Autostoeltje kopen: waar let je op?
Je kindje veilig vervoeren in een autostoeltje is ontzettend belangrijk. Ieder jaar worden de stoeltjes weer veiliger. Maar wat heb je nu precies nodig? En waar kun je op besparen? Wij helpen je het juiste autostoeltje te vinden voor je kind.
Expert autostoeltjes
Snel naar:
1
Keuzehulp autostoeltjes
Wil je weten welk autostoeltje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste autostoeltje.
2
Welk autostoeltje is geschikt voor mijn kind?
Tips voor een autostoeltje kopen
- Let op het gewicht van het zitje. Sommige zitjes zijn erg zwaar, wat vervelend kan zijn als je ze vaak moet tillen.
- Kijk of je een babystoeltje op het onderstel van een kinderwagen kunt plaatsen.
- Ga na of je het zitje met 1 hand kunt bedienen. Bijvoorbeeld als je de hoogte van de hoofdsteun wilt aanpassen.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste autostoeltjes
Babystoeltje
Deze autostoeltjes zijn geschikt voor baby's tot ruim 1 jaar, tot zo'n 75 tot 83 cm of tot 13 kg.
Je plaatst een babystoeltje in achterwaartse richting. Vaak zet je een babystoeltje vast met de autogordel. Er zijn ook babystoeltjes die je vastzet met Isofix.
Je mag een autostoeltje voor een baby alleen op de voorstoel zetten als je auto geen airbag heeft. Of als je de airbag uitzet.
Lees meer over:
Babystoeltjes
Baby-/peuterstoeltjes
Deze autostoeltjes zijn een combinatie tussen een babystoeltje en een peuterstoeltje. De stoeltjes zijn geschikt voor baby's en peuters (tot zo'n 4 jaar). Zo'n autostoeltje kun je vaak gebruiken tot je kind 105 cm of 18 kg is.
Van dit soort autostoeltjes zijn er 2 varianten, zowel met gordelbevestiging als met Isofix:
- Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting zit.
- Autostoeltjes waarbij je je kind tot 18 kg of 105 cm achteruitkijkend vervoert.
Lees meer over:
Baby-/peuterstoeltjes
Peuterstoeltjes
Deze autostoeltjes zijn geschikt voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar. Met i-Size is dat tussen ongeveer 60 en 105 cm of van 9 tot 18 kg.
In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden of 83 cm lang zijn. De meeste stoeltjes zijn daarom draaibaar. Je gebruikt ze eerst achteruitkijkend en je kunt het stoeltje omdraaien als je kind ouder is.
De autostoeltjes zet je vaak vast met een Isofix. Er zijn ook stoeltjes die je vastzet met de driepuntsgordel van de auto.
Lees meer over:
Peuterstoeltjes
Peuter-/kinderstoeltjes
Deze autostoeltjes zijn geschikt voor peuters en kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Deze stoeltjes gebruik je vaak tot je kind zonder stoeltje in de auto mee kan. Dat is ongeveer vanaf dat je kind 75cm tot 150cm lang is, of 9 tot 36 kg weegt.
Autostoeltjes die je kunt gebruiken voor zowel peuters als grotere kinderen hebben vaak een 5-puntsharnas of een vangtafel voor de kleintjes. Zijn ze daar uitgegroeid? Dan verwijder je het harnasje of de vangtafel. Je zet je kind dan vast met de autogordel.
Lees meer over:
Peuter-/kinderstoeltjes
Kinderstoeltjes
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar. Met i-Size tussen 100 en 135 cm of van 15 tot 36 kg (groep 2/3). In deze stoeltjes zet je je kind met de autogordel vast in een zitting- of autostoelverhoger, met of zonder rugleuning.
Kies liever een autostoeltje met een rugleuning. Deze steunen het hoofd en geleiden de autogordel. Autostoelen met i-Size bieden altijd bescherming bij een botsing van opzij.
Lees meer over:
Kinderstoeltjes
3
Een autostoeltje is verplicht
Kinderen die korter dan 1,35 meter zijn, moeten in een autostoel zitten.
Let op: In sommige landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk moeten kinderen in een kinderzitje tot ze 1,50 meter zijn.
Uitzonderingen
- Heeft een auto geen gordels op de achterbank? Dan mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten.
- Heb je maar plaats voor 2 autostoeltjes, maar wil je 3 kinderen meenemen? Een kind van 3 jaar of ouder mag dan zonder autostoel in de autogordel meerijden.
- Neem je af en toe kinderen mee in de auto? Kinderen ouder dan 3 jaar mogen dan zonder autostoel, maar in de autogordel meerijden. Dit geldt alleen voor korte ritjes en dus niet voor vakanties. Eigen kinderen moeten altijd in een zitje.
Lees meer over:
Normen waaraan autokinderzitjes moeten voldoen
4
Kies een veilig autostoeltje
Achteruitkijkend
Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk om hem achteruitkijkend te vervoeren. Bij een frontale botsing zijn de krachten op de nek van je kind dan 5 keer zo laag.
Lees meer over:
Kinderen achteruitkijkend vervoeren
i-Size
Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen R129 (i-Size) of R44. Op ieder autostoeltje dat wordt verkocht moet het R129 keurmerk zitten. Bij de R129-veiligheidsnorm is langer achteruitkijkend vervoeren verplicht.
In een i-Size zitje kan een kind dan ook achterwaarts vervoerd worden tot hij 15 maanden is. Ook moeten kinderzitjes volgens de i-Size norm aan strengere veiligheidseisen voldoen.
UN-R44 goedgekeurde stoeltjes zijn gekeurd volgens een oudere veiligheidsnorm. Sinds september 2023 geldt het verbod op de verkoop van R44-autostoeltjes. De stoeltjes zijn na dat moment nog wel gewoon goedgekeurd voor gebruik. Je kunt je kind dus gewoon in zo’n stoeltje blijven vervoeren.
Onze vergelijkende test is zwaarder dan de testen die nodig zijn om goedkeuring te krijgen. Vergelijk daarom autostoeltjes in onze vergelijker. Zo vind je het beste autostoeltje.
5
Een autostoel in de auto zetten
Universele en semi-universele autostoeltjes
Niet iedere autostoel past in elke auto. Er zijn 2 soorten: universele en semi-universele autostoeltjes. Universele autostoeltjes passen in elke auto, semi-universele niet. Kijk bij semi-universele stoeltjes in de gebruiksaanwijziging of op de website van de fabrikant om te zien in welke auto's het zitje past.
Gordel of Isofix?
Je bevestigt een autostoel met de gordel of met Isofix. Een autostoel die je met een 3-puntsgordel vastzet, kun je meestal in elke auto bevestigen.
Voor Isofix moet je auto Isofix-bevestigingspunten hebben.
Voor baby- en peuterstoeltjes geldt dat een autostoeltje dat is bevestigd met Isofix hoger scoort op veiligheid. Kinderstoeltjes zijn hierop een uitzondering. Die zet je altijd vast met de autogordel. De Isofix bevestiging zorgt er alleen voor dat het stoeltje op zijn plek blijft als hij niet gebruikt wordt.
Op welke plaats in de auto?
Op de website van Euro NCAP zie je welk autostoeltje op welke zitplaats in de auto past. Deze organisatie test de veiligheid van auto's.
Klik bij de testresultaten van de auto op 'Inzittend kind' en dan op 'Montagetest veiligheidsvoorzieningen voor kinderen'.
De handleiding van het autostoeltje geeft vaak algemene informatie over het autostoeltje installeren op verschillende zitplaatsen. De handleiding vind je op de site van de fabrikant.
Lees meer over:
Bevestigen met de autogordel en Isofix
6
Liever geen reiswieg, vangtafel en zittingverhoger
Reiswieg
Baby's kun je ook in een speciale reiswieg vervoeren. Die staat dan dwars op de achterbank. Bij een botsing is je kind beter beschermd in een autostoeltje voor baby's.
Lees meer over:
Reiswiegjes
Vangtafel
Er zijn peuterstoeltjes waarmee je je kind met een harnasje vastzet. Ook zijn er autostoeltjes waarbij peuters vast zitten met een vangtafel. Niet alle kinderen vinden zo'n vangtafel prettig. Daarbij is er discussie of een vangtafel wel veilig is.
Lees meer over:
Veiligheid van autostoeltjes met een vangtafel
Zitverhoger
Voor oudere kinderen is het aan te raden om een autostoeltje met rugleuning te kopen. Je kind is dan beter beschermd bij een botsing van opzij.
Voor incidenteel gebruik kun je een zitverhoger zonder rugleuning overwegen. Die gebruik je wanneer het niet anders kan, of als je kinderen bijna groot genoeg zijn om alleen de gordel te gebruiken
Lees meer over:
Autostoelverhogers
7
Waar moet je nog meer op letten?
In de winkel
- Let goed op de productnaam. Merken hebben vaak stoeltjes die waarvan de namen erg op elkaar lijken. Toch kunnen het compleet verschillende stoeltjes zijn die verschillend presteren in onze test.
- Controleer of je het harnas van de autostoel makkelijk kunt openen, sluiten en verstellen. De betere autostoeltjes verstel je met 1 handeling. Bij goedkopere autostoeltjes moet je het harnas los nemen en op een hoger punt weer vastmaken.
- Heb je meerdere auto's? Kijk dan of het autostoeltje in alle auto's past. Check dit eventueel bij de fabrikant.
- Let op het gewicht van het autostoeltje, zeker als je het stoeltje in meerdere auto's gebruikt.
- Kijk of je de bekleding makkelijk kunt verwijderen en reinigen.
In de auto
- Het autostoeltje moet stevig op de bank of stoel staan en tegen de rugleuning. Het mag niet kunnen kantelen of wegglijden.
- De autogordel moet zoveel mogelijk een rechte lijn vormen over het zitje. Je moet gemakkelijk bij alle gordelklemmen en gordelgeleiders kunnen komen.
- De autogordel moet lang genoeg zijn. De sluiting van de gordel mag niet op of tegen het frame van het autostoeltje komen te zitten.
- Zowel in de zit- als slaapstand mag er geen speling tussen het autostoeltje en de autostoel of -bank zitten. Trek hiervoor het heupdeel van de autogordel zo strak mogelijk aan.
Lees meer over:
Tips voor bij het gebruik van een autostoeltje
8
Waar koop je een autostoeltje?
Wij raden je aan om naar de winkel te gaan, bij voorkeur een babyspeciaalzaak. Je kunt daar om advies vragen tijdens de aankoop en voor het gebruik. Daarnaast kun je het zitje ook met je kind en in de auto uitproberen.
Wil je een tweedehandsautostoeltje kopen? Het autostoeltje mag in dat geval nooit bij een ongeluk betrokken zijn geweest. Hij kan daardoor van binnen beschadigd zijn en dan biedt hij geen bescherming meer. Dat zie je niet aan de buitenkant.
Lees meer over:
Autostoeltje kopen in de winkel of online
9
Bespaar op je autostoeltje
Tot je kind groot genoeg is voor de autogordel heb je vaak al 3 autostoeltjes gebruikt. Dat is een flinke kostenpost. Gelukkig kun je op een aantal andere manieren besparen.
- Kies voor een gebruikt autostoeltje. Let erop dat op het autostoeltje een keuringslabel R44 of R129 zit.
- Hergebruik het Isofix-onderstel van je babyzitje voor een peuterzitje.
- Kies een autostoeltje voor baby's én peuters.
- Kies niet de hipste kleur of uitvoering.
- Koop je autostoeltje niet bij een autodealer.
Lees meer over:
Besparen op je autostoeltje
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je meteen welke autostoeltjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.