmonoxide- en rookmelders bij een betrouwbare Nederlandse winkel.
-
Controleer voor je aanschaf of de rookmelder voorzien is van een NEN-EN 14604 goedkeuring. En bij een koolmonoxidemelder van NEN-EN 5092.
-
Check of de fabrikant duidelijk is vermeld. Evenals de datum van fabricage en een batchnummer.
Nieuw & interessant
- Test | 5 jul.
Test problemen bij pakketbezorging
Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten. - Nieuws | 16 mei
Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu
18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA). - 22 feb.
Webwinkels zonder achteraf betalen
Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.