Erven en schenken
Schenken kan een fijne manier zijn om iemand te helpen. Ook kun je met schenkingen erfbelasting besparen als je de spelregels kent. Met een levenstestament en testament houd je zelf de regie. Voor als je geen beslissingen meer kunt nemen of er niet meer bent. Regel het nu voor later.
Carola van Dorp Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 januari 2025
Je kunt op 2 manieren zorgen dat je vermogen bij je kinderen of bij anderen terechtkomt:
- Tijdens je leven met een schenking.
- Na je overlijden via de nalatenschap.
In beide gevallen kijkt de Belastingdienst mee of iemand belasting moet betalen. Schenk je zo nu en dan grote bedragen? Dan betalen je erfgenamen vaak veel minder belasting over het vermogen dat ze erven.
Wie zijn je erfgenamen?
In een testament bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Is er geen testament? Dan bepaalt de wet wie je erfenis krijgt.
Erfbelasting, vrijstellingen en tarieven
Veel mensen denken dat de erfbelasting een stuk hoger is dan hij in werkelijkheid is. Voor kinderen blijft hij altijd onder de 20%. Partners hoeven voor hun erfdeel nóg veel minder af te staan aan de Belastingdienst. Door de hoge vrijstelling betalen ze vaak helemaal niets.
Schenken: voordelen en nadelen
Door te schenken, help je je kind, een andere dierbare of een goed doel. En het levert vaak een flinke belastingbesparing op. Maar de ontvanger van een schenking kan door een schenking het recht op huur- of zorgtoeslag kwijtraken.
- Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
Schenkbelasting, vrijstellingen en tarieven
Ieder jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Belastingvrij houdt in dat de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen over de schenking. Schenk je meer dan de schenkingsvrijstelling? Dan betaalt de ontvanger schenkbelasting maar alleen over het bedrag boven de vrijstelling. Aan je kind mag je het meest schenken zonder dat die schenkbelasting hoeft te betalen.
- Check de schenkingsvrijstellingen 2025 en de tarieven schenkbelasting.
Schenken aan je (klein)kind
Je (klein)kind kan met een schenking makkelijker een huis kopen. Of een studieschuld aflossen. Bij veel hypotheekaanbieders krijgt het een hogere hypotheek als je de rente en aflossing van de familiehypotheek terugschenkt. Het is fijn om te zien wat er met je schenking gebeurt. Dat mis je als je het geld pas na je overlijden weggeeft.
Er zijn verschillende manieren om slim te schenken. Je kunt bijvoorbeeld schenken op papier. Dan 'beloof' je een schenking maar maak je nog geen geld over. Hierdoor kun je ook schenken als je vermogen nog in je huis vastzit. Met een schenking op papier kun je meer belastingvrij schenken. Bereken met onze tool het voordeel.
Voorbeelden schenkingsovereenkomst
Gebruik 1 van onze voorbeeldovereenkomsten om de schenking aan je kind goed vast te leggen. Dan zijn alle voorwaarden en afspraken duidelijk. Is de schenking voor een specifiek doel? Heeft de partner van je kind recht op het geld? Een schenkingsovereenkomst is niet verplicht. Maar we raden je aan het wel te doen.
Schenken aan goede doel
Giften aan het goede doel zijn meestal aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Periodieke giften leveren het meeste belastingvoordeel op. Als je voldoet aan de voorwaarden, is de hele gift aftrekbaar. Maar hoe kies je uit duizenden goede doelen? Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
Testament en levenstestament
In een testament bepaal je wat er met je bezittingen en schulden gebeurt als je er niet meer bent. In een levenstestament staat wie voor jou zaken mag regelen als je nog leeft, maar niet in staat bent om beslissingen te nemen. Dat kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname. Of permanent na een ernstig ongeluk of ziekte. In een testament en levenstestament leg je je wensen vast en hou je zelf de regie.
- Testament, wannneer is het nodig en wat zet je erin?
- Levenstestament, wat moet je weten en waarom is het verstandig?
Handige naslagwerken
- Wil je je nabestaanden goed achterlaten? Soms is het handig een uitvaartverzekering af te sluiten of een testament op te maken. Maar dat is lang niet altijd nodig. In het boek 'Testament & overlijden' helpen we je bij keuzes zoals deze. Het tweede deel van het boek bevat informatie voor erfgenamen. Over wat er op je af komt na het overlijden en het afwikkelen van de nalatenschap. En tips voor de belastingaangiftes die dan gedaan moeten worden.
- Er zijn situaties waarin je niet meer zelf kunt beschikken over je vermogen. Of niet meer zelf kunt beslissen over een medische behandeling. In een levenstestament kun je hiervoor regelingen treffen. In het boek 'Het levenstestament' vertellen we wat het nut is van een levenstestament.
-
In je testament bepaal je wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Maar hoe weet je zeker dat die wensen ook goed worden uitgevoerd? En hoe voorkom je dat er heibel ontstaat tussen erfgenamen? Het antwoord is: benoem een executeur. Die wikkelt de nalatenschap af en maakt hem ‘klaar’ om te verdelen onder de erfgenamen. Je leest er meer over in het boek 'De rol van de executeur'.
Nieuw & interessant
Levenstestament: wat moet je weten?
Levenstestament, volmacht en medische wensen. Lees precies hoe het zit.Informatie voor je nabestaanden
Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.Rente terugschenken bij familiehypotheek
Verstrek je een familiehypotheek aan je kind? En wil je de rente en aflossing weer terugschenken? Gebruik onze voorbeeldovereenkomst leen-schenkconstructie.Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen
Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.Wie zijn mijn erfgenamen?
Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?Eenmalige hoge schenkingsvrijstelling kind met overeenkomst
Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken voor de belastingvrije schenking goed vast.