icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Wat is beleggen en welke vormen heb je?

Aandelen, beleggingsfondsen, obligaties. Je hebt er vast van gehoord. Maar wat houden deze vormen van beleggen in?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024

Beleggen algemeen

Aandelen

Welke verschillende vormen van beleggen zijn er? Een van de vormen is beleggen in aandelen. Als je een aandeel koopt, word je mede-eigenaar van een onderneming. Voorbeelden van bekende aandelen van bedrijven zijn ING Groep, Unilever of Royal Dutch (Shell). 

Als het goed gaat met de onderneming, dan deel je in de winst. Maar komt de onderneming in de problemen, dan kun je je hele investering kwijtraken.

Dividend

Het rendement op aandelen bestaat uit (gedeeltelijke) winstuitkering: het dividend. Ook als de koers stijgt, is er rendement. Afhankelijk van onder andere de vooruitzichten van de onderneming willen beleggers een hogere of lagere prijs voor de aandelen betalen. Ook de verwachtingen van beleggers spelen hierbij een rol. 

Aandelen worden verhandeld op beurzen, zoals Euronext of de New York Stock Exchange in de Verenigde Staten. Je koopt ze in stuks. 

De koersen van de aandelen kun je ook zelf volgen via de website of app van je bank of broker.

Obligaties

Een andere vorm van beleggen is beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die overheden of ondernemingen uitgeven. Bijvoorbeeld de Nederlandse en Duitse overheid. Maar ook bedrijven als Unilever kunnen ze uitgeven. 

Koop je een obligatie, dan krijg je meestal per jaar een vooraf afgesproken rentepercentage. Na een afgesproken periode lossen uitgevers van obligaties het geleende bedrag weer af.

Rendement van een obligatie

Het rendement op een obligatie bestaat uit het koersrendement en uit rente.

Het koersrendement is het verschil tussen de huidige koers en de koers op het moment dat je als belegger de obligatie kocht. Daarnaast krijgt de belegger (‘obligatiehouder’) regelmatig rente zolang de lening loopt. 

De koers van een obligatie is afhankelijk van de marktrente. Stijgt de marktrente, dan daalt de koers van een obligatie. En omgekeerd: daalt de marktrente, dan stijgt de obligatiekoers.

Beleggingsfondsen

Veel beleggers gebruiken beleggingsfondsen. Maar wat is een beleggingsfonds? Hiermee beleg je in een groep van aandelen, obligaties of vastgoed. Het rendement bij beleggingsfondsen bestaat uit het koersrendement en dividendrendement.

Beleggingsfondsen: actief of passief

Fondsbeheerders van beleggingsfondsen beheren hun fondsen op verschillende manieren. De ene is actief, de andere passief. Wat is een passief beleggingsfonds? En wat is een actief beleggingsfonds? Wat zijn de verschillen?

Geld op een beleggings- of spaarrekening

Beleggers houden vaak wat geld achter de hand om in te kunnen spelen op kansen. En om de kosten te betalen. Denk hierbij aan transactie- en servicekosten. Ook dividend en rente ontvang je meestal op je beleggingsrekening.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.