icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Indexbeleggen: hoe werkt dat?

Veel beleggers vinden het lastig om zelf te beslissen welke aandelen ze moeten kopen. Beleggen in een index kan de oplossing zijn. Maar hoe doe je dit? En hoe werkt een indexfonds?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024

Grafieken op beelscherm laptop

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is beleggen in aandelen van duizenden bedrijven wereldwijd. Die bedrijven zijn in verschillende clusters verzameld: de indexen. Je kiest dus niet in welke individuele bedrijven je belegt, maar je kiest voor één of meerdere indexen (ook indices genoemd). Een bekende Nederlandse index is de AEX. Indexfondsen kopiëren een bepaalde index. Het rendement dat je behaalt zal dan gelijk liggen aan de ontwikkeling van de index.

Hoe kun je indexbeleggen?

Je kunt niet zelf een index kopen. De AEX bijvoorbeeld, kun je niet kopen. Dit is slechts een vergelijkingsmaatstaaf. Om op dezelfde manier te beleggen zou je alle 25 aandelen uit de AEX in de juiste samenstelling moeten kopen. Dit is erg veel werk en brengt bovendien veel transactiekosten met zich mee.

Om dit makkelijk te maken zijn er diverse aanbieders van beleggingsproducten met een oplossing gekomen. Denk hierbij aan aanbieders zoals Northern Trust, Actiam en iShares. De aanbieder belegt jouw geld precies in de juiste samenstelling in de verschillende bedrijven van een index. Dit betekent dat het behaalde rendement gelijk is aan het verloop van de index. Het enige verschil zijn de kosten die je betaalt aan de fondsaanbieder voor het beheer van het fonds. Deze kosten verlagen het rendement. Dat zal dan iets achterblijven bij de ontwikkeling van de index.

Voordelen

  • Je hoeft niet zelf te kiezen in welk aandeel je belegt.
    Het grootste voordeel is dat je geen keuze hoeft te maken in welk aandeel je belegt. Je koopt alle aandelen die onderdeel uitmaken van de index. Je hoeft alleen te kiezen in welke index je wilt beleggen. Je kunt kiezen of je in bepaalde landen, sectoren of thema’s wilt beleggen. Of je kiest voor een wereldwijde index zoals de MSCI World.
  • Je hebt een goede spreiding.
    Met indexbeleggen investeer je al snel in honderden tot duizenden verschillende bedrijven. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het resultaat van 1 enkel aandeel.

Welke indices zijn er?

Er bestaan wel honderden verschillende indices (meerdere indexen). Voor ieder land, sector of thema is wel een index samengesteld.

Zo kun je beleggen in een index van aandelen in duurzame energie, technologie of financiële bedrijven. Maar ook in minder toegankelijke landen zoals India, Brazilië of Turkije. Wij beschrijven hier kort een aantal bekende indices.

Kies je voor indexfondsen of ETF's?

Naast indexfondsen bestaan er ook Exchange traded funds (ETF’s). Beide soorten hanteren een passieve beleggingsstrategie en beleggen volgens een bepaalde index.

Indexfondsen

Het grote verschil is dat bij fondsen er maar één keer per dag een koers wordt vastgesteld. Je kunt ook meer één keer per dag een fonds aankopen of verkopen.

Exchange traded funds (ETF's)

Een ETF kun je tijdens de handelsuren op de beurs voortdurend verhandelen, net als individuele aandelen. Dit kan een voordeel zijn. Maar de transactiekosten voor een ETF zijn vaak hogerdan die van een beleggingsfonds.

Kosten

De invloed die kosten hebben op het resultaat van beleggingen wordt vaak onderschat. Je betaalt zowel kosten aan de bank als aan de fondsmanager. De bank rekent kosten voor de beleggersrekening en het uitvoeren van de transacties. Een fondsmanager beheert het fonds en vraagt hiervoor een beheervergoeding. Deze jaarlijkse vergoeding varieert van 0,1% voor passieve fondsen tot wel 1,5% voor zeer actieve fondsen. Let dus goed op de kosten als je kiest voor een indexfonds of ETF.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.