Zonnebrand gebruikstips
Jezelf insmeren met zonnebrand is essentieel tegen schade aan de huid. Maar veel mensen smeren te weinig zonnebrandcrème. Hoeveel en hoe vaak moet je eigenlijk smeren? En hoe bewaar je zonnebrand het best?
Expert zonnebrand
1
Hoe gebruik je zonnebrand goed?
Hoeveel zonnebrand smeren?
Je moet meer smeren dan je denkt. Smeer zonnebrand zo dik als je pindakaas op een boterham zou smeren.
Een volwassene die zich van top tot teen insmeert heeft per smeerbeurt 6-7 theelepels nodig. Dit is zo'n 33 ml per smeerbeurt. Alleen zo ben je optimaal beschermd tegen zonneschade.
Met een fles van 200 ml kun je je een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen.
Wanneer insmeren?
Smeer 20 minuten voordat je de zon in gaat. Dan kan het goed intrekken. Herhaal het insmeren in ieder geval:
- Iedere 2 uur.
- Direct na het zwemmen (ook met een waterproof zonnebrandmiddel)
- Als je veel hebt gezweet.
Let op: bescherm je huid ook als je in de zon gaat (water)sporten, tuinieren en wandelen.
Smeer altijd meerdere keren
Gebruik je een zonnebrand die beweert meerdere uren te werken? Wees
bewust dat de werking gedurende die periode niet gelijk blijft. Je zweet, wrijft het eraf door bewegen, omkleden of omdraaien op je handdoek. Smeer dan ook meerdere keren.2
Waarom moet ik smeren?
Bescherm je huid tegen schadelijke straling
Anti-zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A- en uv B-straling. Deze straling is schadelijk voor de huid en draagt bij aan het risico op huidkanker. Insmeren met zonnebrand helpt beschermen, maar biedt nooit 100% bescherming.
- De bescherming tegen uv B-straling staat als SPF-factor op de verpakking. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.
- De bescherming tegen uv A-straling moet minstens een derde zijn van de bescherming tegen uv B. Dit staat zelden op de verpakking. Soms staat het met sterretjes aangegeven.
Lees meer over:
Welke bescherming biedt een zonnebrandmiddel?
Het verschil tussen uv A- en uv B-straling
Uv A en uv B zitten allebei in zonlicht en in het licht van een zonnebank. Het maakt voor je huid niet uit waar de straling vandaan komt:
- Uv A veroorzaakt huidveroudering en zonneallergie. Het dringt diep door in je huid en wordt niet tegengehouden door wolken of glas.
- Uv B dringt door in de bovenste huidlagen en zorgt voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D.
Beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker.
3
Zwemmen met zonnebrand (waterproof-zonnebrand)
Bij de meeste zonnebrandmiddelen staat op de verpakking dat ze waterresistent of waterproof zijn. Dat is handig voor bij het zwembad of aan het strand.
Maar let op! Fabrikanten mogen al 'waterbestendig' of 'waterresistant' op de verpakking zetten als na een duik van 2 keer 20 minuten nog de helft van de beschermingsfactor op je huid zit.
Waterbestendig klinkt dus misschien mooier dan verwacht. Door water neemt de beschermingsfactor ook bij waterproof zonnebrand ernstig af. Na het zwemmen (en afdrogen) moet je daarom altijd weer opnieuw smeren.
Bekijk en vergelijk:
Waterresistente zonnebrandmiddelen
4
Ben je toch verbrand?
Je merkt pas dat je verbrand bent als het te laat is: zo'n 8 tot 24 uur nadat je in de zon hebt gelegen.
Zo herken je zonnebrand:
- Rode en pijnlijke huid (afhankelijk van je huidtype)
- Huid gaat vervellen
- Oedeem (vochtophoping)
- Blaren
- Soms koorts en koude rillingen
Zonnebrand is een teken dat je huid aan meer ultraviolette straling is blootgesteld dan hij kan verdragen. Een dagje in de zon levert al gauw 5 keer zoveel uv-straling op dan je huid op een dag aankan.
Lees meer over:
EHBO bij zonnebrand
5
Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
Ongeopend
Heb je een ongeopende fles zonnebrand van vorig jaar? Die kun je nog prima gebruiken. Ook in winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor verkocht.
Geopend
Heb je een geopende fles van vorig jaar? Dan is het middel waarschijnlijk nog goed. Uit tests blijkt dat zonnebrandmiddelen van het jaar ervoor nog prima bescherming bieden. Vrijwel alle zonnebrandmiddelen kun je tot 12 maanden na opening gebruiken.
Bewaren
Onderweg
Bewaar zonnebrandmiddel gesloten en in de schaduw. Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
Thuis
Bewaar het zonnebrandmiddel op kamertemperatuur op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de koelkast, de badkamer of in het raamkozijn.
Flessen over?
Heb je vaak flessen over van jaren ervoor? Dan smeer je waarschijnlijk te weinig. Als het goed is smeer je namelijk zoveel zonnebrand dat je een fles niet langer dan 2 jaar achter elkaar gebruikt.
Kom je echt heel weinig in de zon? Of hoef je weinig te smeren? Dan kun je beter kleinere verpakkingen kopen.
Let op
- Gooi zonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden.
- Heb je genoeg zonnebrand gebruikt en op tijd gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan weg.
- Let extra op als je niet meer precies weet wanneer je de fles geopend hebt.
6
Kinderen in de zon
Dermatologen waarschuwen dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd. Zorg dus dat je ze goed beschermt.
Tips
- Baby's en peuters kun je beter helemaal uit de zon houden.
- Gebruik voor kinderen het liefst een zonnebrandmiddel met factor 50 of 50+, maar minstens factor 30.
- Smeer jezelf en je kinderen in, het liefst 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.
- Kleding beschermt tegen de zon. Ook kun je speciale uv-kleding kopen.
- Zet kinderen een pet of hoed op.
- Geef kinderen een kinderzonnebril.
Lees meer over:
Kinderen in de zon
7
Zon en je gezondheid
Zonlicht is goed voor je humeur en je slaapritme. Ook stimuleert zonlicht de aanmaak van vitamine D. Maar te veel zon is niet goed. Er is een duidelijk verband tussen zonnestraling en het ontstaan van huidkanker.
Ook kun je een zonnesteek of zonneallgerie oplopen door te veel zonnestraling. Bij een zonneallergie reageert je huid overgevoelig op uv-straling van de zon. Dan kunnen rode, jeukende bultjes en blaasjes ontstaan.
Een zonnesteek krijg je doordat je lichaam uitdroogt en de warmte niet meer kwijt kan. Hierdoor kun je onder meer last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid krijgen.
Lees meer over:
De voor- en nadelen van zonlicht