icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stoppen met aflossen op je hypotheek, waar moet je op letten?

Wil je stoppen met aflossen en je hypotheek wijzigen in aflossingsvrij? Wat wordt dan de einddatum van die aflossingsvrije hypotheek? En wat gebeurt er met de hypotheekschuld op de einddatum? Hypotheekaanbieders gaan hier verschillend mee om.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:12 juni 2024

Gebruiktips_rekenhulp

Wijzigen hypotheek naar aflossingsvrij

Er zijn steeds meer consumenten die hun annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek wijzigen in een aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en los je niet maandelijks af. Door die lage maandlasten is de aflossingsvrije hypotheek is weer populair.

Realiseer je wel dat je bij een aflossingsvrije hypotheek levenslang aan de maandelijkse rentebetaling vastzit. Twijfel je of je later de hypotheekrente zonder problemen kunt betalen? Bespreek dit dan met een financieel adviseur.

Maximale looptijd

Wil je stoppen met aflossen en je hypotheek wijzigen in aflossingsvrij? Wat wordt dan de einddatum van die aflossingsvrije hypotheek? Hypotheekaanbieders gaan hier verschillend mee om. Bij sommige aanbieders eindigt je aflossingsvrije hypotheek al een paar jaar na het wijzigen van de hypotheekvorm. Bij andere aanbieders is de looptijd 30 jaar.

Risico op de einddatum

Wat gebeurt er op de einddatum als je niet wilt of kunt aflossen? Bijvoorbeeld omdat je inkomen op dat moment lager is. Bij sommige hypotheekaanbieders moet je op de einddatum een nieuwe hypotheek aanvragen. Bij andere hypotheekaanbieders kun je de hypotheek verlengen. Dan zijn de kosten meestal lager.

Maar in alle gevallen geldt dat je aanvraag alleen wordt goedgekeurd als de schuld past bij de waarde van de woning en je inkomen op dat moment. Hypotheekaanbieders mogen in specifieke situaties de maximale hypotheek berekenen op basis van de werkelijke lasten van je hypotheek. De meeste aanbieders zijn bereid om dit maatwerk te leveren. Vooral voor senioren bieden deze ruimere regels extra mogelijkheden. 

Tips bij wijziging in aflossingsvrij

  • Kies een rente die lang vaststaat. Dan houd je jarenlang dezelfde maandlasten. Wijzig je de hypotheek in aflossingsvrij, houd dan rekening met een stijging van de rente. Meestal is dat 0,05% tot 0,2%.   
  • Overweeg een nieuwe aflossingsvrije hypotheek voor 30 jaar af te sluiten. In plaats van je annuïeitenhypotheek of lineaire hypotheek te wijzigen. Aan het eind van de rentevastperiode kan dat zonder boeterente. 
  • Je kunt ook een nieuwe 30-jarige aflossingsvrije hypotheek afsluiten bij een andere hypotheekaanbieder. Houd dan wel rekening met extra (oversluit)kosten.  
  • Loopt de hypotheek af en is het verlengingsaanbod niet gunstig? Onderzoek dan of je elders een beter aanbod krijgt. Bijvoorbeeld via het Hypotheekadvies van de Consumentenbond.
  • Heb je geld over? Op een aflossingsvrije hypotheek mag je gewoon aflossen, meestal 10 tot 20% boetevrij per jaar.
  • Heb je een (bank)spaarhypotheek? Laat je dan goed adviseren of omzetten naar aflossingsvrij wel verstandig is.