Hoe zit mijn energierekening in elkaar?
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:7 november 2024
Indeling energierekening
Een energieleverancier mag zelf bepalen hoe zijn energierekening er precies uitziet. Er is een vrijwillige richtlijn en de verschillen tussen de energieleveranciers zijn groot. Maar deze posten staan er ongeveer op:
A. Leveringskosten | 1. Variabele/verbruikskosten 2. Vaste leveringskosten |
B. Netbeheerkosten | 3. Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting 4. Capaciteitstarief 5. Meettarief |
C. Belastingen en overheidsheffingen | 6. Energiebelasting 7. Vermindering energiebelasting 8. Opslag duurzame energie 9. Btw |
D. Overige kosten en overzichten | 10. Overigen 11. Verrekening termijnbedragen 12. Overzicht betaalde bedragen 13. Nieuw voorschotbedrag 14. Overzicht verbruik 15. Vergelijking eerdere perioden |
De energierekening bestaat dus uit veel onderdelen. De post Leveringskosten (A) verschilt per energieleverancier. Daar heb je dus zelf invloed op bij je keus van leverancier.
De onderdelen B en C kun je niet beïnvloeden door te wisselen van leverancier.
Hogere belastingkosten
Onderdeel C zijn de belastingkosten. Die worden steeds hoger. Bijna de helft van je energierekening wordt daardoor bepaald. De kosten bij A en C kun je verlagen door te besparen op energie.
De posten A, B, C en D leggen we hieronder uit.
A. Leveringskosten
Dit zijn de echte kosten van gas en stroom. Wat je betaalt voor leveringskosten verschilt per energieleverancier.
Je kunt je energierekening verlagen door:
- Minder gas en stroom te gebruiken.
- Energie te besparen. Bijvoorbeeld door je huis te isoleren.
- Zonnepanelen te gebruiken voor alle verbruikskosten van elektriciteit.
- Over te stappen naar een andere energieleverancier.
Doe mee met ons Energiecollectief. Of bekijk de tarieven in onze Energievergelijker en stap meteen over.
De leveringskosten bestaan uit:
B. Netbeheerkosten
Dit zijn de kosten voor het transport van stroom en gas door netbeheerders, zoals Stedin of Liander. Iedereen moet deze kosten betalen aan de leverancier. Deze draagt het af aan de netbeheerder.
Je kunt geen andere netbeheerder kiezen omdat je bent gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. De netwerktarieven worden bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Niet alle leveranciers splitsen deze kosten uit op de rekening, maar ze bestaan uit:
C. Belastingen of overheidsheffingen
De overheid heft belasting op energie en stelt de hoogte ervan vast. De leverancier brengt die bedragen in rekening en draagt ze af aan de overheid.
D. Overige kosten en overzichten
Hier staat het jaaroverzicht met de verrekening van betaalde bedragen, administratiekosten, kortingen en specificaties.
De warmtenet- of stadsverwarmingsrekening
Ben je aangesloten op een warmtenet of stadsverwarming, dan ontvang je een aparte rekening van jouw warmteleverancier. Door de wet is een maximum bedrag bepaald voor een deel van de kosten van deze rekening.
Energierekening nog lang niet begrijpelijk
Energierekeningen zijn nog niet altijd even duidelijk. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit gezien. De ACM heeft energieleveranciers gevraagd om die rekeningen begrijpelijker te maken. De ACM roept consumenten op om rekeningen die niet duidelijk zijn te melden. Neem contact op met ConsuWijzer als je vindt dat jouw jaar- of eindafrekening niet duidelijk is.
Tip: houd je energieverbruik bij door het tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht te bekijken. Je krijgt dit van je energieleverancier als je een slimme meter hebt. Of gebruik een energieverbruiksmanager.