icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oproep aan EC: #STOPGEO-BLOCKING!

Nieuws
|
BEUC, de koepel van Europese consumentenorganisaties waar ook de Consumentenbond deel van uitmaakt, wil dat de Europese Commissie zo snel mogelijk een einde maakt aan 'geo-blocking'.

   Gepubliceerd op:5 april 2016

Vandaag heeft BEUC een video gelanceerd om deze oproep te ondersteunen. Daarmee wil zij de absurditeit aantonen van het dulden van bestaande praktijken, waarbij consumenten zonder rechtvaardiging ongelijk worden behandeld door aanbieders van diensten en producten, afhankelijk van het land waarin zij wonen.

Hogere prijs

Door geo-blocking betalen consumenten die iets bestellen dat wordt aangeboden in een land waar ze niet wonen, bijvoorbeeld een hogere prijs dan consumenten die wel in dat land wonen. Of consumenten kunnen online content, zoals films of sportevenementen, niet bekijken als ze in een ander land gevestigd zijn dan de eigenaar van de website die de content aanbiedt. Hierdoor kunnen consumenten niet profiteren van de voordelen van de interne markt van de Europese Unie. BEUC dringt er bij de Europese Commissie op aan om deze discriminerende praktijken te stoppen.

Bekijk ook:

Nieuw & interessant

  • Pakket achterlaten bij deur v2
    Test | 5 jul.

    Test problemen bij pakketbezorging

    Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten.
  • Temu gebruikt unfaire praktijken
    Nieuws | 16 mei

    Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu

    18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden.
  • online platforms veiliger maken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.