icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Automatische wasmiddeldosering: ideaal?

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, zouden doseren makkelijker maken, wasmiddel besparen én stralend schoonwassen. Is het echt zo ideaal?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:24 oktober 2024

Siemens-iDOs

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Wasmachines die automatisch wasmiddel doseren hebben reservoirs met wasmiddel voor meerdere wasbeurten. De machine bepaalt zelf hoeveel wasmiddel nodig is voor de was. De hoeveelheid is aangepast voor de hoeveelheid was, het soort wasgoed en hoe vies het is. Je hoeft dus niet zelf in de weer met doseerbolletjes of dopjes voor de juiste hoeveelheid wasmiddel.

Hoe werkt automatische dosering?

De wasmachine gebruikt wasmiddel en eventueel wasverzachter uit een gevuld reservoir. De machine bepaalt ook hoeveel wasmiddel het wasprogramma nodig heeft. Dat hangt af van het gekozen programma, de hoeveelheid was en de textielsoort. En soms ook van hoe vies het wasgoed is. Als de instellingen goed staan, heb je er een aantal wasbeurten geen omkijken meer naar. 

Vullen met wasmiddel

De systemen hebben 2 reservoirs. Die vul je met vloeibaar wasmiddel en wasverzachter. Soms kun je in plaats van wasverzachter ook een ander wasmiddel kiezen. Dan gebruik je bijvoorbeeld bontwasmiddel en witwasmiddel. Bij Miele TwinDos kun je ook kiezen voor de wasmiddelflacons van Miele, Ultraphase.

Als je het wasmiddel zelf willt toevoegen, zet je eerst het autodose-systeem uit. De hoeveelheid wasmiddel bepaal je dan zelf en doseer je via de wasmiddellade, of met een wasbolletje. Je kunt dan niet altijd wasverzachter toevoegen. 

Instellingen

Als je het systeem instelt, geef je aan of je wasmiddel of wasverzachter gebruikt. En uit welk reservoir de machine wasmiddel moet gebruiken. Je geeft ook de dosering aan die op de verpakking van het wasmiddel staat. En je stelt de waterhardheid en eventueel de vuilgraad in. Komt de was niet schoon uit de trommel? Dan kun je de vuilgraad, waterhardheid en eventueel de dosering aanpassen.

Hoe vaak kun je wassen met automatisch doseren

Hoe vaak je kunt wassen met 1 gevuld reservoir, hangt af van verschillende zaken:

  • Het gekozen wasprogramma.
  • Hoe vol de trommel is.
  • Hoe vies de was is.

Ook zitten er flinke verschillen tussen de systemen. Per wasbeurt doseren ze uiteenlopende hoeveelheden wasmiddel, op basis van vergelijkbare instellingen. Ook verschilt de capaciteit van de reservoirs, van 800 ml. tot 1500 ml. Meestal kun je tussen de 15 en 20 volle trommels wassen met het katoenprogramma. Maar bij het ene systeem zijn het 10 wasbeurten, bij het andere ruim 2 keer zo veel. 

Wasmachines die automatisch doseren

Let op: wasmachines en ook de machines hierboven, testen we standaard zónder automatisch wasmiddel te doseren. Lees hoe wij wasmachines testen.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

We testen 7 verschillende systemen die automatisch wasmiddel doseren. Deze wassen allemaal minder goed schoon dan met het handmatig gedoseerde standaard wasmiddel uit de gewone test. Gemiddeld daalt het rapportcijfer voor schoonwassen met 1,0 ten opzichte van de resultaten in de wasmachinevergelijker.

Dit komt doordat de systemen een stuk minder wasmiddel gebruiken dan het standaard waspoeder uit de gewone test. Het wasprogramma zelf (energieverbruik, waterverbruik, programmaduur) blijft ongeveer gelijk.

Bespaart het wasmiddel?

Of je wasmiddel bespaart, hangt af van de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gesproken handmatig gebruikt. Let je normaal gesproken precies op de aanbevolen dosering op de verpakking van het wasmiddel? En pas je de hoeveelheid aan als de wastrommel voller of minder vol is? Dan bespaar je met autodose geen wasmiddel. Het autodose-systeem houdt zich grotendeels aan dezelfde ingestelde aanbevolen dosering.

Maar ben je minder precies met doseren, dan zul je normaal vaak meer wasmiddel gebruiken dan nodig. In dat geval bespaar je waarschijnlijk wel met de automatische wasmiddeldosering.

Bespaart het tijd, water of energie? 

Fabrikanten claimen dat je met autodosering nog meer kunt besparen. Doordat je minder wasmiddel zou gebruiken, hoeft het wasgoed minder uitgespoeld te worden. Dat zou water, tijd en wellicht ook energie schelen.

Toch zien wij in de testen geen opvallende besparing in tijd, water of energie ten opzichte van het handmatig, zorgvuldig doseren met waspoeder. Alleen als je normaal gesproken veel te veel wasmiddel gebruikt, is een besparing van zo'n extra spoelgang voor te stellen. 

Voordelen automatisch doseren

  • Altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel.
  • Makkelijk: als de instellingen kloppen, heb je er 20 wasbeurten geen omkijken meer naar.
  • Geen geknoei met een wasbolletje of dopje.
  • Je bespaart wasmiddel als je normaal scheutig met wasmiddel. 
  • Een goede dosering van het wasmiddel houdt je wasgoed langer mooi.

Lees meer over de juiste hoeveelheid wasmiddel

Nadelen automatisch doseren

  • Je kunt alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken.
  • Je kunt maar 2 middelen automatisch doseren. Of 2 wasmiddelen (bijvoorbeeld bont en wit) of 1 wasmiddel en 1 wasverzachter. 
  • De was wordt minder goed schoon dan met het waspoeder uit onze reguliere wasmachinetest. 
  • De dosering wordt niet heel nauwkeurig aan de hoeveelheid wasgoed aangepast.
  • Wil je alsnog handmatig wasmiddel doseren, dan moet je er aan denken om de automatische dosering uit te schakelen.
  • Vaak alleen beschikbaar op duurdere wasmachines.

Systemen die automatisch doseren

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.