Spaarrekening en overlijden
Erik Snitselaar Expert sparenBijgewerkt op:8 mei 2024
Bij een overlijden verschilt het of een spaarrekening op 1 naam staat, op die van de overledene, of dat het gaat om een gezamenlijke en/of-rekening. Dit geldt ook voor betaalrekeningen.
Op 1 naam: rekening geblokkeerd
Een spaarrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder geblokkeerd. Dat betekent dat de erfgenamen geen geld van de rekening kunnen opnemen.
Verklaring van erfrecht
In principe is voor het opheffen van de blokkade een verklaring van erfrecht nodig. In een paar situaties is een akte van overlijden voldoende. Dan hoeven de erfgenamen geen geld uit te geven aan het laten opmaken van een verklaring van erfrecht. Dit kan als:
- De overledene een echtgenoot en eventueel kinderen achterlaat.
- Er geen testament is.
- Het saldo van de bankrekening niet hoger is dan €100.000.
De regels verschillen per bank. Vraag het dus na bij je eigen bank.
Op 2 namen: mede-rekeninghouder houdt toegang
Echtparen en samenwonenden hebben soms een gezamenlijk spaarrekening naast een gemeenschappelijke betaalrekening. Als de ene rekeninghouder dan overlijdt, blijft de ander beschikken over het geld.
Spaardeposito
Op een spaardeposito zet je geld voor langere tijd 'vast' tegen een vooraf afgesproken rente. Tijdens de looptijd van zo'n deposito kun je in principe niet over je geld beschikken. De ene bank is soepeler dan de andere, maar bijna allemaal maken ze een uitzondering als de depositohouder overlijdt.
Effectenrekening
Als de overledene aandelen of obligaties bezat, loopt hiervoor meestal een depot- of effectenrekening bij een bank. Ook deze rekening wordt na overlijden geblokkeerd. Om in de aandelen of obligaties te kunnen handelen om ze bijvoorbeeld te verkopen, is een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele nodig.
Beleggingsfondsen
Nam de overledene deel aan beleggingsfondsen, dan worden ook deze rekeningen geblokkeerd. Bij de waardering van de nalatenschap (zowel voor de erfbelasting als voor de verdeling van de nalatenschap) wordt bij effecten uitgegaan van de slotkoers van de effecten op de dag voor het overlijden.
Slapende tegoeden
Het digitale loket Slapende tegoeden is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hier checken erfgenamen of de overledene misschien nog tegoeden had waarvan zij niet op de hoogte zijn. Een groot aantal banken is hierbij aangesloten. Het gaat bijvoorbeeld om betaal-, spaar- en/of effectenrekeningen. Je hebt hiervoor een verklaring van erfrecht nodig.
Wie doet belastingaangifte?
Geld op bovenstaande rekeningen is box 3-vermogen. Dit valt boven een bepaalde grens onder de vermogensrendementsheffing. In het jaar van overlijden moet dit vermogen worden ingevuld in de belastingaangifte van de overledene en/of de partner.
In het jaar daarna zijn er 2 opties:
- De erfgenamen geven het op. Elk voor hun eigen aandeel.
- Alles in de aangifte van de langstlevende partner. Dit geldt sowieso als de erfenis nog niet is verdeeld.
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?