Tips voor je belastingaangifte
Carola van Dorp Expert belastingaangifteBijgewerkt op:12 juni 2024
Belastingaangifte scherp invullen
Door je belastingaangifte scherp in te vullen kun je belasting besparen. Zo mag je alle bedragen die je invult op hele euro's in jouw voordeel afronden. Aftrekposten rond je dus naar boven af, loon en vermogen naar beneden.
Controleer niet alleen of de vooringevulde informatie klopt, maar ook of deze in je aangifte gebruikt is. Je aangifte begint namelijk met een overzicht van de informatie die de Belastingdienst ontvangen heeft. Soms wordt deze informatie daarna niet meer gebruikt in je aangifte.
Vul altijd je aangifte in
Vul je jouw gegevens in in het aangifteprogramma, dan zie je snel of aangifte doen zinvol is. Krijg je belasting terug? Dan kun je de aangifte ook verzenden. Maar ook als blijkt dat je moet betalen, ben je verplicht om de aangifte in te sturen.
Je aangifte versturen is een aparte stap. Zolang je de aangifte niet verstuurd hebt, ziet de Belastingdienst niet wat je ingevuld hebt.
Stuur je aangifte op tijd in
Als je je aangifte te laat instuurt en je moet belasting betalen, dan is dat een dure grap. Je betaalt 7,5% rente bovenop het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Lukt het niet om alle gegevens op tijd te verzamelen? Maak dan een (te hoge) schatting. En stuur je aangifte later nog een keer in met de juiste bedragen. Zo voorkom je de hoge rente.
Of vraag op tijd een voorlopige aanslag aan.
Aftrekposten benutten
Vooral op het gebied van aftrekposten laten mensen soms honderden euro's belastingvoordeel liggen. Zowel door het jaar heen, als bij het invullen van de belastingaangifte.
De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Je moet dus zelf iets doen om voordeel te krijgen. We hebben alle aftrekposten voor je op een rij gezet.
Niet benutte aftrekposten jaar ervoor
Soms kun je de aftrekpost niet helemaal benutten in het belastingjaar. Je mag de aftrekpost dan delen met je partner. Of doorschuiven naar het volgende belastingjaar.
In je aangifte over 2023 kun je de niet benutte aftrekposten over 2022 alsnog aftrekken. Helaas zie je op het overzicht van 2022 niet direct hoe hoog dit bedrag is. Kijk hiervoor in je aangifte van 2022 onder:
- Overzicht belasting en premies
- Inkomstenbelasting
- Klik op je naam
- Klik onder ‘inkomen’ op de laatste box die er staat, box 3 of box 2 of anders box 1.
- Onderaan het blauwe vlak onder ‘totaal box x’ staat dan een opmerking.
Als je onbenutte persoonsgebonden aftrek hebt, lees je dit in de opmerking. Er staat dan dat de persoonsgebonden aftrek groter is dan het inkomen. En welk bedrag er in 2023 verrekend kan worden.
In de aangifte 2023 vul je dit bedrag in onder ‘Uitgaven’. En dan de laatste regel ‘Uitgaven die u vóór 2023 hebt gedaan. U hebt deze uitgaven eerder aangegeven maar kon ze niet (helemaal) aftrekken omdat uw inkomen te laag was.’
Haal het maximale uit zorgkosten
Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Bekijk welke aftrekbare zorgkosten mensen vaak vergeten.
Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, dan tellen allerlei kosten mee waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Bijvoorbeeld de reiskosten voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes opgeteld, kunnen een behoorlijke afstand opleveren en dus een hoge aftrekpost.
Eenvoudig is het helaas niet, maar we helpen je op weg met een aantal tips voor aftrekbare vervoerskosten.
Tips voor de eigen woning
Tips voor familiehypotheek
Heb je voor je (nieuwe) woning in 2023 een nieuwe lening afgesloten bij je ouders of een ander familielid? Als je lening voldoet aan de voorwaarden, mag je de rente gewoon aftrekken. In stap 4 van ons stappenplan staat wanneer je lening voldoet aan de voorwaarden. Vergeet niet om de lening bij de Belastingdienst te melden.
Dit doe je door aangifte te doen. En aan te geven dat het om een lening van familie gaat. In stap 11 van ons stappenplan lees je meer over het invullen van je aangifte. Ook kun je een handige jaaropgave downloaden.
Oversluiten lening
Heb je te maken met de volgende situatie?
- Lening overgesloten van de bank naar je ouders.
- De lening van de bank is afgesloten voor 2013.
- En zowel de lening van de bank als van je familie is aflossingsvrij.
Let dan goed op in je aangifte. De lening van je familie is een nieuwe lening. Normaal moet je dan aflossen op de lening om de rente af te mogen trekken. Maar in dit geval voldoe je aan de overgangsvoorwaarden. Je mag op de vraag 'Geldt voor u een situatie waardoor u toch renteaftrek kunt krijgen?' ja antwoorden.
Ontslagvergoeding of transitievergoeding ontvangen
Ben je ontslagen of is je contract niet verlengd? Dan ontvang je een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Deze vergoeding ontvang je van je werkgever, maar is eigenlijk geen loon. En daarom moet je vergoeding onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’ invullen.
De ontslagvergoeding moet je werkgever apart doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit gaat niet altijd goed. Staat de ontslagvergoeding niet apart in de vooringevulde aangifte? Dan vind je het bedrag op je loonstrook.
Het verschil tussen ‘gewoon loon’ en ‘pensioen en andere uitkering’ is de arbeidskorting. De arbeidskorting wordt lager als het inkomen hoger wordt. Als de vergoeding verkeerd staat, loop je bij grote vergoedingen onterecht arbeidskorting mis.
Tips voor de belasting over je vermogen
Lees meer: