Virtueel geld in games
Gameontwikkelaars verdienen miljarden aan oneerlijke in-game-aankopen met virtueel geld. Hiervan zijn vooral jongeren het slachtoffer.
Tijd voor actie!

Wat is er mis?
Spelers weten niet precies hoeveel ze uitgeven in games omdat prijzen niet in euro’s zijn aangegeven. Je rekent af met digitale munten die je koopt met echte euro’s. Vaak moet je deze munten in verwarrende bundels kopen. Hierdoor geef je meer uit dan nodig is.
De ontwikkelaars schenden ook consumentenrechten die je in de offline wereld wel hebt. Munten kunnen bijvoorbeeld afgepakt worden als je de regels zou schenden. Of je krijgt geen geld terug voor niet gebruikte munten.
Wat gaan we doen?
Wij hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van toezichthouders die consumentenrechten beschermen. Dat deden we samen met onze koepelorganisatie in Brussel en 21 andere consumentenorganisaties uit 17 landen. We willen dat zij optreden tegen de misleidende praktijken van gameontwikkelaars.
Wat zijn onze eisen?
We willen dat game-ontwikkelaars eerlijk zijn over prijzen zodat je precies weet hoeveel je uitgeeft. En voorwaarden moeten eerlijk zijn. Zodat spelfuncties niet meer ingetrokken kunnen worden, waardoor je iets verliest of de waarde verandert.
'Gamers moeten in één oogopslag kunnen zien hoe duur iets is, en hoeveel ze al hebben uitgegeven.'
Sandra Molenaar, Algemeen Directeur Consumentenbond
Tijdlijn
2 december 2024Onderzoek en actie in uitzending Radar
Op 2 december besteedde Radar aandacht aan de sluwe trucs van in-game aankopen. We vertelden in de uitzending over ons onderzoek en de actie 'Virtueel geld in games is oneerlijk' (bij 4 minuut 10, 5 minuut 40 en 7 minuut 20).
Verder spreken we de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan, we willen dat ze gaan handhaven. De ACM komt ook aan het woord (13 minuut 40).
Verder heeft Radar ook een eigen onderzoek onder gamers gedaan.
14 oktober 2024Klacht tegen game-industrie ingediend. En nu?
De Europese Commissie (EC) en het Europese netwerk van nationale consumentenbeschermingsautoriteiten (het CPC-netwerk) hebben onze klacht ontvangen. Ze gaan deze bespreken en de argumenten en het bewijsmateriaal beoordelen.
Als het netwerk van mening is dat er een overtreding is, kan het een handhavingsactie starten. Dit begint met het aanwijzen van 1 of meerdere nationale toezichthouders die als coördinator optreden.
Het CPC-netwerk neemt dan contact op met de game-industrie voor meer informatie. Ook kan het netwerk in gesprek gaan met een bedrijf om de oneerlijke praktijken op te lossen.
Onder de huidige regels heeft de Europese Commissie geen bevoegdheid om bedrijven een boete op te leggen op Europees niveau. De commissie is vooral coördinator. Wel kunnen nationale autoriteiten besluiten om op landelijk niveau boetes op te leggen aan een bedrijf.
Er kunnen enkele maanden verstrijken tussen het indienen van de klacht en het moment waarop het CPC-netwerk het in behandeling neemt. De interne beoordeling en coördinatie tussen autoriteiten en de Europese Commissie neemt ook meestal tijd in beslag. Dit is ook afhankelijk van de tijd die bedrijven nodig hebben om te reageren op vragen van het CPC-netwerk.
12 september 2024'Voor ik het wist gaf ik tientallen euro's per maand uit'
In-game aankopen met virtueel geld is een oneerlijke praktijk. Vooral jongeren zijn er het slachtoffer van. 'Voor ik het wist gaf ik tientallen euro’s per maand uit.'
Populaire games als Clash of Clans of EA Sports FC 24 pushen de (vaak jonge) spelers tot zogeheten 'in-game aankopen'. Dit zijn aankopen binnen het spel voor verschillende zaken: betere wapens, makkelijkere tegenstanders of behendigere voetbalspelers. Zo maken de spelers meer kans om te winnen tegen niet betalende tegenstanders.
Oneerlijk is ook dat dat je de aankopen met speciale digitale munten moet doen. Die verhullen de kostprijs van de in-game-aankopen. Zo geven de gamers nog meer uit. Veel meer dan zij vooraf van plan waren.
12 september 2024Klacht tegen game-ontwikkelaars
De Consumentenbond heeft samen met 22 andere Europese consumentenorganisaties uit 17 landen een klacht ingediend tegen bekende game-ontwikkelaars van games als EA Sports FC 24 (voorheen Fifa), Minecraft en Clash of Clans. Volgens de consumentenorganisaties manipuleert de game-industrie spelers. Die geven daardoor onnodig veel geld uit binnen spellen van deze ontwikkelaars.
Samen sterk
Ben je het zat om er alleen voor te staan in een wereld vol misleidende reclames en onterechte kosten? Als lid van de Consumentenbond sta je nooit alleen. Samen zorgen we voor eerlijke producten, diensten en prijzen.
