We plaatsen cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Er zijn ook cookies naar keuze om:
Je gebruikservaring of feedback op onze site te kunnen geven
Op basis van je gedrag je relevantere informatie op onze website, app én via e-mails te kunnen geven
YouTube-video’s te kunnen bekijken
Relevante aanbiedingen van de Consumentenbond op andere sites te krijgen
Door op ‘Accepteer alle cookies’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.
Jouw gegevens zijn veilig bij ons
Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Het perfecte melkschuim is stevig en fluwelig wanneer de koffie wordt geserveerd. De schuimlaag heeft volume maar een fijne structuur (microschuim). Het bevat geen grote luchtbellen. De perfecte temperatuur is rond de 65°C. Boven de 70°C wordt de melk te heet en dat komt de smaak niet ten goede. Onder de 60°C koelt de koffie te snel af.
Beste melk voor melkschuim
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art. Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo’n 4°C.
Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.'
Alternatieven voor gewone melk
Je kunt ook lactosevrije koemelk gebruiken. Of gebruik een plantaardig alternatief, zoals soja- of amandeldrink. Hiervan zijn speciale 'barista'-varianten te koop, die beter zouden opschuimen.
Zelf melk opschuimen
Een espressomachine kan verschillende soorten melkopschuimers hebben. Met een goed stoompijpje heb je het perfecte melkschuim binnen handbereik. Je moet wel eerst wat oefenen, maar heb je het eenmaal onder de knie, dan maak je melkschuim als een echte barista.
Gebruik een speciaal kannetje van RVS, om de temperatuur goed aan te voelen.
Vul het kannetje voor ongeveer de helft met melk.
Zet de stoompijp vol aan zodat het eerste condenswater eruit loopt en hij goed op stoom is. Zet hem daarna weer uit.
Plaats het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk. Zet de stoom aan en voeg zo lucht toe aan de melk. Het volume neemt toe. Beweeg de kan verder naar beneden om lucht toe te blijven voegen. Dit heet het stretchen van de melk. Ga door totdat de melk handwarm is. Dat kun je voelen aan de bodem van het kannetje.
Plaats het pijpje dieper in de melk en houd het kannetje wat schuin om een draaikolk (swirl) te maken. Zo blijft de melk in beweging en voeg je geen lucht meer toe. De bellen worden kleiner. Verwarm zo de melk tot zo'n 70°C.
Zet de stoom uit. Hoe ziet het melkschuim eruit? Als je grote bellen ziet, kun je het kannetje een paar keer op het aanrecht tikken. En draai de melk rond voor soepel, glanzend microschuim.
Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon. Dit doe je door hem kort open te zetten en daarna af te nemen met een vochtige doek.
Bekijk in de video hoe je een goede cappuccino of latte machiato maakt. En weet je hoe je figuurtjes in de melk maakt (latte art)? Dat wordt hierin ook stap voor stap uitgelegd.
Let op!
Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies