Gebruikstips voor je cv-ketel
Niemand zit te wachten op een kapotte ketel of een koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden. Je kunt hier een onderhoudscontract voor afsluiten. En laat de ketel ook slim afstellen. Daarmee kun je honderden euro's aan energiekosten besparen.
Expert cv-ketels
1
Je cv-ketel afstellen
Als je de cv-installatie goed afstelt, gaat je energieverbruik omlaag en blijft je huis comfortabel warm.
- Vaak wordt bij het installeren van een cv-ketel de ‘comfort’-stand voor warm water ingesteld. Bespaar door de ‘eco’-stand in te (laten) stellen. Heeft je ketel een slimme stand? Dan houdt de ketel de warmtewisselaar alleen warm op die tijden dat je regelmatig warm water gebruikt.
- Om op verwarmingskosten te besparen kun je de ‘aanvoertemperatuur’ lager instellen. Dat is de temperatuur van het water dat de radiatoren ingaat. Je kunt deze temperatuur meestal instellen in het displaymenu van de ketel. Het nadeel is dat bij een lagere instelling je huis wat langzamer op temperatuur komt. Maar daar staat een besparing tot zo'n 10% van je stookkosten tegenover. En je kunt op deze manier meteen checken of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
- Tenslotte kun je stroom besparen door de pompinstelling lager te (laten) zetten. De nieuwste ketels hebben modulerende pompen die hun draaisnelheid zelf aanpassen aan de warmteafgifte van de radiatoren.
Lees meer over:
Het afstellen van je cv-ketel
2
Onderhoud van je cv-ketel
Goed onderhoud is belangrijk om storingen en defecten te voorkomen. Een schone en goed onderhouden cv-ketel is ook efficiënter. Dus je energiekosten gaan ook nog eens omlaag. Daarnaast is een regelmatige inspectie, ook van de rookgasafvoer, belangrijk om een veilig systeem te garanderen. Zo verklein je de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Tenslotte is regelmatig onderhoud vaak een voorwaarde voor de fabrieksgarantie op de ketel. Wij raden een onderhoudscontract aan. Dan ben je ook verzekerd van snelle hulp als je ketel het op een ijskoude dag begeeft. Als je een cv-ketel aanschaft via ons CV-ketel Collectief is dat altijd inclusief onderhoud én service.
Sinds 2023 is het verboden om onderhoud aan een cv-ketel te laten plegen door een monteur die niet 'CO-vrij gecertificeerd' is.
Lees meer over:
Onderhoudscontracten, goede installateurs en het zelf bijvullen en ontluchten van de cv-ketel
3
Koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een sluipend gevaar in huis. Het is een reukloos gas dat de plaats van zuurstof in het bloed inneemt. Je merkt er bijna niets van. Wees dus alert op de symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, duizeligheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid. Daarna volgen bewusteloosheid en uiteindelijk de dood. Ook in lage concentraties is CO gevaarlijk: het kan sluipend leiden tot hersenletsel. Het gas leidt in Nederland naar schatting jaarlijks tot circa 10 doden en honderden gewonden. Dit is de reden voor de 'gasketelwet' die in 2023 is ingegaan.
Koolmonoxide ontstaat bij alles wat brandt. Dus ook bij moderne cv-ketels. Zelfs als die goed onderhouden worden, want in de ketel wordt gas verbrand. Bij een defect, of een verroeste of scheefgezakte afvoerpijp, kan die koolmonoxide in huis komen. Het is daarom verstandig om koolmonoxidemelders op te hangen. Maar niet alle melders die verkrijgbaar zijn werken goed. Daarom deden wij een test. Let op: deze test is verouderd.
Lees meer over:
Koolmonoxide en onze test van koolmonoxidemelders
Video: hoe testen we koolmonoxidemelders?
4
Energie besparen door slim stoken
- Zet de kamertemperatuur standaard wat lager en bespaar 7% (per graad verlaging) op je jaarlijkse stookkosten.
- Zet de thermostaat een uur voor je van huis of naar bed gaat alvast lager. Dan gaat de ketel uit en bespaar je gas. Zeker bij een goed geïsoleerd huis koelt de kamer niet zo snel af.
- Stook alleen in ruimtes die je warm wilt hebben en doe deuren dicht. Het is een fabel dat gelijkmatig verwarmen van de hele woning energie bespaart. Laat vanwege de kans op vocht- en schimmelproblemen ruimtes ook weer niet te veel afkoelen.
- Als je regelmatig een andere ruimte dan de woonkamer het warmst wil hebben (bijvoorbeeld een werkkamer), kan een zone-regeling een goed idee zijn.
5
Waterzijdig inregelen
Niet alleen de ketel zelf, maar het hele cv-systeem moet je goed (laten) instellen voor optimaal comfort en energiezuinigheid. Met een betere warmteverdeling tussen de radiatoren voorkom je dat een kamer niet warm te krijgen is terwijl de ketel maar staat te loeien. Je kunt hiermee 5%-15% op je gasverbruik besparen. Terwijl je wooncomfort toeneemt!
Het instellen van de doorstroming van radiatoren heet waterzijdig inregelen.
Goed waterzijdig inregelen is niet eenvoudig. Je kunt het zelf doen met een cv-inregelkit. Als je het door de installateur van de ketel laat doen, kost het een paar honderd euro. Maar dat geld kun je er door de energiebesparing uithalen. En je profiteert direct van meer comfort.
6
Thermostaten en verbruiksmanagers
Door slim om te gaan met je thermostaat bespaar je energie. Energieverbruiksmanagers en slimme thermostaten kunnen hierbij helpen.
Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in je energieverbruik. Zo zie je precies wanneer je veel en weinig stookt. Sommige verbruiksmanagers fungeren tegelijk als slimme thermostaat. Die kun je vaak van afstand met je smartphone bedienen.
De meeste slimme thermostaten ‘leren’ bovendien wat jouw weekritme is. En passen de verwarming van je huis daar op aan. Andere opties zijn onder andere het kunnen bedienen op afstand, een klokfunctie, of het doorgeven van storingen aan de installateur.
Lees meer over energieverbruiksmanagers of bekijk onze test slimme thermostaten. We deden enkele Eerste indrukken, waaruit blijkt dat het 'zelflerende' niet zo zinvol is wanneer je geen vast weekpatroon hebt. Een klokfunctie en bediening op afstand vinden we juist wel zinvol. Echt energie besparen doet een slimme thermostaat vooral als je tot dusver de hele dag je verwarming aan had staan.