Test Hollandse garnalen
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:21 november 2017
Update november 2018: Dit is een test uit 2017. De samenstelling van de geteste voedingsmiddelen kan inmiddels gewijzigd zijn.
De veiligste
Wij onderzochten 8 merken Hollandse garnalen op veiligheid. Hiervoor keken we naar:
- het aantal en soort bacteriën op de garnalen
- hoeveel conserveermiddel erin zit
- het bewaaradvies op de verpakking
We onderzochten de volgende merken: Golden Seafood (Aldi), Plus Hollandse garnalen (gepeld in Lauwersoog), Dirk Ons Thuismerk, Quality Catch (Albert Heijn), OceanSea (Lidl), en de huismerken van Albert Heijn, Jumbo en Plus.
Aldi en Plus scoren het hoogst op veiligheid.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
- Testoordeel veiligheid 8,1
- Prijs: €5,50 per 100 gram
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn. Ook zou men beter kunnen adviseren om de garnalen te bewaren bij maximaal 4 °C in plaats van 7 °C.
Plus Hollandse garnalen gepeld in Lauwersoog
- Testoordeel veiligheid: 7,5
- Prijs €6,50 per 100 gram
Als enige uit de test zijn de Hollandse garnalen van Plus niet met de hand gepeld in Marokko, maar met een machine in Nederland. Dit komt de versheid iets ten goede en verklaart de iets hogere prijs. De hoeveelheid conserveermiddel had wel wat lager gemogen.
Afrader
Jumbo Hollandse garnalen
- Testoordeel veiligheid: 2,4
- Prijs €5,90 per 100 gram
De hoeveelheid toegevoegde benzoëzuur ligt boven de wettelijke limiet. Dat in 3 van de 5 monsters toch te veel bacteriën zitten is dan ook heel opmerkelijk. Deze garnalen van de Jumbo zijn duidelijk niet geschikt voor een frisse garnalencocktail. Wij hebben hiervan melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Ben je benieuwd naar het hele artikel? Download dan de test hollandse garnalen (gratis pdf).
Alle testresultaten in een tabel
Conserveermiddelen
Hollandse garnalen mogen veel meer conserveermiddelen bevatten dan andere garnaalsoorten. Namelijk maximaal 6 gram conserveermiddel per kilo garnalen. Dat is nodig omdat ze handmatig gepeld worden in Marokko. Voor andere garnaalsoorten is veel minder conserveermiddel toegestaan. Deze worden namelijk direct na de vangst met een machine gepeld en ingevroren.
Lange weg
De Hollandse garnaal doet er maximaal bijna 2 maanden over om op je bord te verschijnen. Het is dus niet gek dat ze vaak niet zo fris meer zijn. Die 2 maanden zijn als volgt opgebouwd:
- 3 Dagen op de vissersschuit. Daar worden de garnalen gekookt.
- 10 Dagen op en neer naar het pelstation in Marokko.
- 2 Weken in de gekoelde opslag om bij te komen van de reis.
- Bijna een maand in het schap van de supermarkt.
Bewaren in de koelkast
Garnalen kun je het beste bewaren op 4°C. Maar niet alle merken adviseren dit. Dus stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Op sommige verpakkingen valt te lezen dat de garnalen ‘na openen beperkt houdbaar’ zijn. Dat advies is niet specifiek genoeg naar onze smaak. Gelukkig staat op de helft van de verpakkingen wel hoe lang de garnalen bewaard kunnen worden na openen.
Kooptip: kies voor de verpakking met de houdbaarheidsdatum het verst in de toekomst.
Lees verder
Populaire artikelen
Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap
Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.Eet je gezond met de lekkerste notenmix
Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.Visvervangers: niet zo gezond als echte vis
Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.