Wat is SPF?
Lauri ten Grotenhuis Expert zonnebrandBijgewerkt op:10 mei 2024
Wat betekent SPF?
De SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel uv B-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Uv B-straling veroorzaakt een verbrande opperhuid die rood wordt, en draagt bij aan de kans op huidkanker.
De factor is kort gezegd de vermeningvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. De SPF is gebaseerd op een aangebrachte laagdikte van 2mg/cm. De meeste mensen smeren de helft tot een derde hiervan. Als je normaal gesproken na 10 minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. Voorwaarde is wel dat je 2mg per cm2 gebruikt en je daarna elke 2 uur insmeert met dezelfde zonnebrand.
Smeer ook altijd na het zwemmen, ook als je een zonnebrand gebruikt die 'waterresistent' of 'waterproof' is. Welke factor bij jou past is ook afhankelijk van je huid.
Hoe snel je onbeschermde huid verbrandt is niet altijd gelijk. Het ligt aan de zonkracht van het moment. Op de website van het KNMI kun je zien wat de zonkracht van de dag is.
Bescherming tegen uv A-straling
De factor (SPF) zegt niets over het vermogen om uv A-straling te blokkeren. Uv A richt dieper in de huid schade aan en is de medeveroorzaker van kanker en veroudering. De Europese Commissie adviseert daarom dat de uv A-bescherming ten minste een derde moet zijn van de uv B-bescherming. Een zonnebrandmiddel geeft op de verpakking aan dat het aan deze voorwaarde zou moeten voldoen door een rondje met uv A erin.
Je kunt op de verpakking van een zonnebrandmiddel meestal niet zien hoe hoog de bescherming tegen uv A is. Een enkel product geeft wel op de verpakking met sterren aan of de bescherming tegen uv A laag of hoog is. 5 sterren is de hoogste bescherming.
Welke factor moet ik kiezen?
Op een normale dag in Nederland is voor de meeste mensen factor 15 voldoende. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan minstens factor 30 en smeer je meerdere malen per dag opnieuw in. Mensen met een snel verbrandende huid en kleine kinderen gebruiken liever factor 50 (+).
Huidtype bepaalt welke factor je nodig hebt
Op ieder zonnebrandmiddel staat de SPF. Hoe lichter je huidskleur en lastiger je bruin wordt, hoe hoger de beschermingsfactor die je nodig hebt. Het verschil tussen factor 15, 30 en 50 lijkt misschien klein als je naar de grafiek kijkt, maar bij factor 15 komt er nog 7% straling door het filter en bij factor 50 is dat nog maar 2%. Dat is dus wel ruim 3 keer minder.
Kinderen
Voor kinderen gebruik je SPF 50 of 50+.