Zelf beleggen
Zelf je eigen beleggingsbeslissingen nemen kan heel leuk zijn. Bovendien zorgt dit voor lage kosten. Maar is zelf beleggen, zonder begeleiding, wel iets voor jou? Waar moet je rekening mee houden als je zelfstandig belegt?
BeleggersBattle
Lees verder
Zelf beleggen: hoe werkt dat?
Erik Snitselaar Expert Geld & VerzekeringenBijgewerkt op:8 februari 2023
Lage kosten
Zelf een beleggingsplan maken en uitvoeren, zelf je aan- en verkopen uitvoeren kan je kosten besparen. Lagere kosten kunnen je uiteindelijk een hoger netto rendement opleveren.
Voor- en nadelen zelf beleggen
Aan op eigen houtje beleggen kleven voordelen, maar ook nadelen. Je moet dan zelf beslissen over aan- of verkopen. Bij een dalende beurs verkoop je daardoor misschien te snel en verlies je je doel uit het oog.
Lees meer voor- en nadelen van zelf beleggen
Waar begin je?
Beginnen met beleggen lijkt ingewikkeld. Wij helpen je op weg. Begin met een beleggingsrekening openen. Dat kan bij jouw huisbank waar je al je betaalrekening hebt. Maar je kunt ook voor een broker kiezen. Beleggen bij je huisbank is makkelijk, maar meestal zijn de kosten hoger dan bij een broker.
Lees meer over hoe zelf beleggen werkt
Vanaf welk bedrag?
Je hoeft niet vermogend te zijn om te gaan beleggen: je kunt vaak al starten met een paar tientjes. Een kleine maandelijkse inleg kan na een aantal jaar een mooi eindkapitaal opleveren.
Lees meer over vanaf welk bedrag je kan beleggen
Beleggen, kan dat groen?
Jazeker, en het levert vaak ook een belastingvoordeel op. Het is jammer dat veel fondsen met zo'n voordeel vaak gesloten zijn omdat de belangstelling groot is.
Lees meer over groen en duurzaam beleggen
Rendement, maar dan anders
Zoek je een hoger rendement dan op een spaarrekening, dan heb je nog andere opties dan beleggen. Je hypotheek aflosssen levert meestal lagere maandlasten op. En met schenkingen kun je je (klein)kind niet alleen blij maken maar ook besparen op de erfbelasting.