icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen door waterzijdig inregelen

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Waterzijdig inregelen kun je bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert cv-ketelsBijgewerkt op:7 mei 2024

Besparen door waterzijdig inregelen

Flink besparen met goed afgestelde radiatoren

Instellen van de radiatoren heet 'waterzijdig inregelen'. Hierna stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen.

Waterzijdig inregelen van de cv-ketel verhoogt het comfort in je huis. Het kan ook je energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. Zet je nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog om je werkkamer te verwarmen? Dan is de besparing met waterzijdig inregelen het grootst.

Betere warmteverdeling

Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud vergeleken met de rest van je huis.

Bij het grootste deel van de woningen is de cv-installatie niet goed ingesteld. Dit is onvoordelig voor het energieverbruik en comfort. Door alle slecht ingeregelde installaties wordt per jaar het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid, volgens het normeninstituut NEN.

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Vroeger was het normaal dat installateurs het waterzijdig inregelen deden bij het installeren van een nieuwe cv-ketel. Maar installatiebedrijven bieden dit bijna nooit meer aan. Waarschijnlijk uit angst om als 'duur' gezien te worden. Want het inregelen kost tijd, dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de kennis.

Vraag bij vervanging van je cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan is het vaak ook de moeite waard om dit achteraf te laten doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je tientjes tot €100 per jaar.

Subsidie

Voor waterzijdig inregelen is alleen nog landelijke subsidie binnen de SVVE-regeling voor een Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze mag je alleen aanvragen in combinatie met minstens een verduurzamende maatregel. 

Zelf doen?

Installeren van een cv-ketel moet door een vakkundig installateur gebeuren vanwege de veiligheid. Waterzijdig inregelen kun je ook door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder speciale thermometers) kun je het ook zelf.

Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is de radiatoren instellen zodat ze goed hun warmte afgeven. 

Zo werkt waterzijdig inregelen

De waterstroom door de radiator regelen doe je met de instelbare radiatorkraan. Dit doe je via de stelschroef in het binnenwerk. Niet door aan de knop zelf te draaien. Je kunt dit ook doen via de voetventielen onderaan de radiator in de afvoerleiding. Al kan dit wel verstopping veroorzaken als het cv-water vuil is.

Het doel van waterzijdig inregelen is het verminderen van het verschil in temperatuur. Dit geldt voor de temperatuur van het water van de aanvoerleiding naar de radiator en weer terug naar de cv-ketel. In de ideale situatie is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60°C aanvoer en 48°C retour (48/60 = 0,8).

Hoe verder je het voetventiel dichtdraait (en je de radiator afknijpt), hoe groter het temperatuurverschil wordt. Dan geeft de radiator minder warmte af in die kamer.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.