Belastingaangifte doen in 2024
Carola van Dorp Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 januari 2024
Belastingaangifte doen
Belastingaangifte doen is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. De aangifte moet je voor 1 mei indienen. Het beste kun je aangifte doen in de tweede helft van maart of in de eerste week van april. Dan zijn de eerste fouten uit de online aangifte opgelost.
Wij geven je tips voor het invullen van de belastingaangifte. Van het verzamelen van de informatie tot en met wat je nog kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte.
Ook leggen we uit of je fiscaal partner bent of niet. Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte.
Bekijk ook:
Aan de slag met je aangifte (stappenplan)
Nieuw in de aangifte inkomstenbelasting over 2023
- De vermogensrendementsheffing verandert. Dit is de belasting over je vermogen. In de afgelopen 2 jaren waren er 2 berekeningsmethoden. In 2023 is er nog maar 1. Een tijdelijke wetgeving die gunstig uitpakt voor spaarders.
- Het hebben van een (tweede) woning is in veel gevallen weer iets onaantrekkelijker gemaakt. De hoogste inkomens hebben iets minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
We hebben alle veranderingen op een rij gezet voor je.
Tips voor belastingaangifte
De Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen om belastingteruggave te kunnen krijgen. Denk aan de aftrek voor zorgkosten, giften en aanvullend sparen voor je pensioen. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je belastingtarief in de belastingschijf waarin je valt.
Lees meer over:
Gebruik onze tips voor het invullen van de belastingaangifte
Hypotheek en je belastingaangifte
Heb je ook zo'n moeite met die vragen over de hypotheek? Goed nieuws, we hebben alle vragen voor je uitgewerkt en voorzien van toelichting. En we beantwoorden de meestgestelde vragen over hypotheeksituaties.
Lees meer over:
Onze uitleg over de hypotheekvragen
Veelgestelde vragen over hypotheken en je aangifte
Stappenplan controle belastingaangifte
We hebben ook een stappenplan gemaakt om je aangifte nog een keer te controleren voor je deze gaat verzenden. Zo loop je de meest voorkomende aftrekposten nog eens langs.
Bekijk ook:
Wij helpen je de belastingaangifte te controleren
Mijn persoonlijke situatie
Met onze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan wijzen we je op extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.
Belastingaangifte: te laat of oneens
Als je verwacht niet op tijd belastingaangifte te kunnen doen, dan kun je tot 1 mei 2024 gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Dit kun je voorkomen met een voorlopige aanslag. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De Belastingdienst kan daarvoor namelijk een boete opleggen, maar dat doen ze pas na herinneringen.
Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Dat kan ook als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting of een toeslag.
Belasting besparen
Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips door te nemen, als je eind 2024 meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen voor het belastingjaar 2025. Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent.
Lees meer over:
Gebruik onze 10 belastingtips om in 2024 belasting te besparen