Toeslag berekenen
Carola van Dorp Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 april 2024
Proefberekening toeslagen
Je kunt op de website van de Dienst Toeslagen een proefberekening toeslagen maken. Dan weet je heel snel waar je recht op hebt. En het is gemakkelijker dan zelf alle regels uit te pluizen. Voor een juiste uitkomst, moet je wel op zoek naar wat gegevens. Vroeger deed je dit bij de Belastingdienst, maar dat is veranderd.
Welke gegevens heb je nodig?
Bij het berekenen van alle toeslagen word je gevraagd naar je toetsingsinkomen. Hiervoor heb je je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting nodig. Doe je nooit aangifte? Neem dan je jaaropgaaf of loonstrook. Daarnaast moet je voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget weten hoe hoog je vermogen (ongeveer) is. Het gaat daarbij om het vermogen in box 3. De (over)waarde van je huis, inboedel en auto tellen meestal niet mee. Maar spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede huis wel. En ook vrijgestelde groene beleggingen tellen mee voor de toeslagen.
Check op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt.
Heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook zijn of haar inkomens- en vermogensgegevens nodig voor de proefberekening.
Kinderopvangtoeslag
Voor de berekening van de kinderopvangtoeslag heb je de plaatsingsgegevens of offerte van de kinderopvang nodig. Daarop staat hoeveel uren per maand je kind naar de opvang gaat en wat de uurprijs is.
Huurtoeslag
Voor de berekening van de huurtoeslag houd je de kale huur en de servicekosten van je woning bij de hand. Die staan meestal in je huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Ook heb je eventueel het toetsingsinkomen van je medebewoner nodig.
Recht op toeslag bij bijzondere situaties
Soms blijkt uit een proefberekening dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de Dienst Toeslagen de aanvraag zelfs afgewezen. Maar er zijn best wat uitzonderingen waardoor je tóch nog recht kunt hebben op huurtoeslag. Controleer of jij onder zo’n speciale regeling valt.
Er zijn ook bijzondere situaties waarin de proefberekening huurtoeslag een te laag bedrag weergeeft. Bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent, een pleegkind hebt, als je partner al lang in een verpleeghuis woont of als je je pensioen hebt afgekocht. Maar er zijn veel meer situaties. Controleer daarom deze bijzondere situaties.
Toeslag aanvragen
Je moet je toeslag aanvragen bij de Dienst Toeslagen. Voor het aanvragen heb je een DigiD nodig. Naast een wachtwoord heb je ook een sms-controle nodig. Of je kunt gebruik maken van de DigiD-app.
Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je van de Dienst Toeslagen maandelijks een bedrag op je rekening gestort. Deze bijdrage in je kosten ontvang je rond de 20ste .
Kindgebonden budget
Alleen het kindgebonden budget hoef je vaak niet zelf aan te vragen. Al zijn er door wetswijzigingen steeds meer mensen die deze toeslag niet meer automatisch krijgen. Check dus als je kinderen hebt ook zelf of je recht hebt op kindgebonden budget.
Let op bij kinderopvangtoeslag
De kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Gaat je kind dus in januari voor het eerst naar de crèche, vraag dan uiterlijk 30 april de toeslag aan. Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis.
Tip voor toeslagen
Blijkt uit een proefberekening toeslagen dat je ook in 2022 recht had op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan kun je deze helaas niet meer aanvragen. Over het jaar 2023 kun je deze toeslagen nog tot 1 september 2024 aanvragen.
Afrekening
De toeslagen die je krijgt, zijn een voorschot. De definitieve afrekening volgt pas na de verwerking van je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen aangifte gedaan, dan krijg je ook automatisch een afrekening van de Belastingdienst.
Een voorschot voor een eerder jaar wordt in december automatisch voortgezet voor het komende jaar. De Dienst Toeslagen stuurt je een bericht daarover. Ga na of het bedrag nog klopt voor dat jaar. Ga je bijvoorbeeld meer werken en meer verdienen? Geef dit aan in Mijn Toeslagen. Zo kan de Dienst Toeslagen het voorschotbedrag aanpassen en hoef je niet onverwacht toeslag terug te betalen.
Lees meer
Nieuw & interessant
Tips voor toeslagen
Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.Kindgebonden budget
Veel ouders met minderjarige kinderen komen in aanmerking voor kindgebonden budget.Geld voor later
Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips.
Kinderopvangtoeslag
Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.