icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Virtueel geld in games

Gameontwikkelaars verdienen miljarden aan oneerlijke in-game-aankopen met virtueel geld. Hiervan zijn vooral jongeren het slachtoffer.

Tijd voor actie!

Game-virtuele-valuta-camp-1200x675px
  • Wat is er mis?

    Spelers weten niet precies hoeveel ze uitgeven in games omdat prijzen niet in euro’s zijn aangegeven. Je rekent af met digitale munten die je koopt met echte euro’s. Vaak moet je deze munten in verwarrende bundels kopen. Hierdoor geef je meer uit dan nodig is.

    De ontwikkelaars schenden ook consumentenrechten die je in de offline wereld wel hebt. Munten kunnen bijvoorbeeld afgepakt worden als je de regels zou schenden. Of je krijgt geen geld terug voor niet gebruikte munten.  

    Wat gaan we doen?

    Wij hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van toezichthouders die consumentenrechten beschermen. Dat deden we samen met onze koepelorganisatie in Brussel en 21 andere consumentenorganisaties uit 17 landen. We willen dat zij optreden tegen de misleidende praktijken van gameontwikkelaars.

    Wat zijn onze eisen?

    We willen dat game-ontwikkelaars eerlijk zijn over prijzen zodat je precies weet hoeveel je uitgeeft. En voorwaarden moeten eerlijk zijn. Zodat spelfuncties niet meer ingetrokken kunnen worden, waardoor je iets verliest of de waarde verandert.

  •  

     

     

    'Gamers moeten in één oogopslag kunnen zien hoe duur iets is, en hoeveel ze al hebben uitgegeven.'

     

    Sandra Molenaar, Algemeen Directeur Consumentenbond

Tijdlijn

12 september 2024

'Voor ik het wist gaf ik tientallen euro's per maand uit'

In-game aankopen met virtueel geld is een oneerlijke praktijk. Vooral jongeren zijn er het slachtoffer van. 'Voor ik het wist gaf ik tientallen euro’s per maand uit.'

Populaire games als Clash of Clans of EA Sports FC 24 pushen de (vaak jonge) spelers tot zogeheten 'in-game aankopen'. Dit zijn aankopen binnen het spel voor verschillende zaken: betere wapens, makkelijkere tegenstanders of behendigere voetbalspelers. Zo maken de spelers meer kans om te winnen tegen niet betalende tegenstanders.

Oneerlijk is ook dat dat je de aankopen met speciale digitale munten moet doen. Die verhullen de kostprijs van de in-game-aankopen. Zo geven de gamers nog meer uit. Veel meer dan zij vooraf van plan waren.

Lees het volledige artikel

12 september 2024

Klacht tegen game-ontwikkelaars

De Consumentenbond heeft samen met 22 andere Europese consumentenorganisaties uit 17 landen een klacht ingediend tegen bekende game-ontwikkelaars van games als EA Sports FC 24 (voorheen Fifa), Minecraft en Clash of Clans. Volgens de consumentenorganisaties manipuleert de game-industrie spelers. Die geven daardoor onnodig veel geld uit binnen spellen van deze ontwikkelaars.

Lees het hele nieuwsbericht

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px