Wat kost een eigen huis?
Ellen Kloor Expert hypothekenBijgewerkt op:13 november 2024
Overzicht kosten bij aankoop woning
Als je een huis koopt, krijg je te maken met eenmalige kosten en maandelijks terugkerende kosten. We zetten de kosten op een rij en het bedrag dat je gemiddeld per kostenpost kwijt bent. Per onderdeel geven we een korte toelichting.
Bereken je aankoopkosten woning
Een aantal kosten uit het overzicht vormen samen de aankoopkosten. Aankoopkosten worden ook wel de kosten koper (k.k) genoemd. Aan deze eenmalige aankoopkosten ben je vaak het meest kwijt. Gemiddeld zo'n 4 tot 5% van de aankoopprijs bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning zijn de kosten lager.
Ben je benieuwd hoe hoog de totale kosten zijn? Gebruik dan onze rekentool. Vul de waarde in van het huis dat je wilt kopen. Dan krijg je een overzicht van de bijkomende aankoopkosten van de woning. Je ziet ook hoeveel je maximaal kunt lenen.
De aankoopkosten (kosten koper) bestaan uit:
- Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom). Kopers tussen de 18 en 35 betalen dit niet als ze voldoen aan de voorwaarden.
- Hypotheekadvies
- Notariskosten voor de hypotheekakte en de eigendomsakte
- Kadasterkosten
- Mogelijke makelaarskosten
- Taxatiekosten
- Bouwkundige keuring
- Nationale Hypotheek Garantie
Aftrekbare kosten eigen woning
Een aantal eenmalige of jaarlijkse kosten kun je aftrekken van je inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. De aftrekbare kosten eigen woning geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting. Om je te helpen bij het invullen van de hypotheekvragen in de belastingaangifte, hebben we de vragen voor je uitgewerkt.