Gebruikstips voor je warmtepomp
Een warmtepomp verbruikt veel minder energie dan een cv-ketel. Met deze tips weet je waar je op moet letten om het beste uit je warmtepomp te halen.
Expert warmtepompen
1
Stel een constante temperatuur in
Hou de temperatuur in huis constant. Want een warmtepomp moet bij elke temperatuurverhoging hard werken.
Een warmtepomp kan heel efficiënt constant warmte leveren. Maar het veranderen van temperatuur, vooral het verhogen, gaat langzaam. Als je daar rekening mee houdt, is het comfort vergelijkbaar met dat van een cv-ketel.
Een warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht. Zelfs als die lucht behoorlijk koud is. En die warmte wordt naar binnen gehaald. Dat is een heel andere manier van verwarmen dan bij een cv-ketel.
2
Hou je gas- en stroomverbruik bij
Hou je gas- en stroomverbruik een tijd lang goed bij. Liefst al voordat je de warmtepomp koopt en laat installeren. Dan zie je of je of je energierekening ook echt omlaag gaat.
Zijn je energiekosten niet gedaald? Schakel dan de installateur weer in. Want dan is de warmtepomp misschien niet goed geïnstalleerd of ingesteld.
Je verbruikt met een warmtepomp minder of geen gas meer, maar wel wat stroom. Hoewel stroom per kWh duurder is dan gas, is een warmtepomp zo efficiënt dat de energierekening toch omlaag gaat.
3
Zorg voor voldoende onderhoud
Het onderhoud aan een warmtepomp is minder ingewikkeld en hoeft minder vaak dan bij een cv-ketel. Er is geen gevaar voor koolmonoxide, er gaan geen grote hoeveelheden brandbaar gas in om, en er verslijten veel minder pakkingen.
Belangrijk is dat je de warmtepomp regelmatig even checkt. Ziet het apparaat, dat in weer en wind buiten staat, er nog goed uit? Klinkt de ventilator nog goed? Zie, of hoor je iets raars, laat dat dan snel controleren en oplossen.
De druk van het koudemiddel in de warmtepomp moet eens per 3 jaar gecontroleerd worden. Bij een 10 jaar oude warmtepomp is het verstandig dit vaker te laten doen, bijvoorbeeld 1 keer per 2 jaar. Dat kun je het best laten doen door een installateur of onderhoudsbedrijf. Het koudemiddel mag absoluut niet lekken.
4
Waterdruk, ontluchting en waterzijdig inregelen
Een warmtepomp wordt aangesloten op de radiatoren en soms ook op de vloerverwarming. Zorg altijd voor voldoende waterdruk in het systeem (bijv. 1,5 bar). De druk kun je aflezen op de binnenunit van de warmtepomp, of op een apart metertje in de buurt daarvan.
Goed ontluchten is ook van belang. Een automatische ontluchter bovenin het systeem kan hierbij helpen.
Voor de levensduur van de pomp, kranen en kleppen, is het verstandig om een vuilafscheider te laten installeren.
Verder moeten de radiatoren waterzijdig zijn ingeregeld. Dan warmen ze gelijkmatig op en geven ze hun warmte beter af. Met een goed ingeregeld systeem kan de aanvoertemperatuur lager blijven waardoor je minder energie verbruikt.
Lees meer:
Besparen door waterzijdig inregelen