icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Duurzaam beleggen: hoe werkt het?

Steeds meer bedrijven beweren dat hun producten en diensten duurzaam zijn. Ook de verschillende beleggingsaanbieders adverteren al jaren met duurzame beleggingen. Maar zijn deze beleggingen wel zo duurzaam? En wat verstaan we onder duurzaam beleggen?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:7 februari 2024

Zeker groen nieuws

Wat is duurzaam beleggen?

Sustainable Development GoalsDuurzaam beleggen is een algemene term voor beleggingen die goed zijn voor mens, milieu en het klimaat. Iedere belegger hanteert zijn eigen definitie van duurzaam beleggen. Vaak wordt er aansluiting gezocht bij de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

Deze doelen bestaan uit het verbeteren van het leefklimaat en het streven naar een eerlijkere en gelijkwaardige wereld. Bij duurzaam beleggen investeer je geld in bedrijven die bijdragen aan het realiseren van deze doelen.

Welke vormen van duurzaam beleggen bestaan er?

Hoe kun je duurzaam beleggen?

Het is belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen welke vorm van duurzaam beleggen bij je past. Als je zelf belegt, kun je kiezen uit veel verschillende duurzame beleggingsfondsen. Deze fondsen hebben op basis van verschillende aandachtspunten (duurzaamheidscriteria) al een duurzame selectie gemaakt. Via je beleggingsaanbieder kun je deze informatie inzien en zelf kiezen wat het beste bij je past.

Het is ook mogelijk om de beleggingen te laten beheren. In dat geval maakt de aanbieder de keuze welke duurzaamheidscriteria er worden gehanteerd. Het is dan aan jou om te beoordelen of deze keuze aansluit bij je persoonlijke wensen.

Gaat duurzaam beleggen ten koste van het rendement?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen geen negatief effect op het rendement hoeft te hebben. De maatschappij verlangt steeds meer van bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Om als bedrijf toekomstbestendig te blijven is het noodzakelijk hierin mee te gaan. Er zijn beleggers die van mening zijn dat op langere termijn duurzame bedrijven beter presteren.

Engagement

Er zijn beleggingsinstellingen en pensioenfondsen die bewust wél in bepaalde sectoren zoals fossiele energie beleggen. Zij vinden dat je bedrijven moet aanspreken op hun gedrag als je verandering wilt. Voor deze vorm van betrokkenheid wordt vaak het Engelse woord 'engagement' gebruikt. Het is als aandeelhouder mogelijk om via de aandeelhoudersvergadering duurzame initiatieven in te brengen. Indien je de keuze maakt om in het geheel niet te beleggen in een sector, dan kun je deze ook niet veranderen. Het is als belegger in een fonds wel lastig in te schatten hoe groot het resultaat van deze betrokkenheid is.

Greenwashing

Veel bedrijven doen zich door middel van marketing groener voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dit wordt 'greenwashing' genoemd. De boodschap van het bedrijf klopt niet met de activiteiten. Of de duurzame activiteiten zijn zo minimaal dat de uitwerking ervan op het geheel verwaarloosbaar is. Dit is ook bij beleggen een belangrijk aandachtspunt.

Nieuwe wetgeving

Europa is van mening dat ook de beleggingswereld een bijdrage moet leveren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Om dit te realiseren heeft de Europese Commissie nieuwe wetgeving gemaakt voor duurzame beleggingsfondsen. Dit moet ervoor zorgen dat consumenten makkelijker duurzame keuzes kunnen maken. Met de nieuwe wetgeving zijn er 3 categorieën ontstaan. Er zijn fondsen die geen rekening houden met duurzaamheidsdoelen, fondsen die dit beperkt doen en fondsen met een grote positieve impact op mens, milieu en klimaat.

Lees hier meer over beleggen in duurzame beleggingsfondsen.

Beleggen in duurzame beleggingsfondsen is iets persoonlijks. Het blijft dus belangrijk om zelf te bepalen of de beleggingsfondsen beleggen in bedrijven die passen bij jouw persoonlijke duurzaamheidswensen.