Energieverbruiksmanager: inzicht in je verbruik
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:19 november 2024
Een energieverbruiksmanager kan een los kastje zijn, dat je aansluit op je elektriciteitsmeter. Dat kan direct, zodat de gegevens bij jou thuis blijven. Je gebruikt daarvoor de P1-poort van je slimme meter.
Aansluiten
Je kunt een energieverbruiksmanager ook aansluiten via internet. Je moet dan de aanbieder van de verbruiksmanager toestemming geven om de data uit je slimme meter in te zien via de computers van je netbeheerder. In dat geval kan een energieverbruiksmanager ook een app op je smartphone of tablet zijn, of een webpagina.
Overzichten
De meeste energieverbruiksmanagers laten het verbruik zien in overzichtelijke grafieken en tabellen. Het kan ook simpeler via een 'stoplicht' dat bijvoorbeeld aangeeft dat je aan het verspillen bent. Zo kun je:
- Van dag tot dag je energiegebruik volgen.
- Snel zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt.
De uitgebreide energieverbruiksmanagers met veel analyse- en vergelijkingsmogelijkheden geven meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld:
- Je energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens.
- Eigen streefdoelen instellen.
- Persoonlijke tips krijgen voor het besparen van energie.
- Het verbruik meten van apparaten, los van elkaar.
Besparingseffect direct zichtbaar
Met deze uitgebreide informatie zie je direct het effect van besparingsmaatregelen. Of je ziet bijvoorbeeld aan het nachtverbruik dat een apparaat een hoog sluipverbruik heeft.
Welke energieverbruiksmanager?
Op de website van Milieu Centraal staat een een heel compleet en uitgebreid overzicht van energieverbruiksmanagers.
Toon
Een bekende energieverbruiksmanager is Toon van Eneco. Dit is een energieverbruiksmanager en kamerthermostaat in één. Je ziet in grafieken het verloop van je energieverbruik. Ook krijg je inzicht in het sluipverbruik: hoeveel stroom verbruik je ’s nachts?
Door Toon word je bewuster van je energieverbruik. Bijvoorbeeld als je een piek zit in de grafiek. En je ontdekt dat dit komt door de waterkoker. Die piek kan omlaag door er minder water in te doen.
Om te weten welke apparaten een piek veroorzaken heb je wel 'slimme stekkers' nodig (circa €40) die met Toon communiceren.
Toon is er voor klanten van Eneco, maar je kunt Toon ook los kopen. Dit is niet goedkoop: €275 inclusief installatie. En wil je ook weten hoeveel energie je zonnepanelen opleveren? Dan heb je een extra module nodig, die heet Zon op Toon.
Energiekosten besparen
Je kunt ook kosten besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier via ons Energiecollectief. Of vergelijk zelf energieleveranciers in de Energievergelijker.