We plaatsen cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Er zijn ook cookies naar keuze om:
Je gebruikservaring of feedback op onze site te kunnen geven
Op basis van je gedrag je relevantere informatie op onze website, app én via e-mails te kunnen geven
YouTube-video’s te kunnen bekijken
Relevante aanbiedingen van de Consumentenbond op andere sites te krijgen
Door op ‘Accepteer alle cookies’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.
Jouw gegevens zijn veilig bij ons
Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Goede espresso zetten is een kunst. Zo moet je de koffie fijn malen, goed aandrukken en op de juiste temperatuur zetten. Wij helpen je op weg om thuis een heerlijk kopje espresso te zetten.
Irene la FailleExpert espressomachinesBijgewerkt op:11 februari 2025
Let op!
Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.
Bij een goede espresso loopt een paar seconden na het starten een bijna zwarte straal uit de machine.
De eerste druppels koffie komen dan gelijkmatig uit de machine. Gevolgd door de eerste crema. In de ideale situatie ontstaat een soort tijgervelpatroon. De straal is de hele tijd stroperig en wordt niet onderbroken. Er wordt ook wel gezegd dat de espresso moet 'vloeien als honing'.
Voor de juiste balans kun je letten op de 4 M's:
1. Melange: de bonen
Voor een espresso gebruiken we Arabicabonen, Robustabonen of een mix daarvan. De kwaliteit van de koffie wordt bepaald door de grootte van de bonen en een gelijke verdeling. Gooi bonen weg als ze gebroken zijn of aangetast door insecten.
Deze selectie beïnvloedt uiteraard de prijs. Hoe selectiever het verwerkingsproces, hoe duurder de koffie. De verschillende methodes voor het plukken en verwerken van de koffie worden afgestemd op de kwaliteit.
2. Maling: de maalgraad
Een fijne maalgraad leidt tot kleinere koffiedeeltjes. Dit geeft een groter contactoppervlak voor het water. De bestanddelen van de koffie komen sneller vrij. Voor het malen kun je verschillende soorten maalschijven gebruiken.
3. Meester: compact aangedrukte koffie
De doorloopsnelheid en temperatuur van de espresso worden bepaald door het aandrukken van de koffie. Bij pistonmachines heb je een tamper nodig om de koffie aan te drukken. Bij de goedkopere handmatige apparaten zit vaak een tamper van kunststof. Hiermee kun je de koffie niet goed aandrukken.
Koop liever een massieve tamper die goed aansluit in het filterbakje. Helemaal mooi is een tamperstation. Hier leg je de filterhouder in als je de koffie aantampt. Zo zet je meer kracht dan wanneer je de filterhouder in je hand houdt. Tamp de koffie ook recht aan. Schuin tampen geeft een slechtere extractie (doorloop).
4. Machine: de juiste extractie
Hoe langer koffie in contact is met water, des te meer bittere smaken er vrijkomen. Te lang contact betekent bittere koffie. Dit wordt ook wel over-extractie genoemd. Ook te heet water geeft een bittere smaak. Als er te weinig smaak uit de boon is gehaald, wordt de koffie zuur. Dit heet onder-extractie. Een goed gezette espresso heeft een lange nasmaak. Bij onder-extractie vervliegt de smaak snel.
Gebruik de juiste hoeveelheid verse bonen
De hoeveelheid koffie en water
Voor een espresso gebruik je 7 gram koffie, volgens de Italiaanse espressovereniging. Uiteindelijk mag er 25 ml koffie in het kopje zitten.
De luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur
Koffie neemt water op uit de omgeving. Als de luchtvochtigheid stijgt, zwelt de koffieboon op. Als het warm is, oxideren bonen sneller en worden ze vies. Voor de kwaliteit van de bonen is het niet goed om ze te bewaren in de machine.
Een groot bonenreservoir is dus geen voordeel voor de kwaliteit. Tenzij deze in een dag wordt leeggemalen. Het is natuurlijk wel handiger als je niet elke dag de bonen hoeft bij te vullen. De meeste machines hebben daarom een bonenreservoir van 150 gram of meer.
Zorg voor de juiste snelheid van doorlopen
Bij espressomachines zorgt snelheid niet voor betere koffie. Als het zetten te lang duurt is dat ook niet goed. Dan wordt de koffie bitter. Voor een echte espresso moet de extractietijd tussen de 22,5 en 27,5 seconden liggen, volgens de Italiaanse espressovereniging.
Bij een volautomaat duurt het zetten vaak niet meer dan een halve minuut. Dit is inclusief het malen. Portiesystemen zijn iets sneller klaar omdat deze geen bonen malen. Bij volautomaten en enkele koffiecupmachines kun je de doorlooptijd en/of het volume instellen. Bij pistonmachines bepaal je zelf de zettijd.
Goed op temperatuur
Een optimale espresso is 67°C als deze uit de machine stroomt. Dat is een stuk kouder dan filterkoffie. Je kunt een espresso in één slok opdrinken.
Het is belangrijk dat de machine goed is opgewarmd. De machines geven aan of ze klaar zijn voor gebruik. Afhankelijk van de machine duurt het opwarmen een halve minuut tot een paar minuten. Soms adviseren fabrikanten om de machine al veel eerder aan te zetten. Vaak druppelen volautomaten even van tevoren om de leidingen voor te verwarmen. Bij een pistonmachine doe je dat zelf.