icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zitverhoger voor kinderen in de auto: met of zonder rugleuning?

Voor kinderen vanaf ongeveer 3,5 jaar zijn er autostoeltjes met rugleuning, en zitverhogers zonder rugleuning. Hiermee kun je je kind vastzetten met de autogordel. Zonder rugleuning noemen we ze ook wel stoelverhogers, zitverhogers of 'boosters'.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:22 oktober 2024

Autostoelverhoger 2024

Wanneer kan mijn kind in een zitverhoger of autostoeltje met autogordel?

Vanaf een lengte van 1 meter zijn er autostoeltjes met rugleuning die geschikt zijn om je kind met de autogordel vast te zetten. Je stapt meestal over naar zo'n stoeltje wanneer je kind uit de peuterautostoel is gegroeid. Dat is ongeveer bij een lengte van 105 cm. Vaak rond de leeftijd van 3,5 à 4 jaar.

Zitverhogers die aan de nieuwe i-Size-norm voldoen, zijn alleen bedoeld voor kinderen langer dan 1,25 meter. Vroeger werden zitverhogers ook voor kleinere kinderen goedgekeurd.

Veel oudere producten die vóór 2017 zijn goedgekeurd zijn nog in gebruik. Je mag deze volgens de instructies voor kleinere kinderen gebruiken. Maar we raden aan om een autostoel met rugleuning te gebruiken als dat mogelijk is. Op het goedkeuringslabel zie je voor welke kinderen het model geschikt is.

Tot welke leeftijd moet mijn kind in een autostoel of op een zitverhoger?

Regels in Nederland

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter, met enkele uitzonderingen in bijzondere gevallen. Het hangt dus af van de lengte van je kind. Omdat elk kind anders groeit, kan de leeftijd waarop je kind geen autostoeltje meer nodig heeft flink verschillen.

Is je kind 1,35 meter, maar loopt de autogordel nog niet goed over de heupen en het sleutelbeen? Dan kun je het best de zitverhoger of autostoel nog wat langer gebruiken.

Regels buitenland

In het buitenland gelden soms andere regels voor het gebruik van kinderzitjes. Zo is in Duitsland een kinderzitje of stoelverhoger verplicht voor kinderen tot 1,50 meter. 

IC20034-0106-00_00Heeft mijn kind nog een autostoeltje of zitverhoger nodig?

Zonder kinderzitje of zitverhoger zitten kinderen die nog niet lang genoeg zijn te laag. Hierdoor past de autogordel niet goed. Dit vergroot de risico’s bij een botsing, zoals de gordel die over de hals in plaats van over de schouder loopt. Ook de airbags in auto's werken minder goed als je kind te laag zit.

Daarnaast is de kans groter dat je kind bij een frontale botsing onder de heupgordel doorschiet. De gordel loopt zonder stoeltje meer over de buik heen in plaats van over de heupen.

Wat is het verschil tussen een autostoeltje en een zitverhoger?

De namen worden soms door elkaar gebruikt, maar met een autostoeltje bedoelt men meestal een stoeltje met rugleuning. Met een zitverhoger wordt meestal een stoeltje zonder rugleuning bedoeld dat in de auto wordt gebruikt.

Autostoeltje met rugleuning is veiliger

Uit onze tests blijkt dat een autostoeltje met rugleuning veiliger is dan een zitverhoger zonder rugleuning. Bij een botsing van opzij biedt de rugleuning extra bescherming, vooral dankzij de zijsteunen (ook wel sidewings genoemd). Ook zorgt de rugleuning dat het kind goed zit. Hij houdt de diagonale gordel op de juiste plek over de schouder. En hij biedt steun voor slapende kinderen.

Autostoeltjes met rugleuning hebben daarom een sterke voorkeur boven zitverhogers zonder rugleuning. We raden aan om een zitverhoger alleen te gebruiken als je deze af en toe nodig hebt, of als het niet anders kan.

 

booster_high_isofix 1200x800Wanneer wel een zitverhoger gebruiken?

In situaties waarin een autostoeltje met rugleuning niet mogelijk is, is een zitverhoger zonder rugleuning het beste alternatief. Dit is een stuk veiliger dan helemaal niets. 

De zitverhoger voldoet aan de minimale wettelijke eisen (als het kind groot genoeg is), verkleint het risico op letsel bij een frontale botsing en neemt weinig ruimte in. Ze zijn ook gemakkelijk in gebruik, en je kind kan goed naar buiten kijken met een zitverhoger.

Zitverhogers bieden geen bescherming bij een botsing van opzij. Maar als er een airbag is op de zitplaats van je kind, zit je kind op een betere plek. Dit blijkt uit botsproeven van Euro NCAP, waarin dummies op zitverhogers achterin de auto zitten. De airbag dragen dan samen met de hogere zitplek bij aan de bescherming.

Een zitverhoger kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn in de volgende situaties:

  • Wanneer je 3 kinderen op de achterbank moet vervoeren en er in kleinere auto’s geen ruimte is voor 3 stoeltjes.
  • Voor incidenteel gebruik, omdat een zitverhoger makkelijk mee te nemen is.
  • Als je reist met andermans auto of met een taxi.
  • Als je kind niet meer in een autostoeltje past of er niet meer in wil zitten. Een zitverhoger kan dan een goede tussenstap zijn voordat je kind zonder stoeltje in de auto meegaat.

Hoe kun je de beste zitverhoger voor de auto kiezen?

Er zijn zitverhogers beschikbaar in verschillende diktes. De zitjes die zijn goedgekeurd volgens de nieuwe R129-norm zijn er vanaf 125 cm en vanaf 135 cm. 

Met Isofix?

Je kunt kiezen voor een zitverhoger met of zonder Isofix, net als bij autostoeltjes. Isofix verhoogt de veiligheid niet, maar maakt het gebruik makkelijker. Het stoeltje blijft op zijn plek en schuift niet door de auto als er niemand op zit. Je kind zit altijd vast met de autogordel in de zitverhoger.

Verschillende materialen

Er zijn zitverhogers van verschillende materialen verkrijgbaar. Sommige zijn gemaakt van een soort piepschuim, wat ze kwetsbaarder maakt. Deze stoeltjes kunnen sneller scheuren of breken als je ze vaak gebruikt en steeds in- en uit de auto haalt.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.