icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Rendement en risico

Met beleggen kun je veel geld verdienen. Je hoopt natuurlijk op een hoog rendement. Maar hoe hoger het gewenste rendement, hoe meer risico je moet nemen.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024

Beurs handelaar belegging

Hoger rendement, hoger risico

De kans op hoge winsten of verliezen verschilt per soort belegging

  • Staatsobligaties: meestal iets hoger rendement dan bij sparen, beperkt risico.
  • Bedrijfsobligaties: iets hoger rendement dan staatsobligaties, iets hoger risico. Het risico hangt af van de financiële positie van het bedrijf dat de obligaties uitgeeft.
  • Aandelen: een hoger rendement dan op (staats- of bedrijfs)obligaties, hoog risico. Je kunt maximaal je inleg verliezen.
  • Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg. Je moet dan bijbetalen.

Welke risico's zijn er nog meer?

  • Marktrisico: gaat het slecht met de economie, dan dalen de koersen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen).
  • Renterisico: als de marktrente stijgt, dalen de koersen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen).
  • Kredietrisico: als het slecht gaat met het bedrijf, daalt de koers (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen).
  • Liquiditeitsrisico: is er weinig handel in je beleggingen, dan daalt de koers als je die beleggingen verkoopt (geldt voor alle soorten beleggingen).
  • Valutarisico: als je niet in euro's belegt. Noteert een aandeel bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars, dan daalt de waarde van je aandeel in euro's als de dollarkoers daalt.

Tips voor rendement en risico

Het is niet zo dat je altijd veel risico moet lopen om een hoog rendement te halen. Er zijn periodes geweest op de financiële markten dat je met obligaties of spaardeposito's een hoger rendement behaalde dan met aandelen.

Het is vooral belangrijk dat het risico dat je neemt, past bij je beleggingsprofiel. En beleg vooral op de lange termijn. Je moet je geld minstens 3 tot 5 jaar kunnen missen. Hoe langer je het geld niet nodig hebt, hoe groter de kans dat je het verwachte rendement haalt.​​

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.