BeleggersBattle
Lees verder
Hoe kies je een bank of broker?
Erik Snitselaar Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024
Bank of broker: het verschil
Om te beleggen heb je een bank of broker nodig. Een broker is een instelling die beleggingsorders uitvoert. Daarbij kun je dus alleen beleggen. Bij banken kun je niet alleen beleggen maar ook betalen, sparen en vaak ook verzekeren.
Beleggingsdoel
Om te weten welke broker bij je past, is het belangrijk wat je doel is. Wil je gaan beleggen om vermogen op te bouwen? Of werk je bij een werkgever die geen of een magere pensioenregeling heeft? Dan zul je zelf iets voor je pensioen moeten regelen:
- Voor vermogensopbouw heb je een je een ‘gewone’ beleggingsrekening nodig.
- Is het doel pensioenaanvulling? Kies dan voor een bankspaar-beleggingsrekening. Zo’n rekening is geblokkeerd. De inleg is (onder voorwaarden) aftrekbaar van de belasting.
Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenhulp. Hiermee kun je uitrekenen welk bedrag je kunt opvoeren als aftrekpost op je belastingaangifte (de ‘jaarruimte’).
Zelf beleggen of uitbesteden?
Wie gaat beleggen met een ‘gewone’ beleggingsrekening kan zijn of haar beleggingen zelf regelen. Dat is goedkoper dan je beleggingen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Maar zelf doen heeft ook risico’s. Misschien raak je zelf snel in paniek zodra de beurskoersen dalen.
Beleggen via vermogensbeheer heeft hogere kosten maar het geeft ook meer rust. Er is geen hoge inleg voor nodig. Bij een aantal aanbieders is dit al mogelijk vanaf €100 per maand.
Waar wil je in beleggen?
Beleggingsfondsen
Banken en brokers hebben hun eigen assortiment beleggingsfondsen. De keuzemogelijkheden voor fondsen bij banken hangen soms ook af van het gekozen pakket. Bij ING Eenvoudig Beleggen kun je alleen kiezen uit 4 ING Duurzame Indexfondsen. Bij het pakket ING Zelf beleggen is de keuze veel ruimer. Bij de SNS Beleggingsrekening is de keuze beperkt tot 11 beleggingsfondsen van ASN.
Brokers hebben geen eigen ‘huisfondsen’. Via brokers kun je wel beleggingsfondsen kopen op de beurs.
Aandelen
Banken bieden verschillende pakketten aan. Welke aandelen je kunt kopen, kan ook afhangen van het gekozen pakket. Bij ABN AMRO bijvoorbeeld kun je met het pakket Zelf Beleggen Basis in 270 aandelen beleggen. De keuze bij ABN AMRO Zelf Beleggen Plus is veel groter. Je kunt daarmee in tienduizenden beleggingsproducten beleggen, ook op buitenlandse beurzen. Bij de SNS bank is beleggen in aandelen niet mogelijk.
Brokers Lynx en Mexem maken gebruik van Interactieve Brokers. Dat is een Amerikaans platform dat toegang biedt tot de beurzen van 33 landen. Daarmee kun je gemakkelijk wereldwijd beleggen.
Welke informatie biedt de beleggingsaanbieder?
Voor wie actief wil gaan beleggen, is actuele koersinformatie belangrijk. ‘Real-time’ (tot op de seconde actuele) koersinformatie is meestal niet gratis. Wie niet betaalt, ziet de koersen met bijvoorbeeld een vertraging van 15 minuten.
Bij Degiro is actuele (realtime) koersinformatie van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs gratis.
Kosten van beleggen
Het is belangrijk om te kijken naar de kosten. Hoe hoger de kosten, hoe lager je rendement. Bij ABN AMRO, Saxo Bank (dit was vroeger Binck Bank), ING Bank en Rabobank betaal je maandelijks servicekosten.
Ook broker Lynx rekent servicekosten maar haalt daar wel je transactiekosten vanaf. Bij een aantal brokers betaal je pas servicekosten na een aantal maanden.
Hoeveel je precies betaalt, hangt af van:
- Hoe je belegt (op een geblokkeerd pensioenrekening of voor opbouw van vrij vermogen).
- Of je zelf belegt of gebruik maakt van vermogensbeheer.
- Waar je in belegt (beleggingsfondsen, aandelen of ingewikkelde producten).
- Hoeveel transacties je doet.
Beleggingstips
- Let op als je geld overboekt naar een broker. Beleg je tijdelijk niet? Dan rekenen alle brokers negatieve rente over het geld dat je (nog) niet hebt belegd. Meestal geldt er wel een grensbedrag. Zet dus niet te veel geld op de rekening.
- Er zijn buitenlandse brokers die zich richten op hoogrisico-beleggingen zoals cryptovaluta en Contracts For Difference (CFD’s). Met CFD’s kunnen beleggers gokken op bepaalde koersen die op de korte termijn wel of niet bereikt worden. Hiermee kun je flink verlies lijden. Deze partijen adverteren steeds meer op social media zoals Facebook. Brokers die zich hier op richten zijn niet geschikt voor de gemiddelde particuliere belegger. Open geen rekening bij dit soort partijen.