Hoe worden koelkasten getest
Arjen Oving Expert koelkastenBijgewerkt op:24 juli 2024
Temperatuur nauwkeurigheid
Voor de versheid en veiligheid van voedsel is een temperatuur van 4°C in de koeling en een temperatuur van -18°C in de vriezer belangrijk. Voedsel blijft bij deze temperaturen langer goed, zodat er minder weggegooid hoeft te worden. Schadelijke bacteriën hebben dan minder kans om zich te ontwikkelen. Daarom hanteren we deze temperaturen als doeltemperaturen in onze test. Lees meer over de bewaartemperaturen in de koelkast.
Tijdens de test wordt de temperatuur in ons testlaboratorium constant op 23°C gehouden. Op deze manier heeft de omgevingstemperatuur geen invloed op de metingen. Zo kunnen we de resultaten van alle koelkasten goed met elkaar vergelijken.
Temperatuurinstelling fabrikant
De temperatuur wordt ingesteld op de stand die de fabrikant adviseert in de gebruiksaanwijzing. Daarna meten we de temperatuur op meerdere plekken in de koelkast. Hoe verder de gemiddelde temperatuur daarvan afligt van de doeltemperatuur van 4°C, hoe lager de score voor dit testonderdeel. Daarbij mogen de producten in het koeldeel in elk geval niet warmer dan 8°C of kouder dan 2°C worden.
En voor het vriesdeel meten we ook op meerdere plekken hoe goed de doeltemperatuur van -18°C wordt bereikt. Hoe kleiner het verschil met deze doeltemperatuur, hoe hoger de score op dit onderdeel.
Optimale temperatuurinstelling
Hierbij stellen we de koelkast zelf zodanig in dat de doeltemperatuur van 4°C (koeldeel) zo goed mogelijk benaderd of precies gehaald wordt. En als er een vriesdeel is, checken we ook of de doeltemperatuur van -18°C daar beter benaderd of gehaald wordt. Op deze manier kunnen we zien of een koelkast toch goed de temperatuur kan regelen. Mocht dat bijvoorbeeld minder goed gaan met de door de fabrikant aanbevolen instellingen.
Temperatuurstabiliteit
Hierbij meten we in hoeverre de spullen in de koelkast goed op temperatuur blijven als deze in een erg warme ruimte van 35°C staat. De koelkasten die hierbij hoge scores krijgen, zijn geschikt om in een ruimte te zetten waar het erg warm kan worden. Zie voor meer informatie over dit onderdeel het stuk over klimaatklassen.
Koeling
Koelsnelheid
Een belangrijk testonderdeel is hoe snel de koelkast producten naar de ingestelde temperatuur weet af te koelen. Deze koelsnelheid meten we door een op de grootte van de koelkast afgestemde hoeveelheid producten op kamertemperatuur in de koeling te leggen. Daarna meten we hoe snel deze testlading is teruggekoeld tot 8°C. Ook meten we continu of het al aanwezige eten in de koelkast en vriezer niet te warm wordt. En of de temperatuur in de koelkast niet voor een langere periode 0°C of lager wordt.
Deze koelsnelheid meten we in verschillende scenario's. Zo plaatsen we een grote hoeveelheid producten in 1 keer in de koelkast. Vergelijkbaar met het vullen van de koelkast na het doen van wekelijkse boodschappen. Daarnaast plaatsen we een paar keer per dag een kleine hoeveelheid in de koelkast. DIt is vergelijkbaar het het af en toe openen van de koelkast op een dag om er iets uit te halen en er weer in te leggen.
Werking groentelade
Verse groenten kunnen uitdrogen in een koelkast, doordat er warme (en vochtige) lucht wordt onttrokken en afgevoerd. Daarom meten we over een periode van 24 uur hoeveel vochtverlies er in de groentelade optreedt. Hoe minder vochtverlies in de groentelade, hoe beter het oordeel op dit punt.
Vriezer
Invriessnelheid
Bij vriezen is het heel belangrijk dat producten snel worden ingevroren, zodat je ze langer kunt bewaren en blijven ze verser. Hiervoor leggen we een op de grootte van de vriezer afgestemde hoeveelheid belading (op kamertemperatuur) in het vriesvak. We meten dan hoe lang het duurt tot deze belading op -10°C en vervolgens op -16°C is gebracht. Het beladen doen we op 2 manieren. De ene keer leggen we de belading in het midden van de vriezer en de andere keer verdelen we het zo evenredig mogelijk over het vriesdeel.
Ook meten we continu de temperatuur in de vriezer en checken we wat de maximum en minimum temperaturen in de vriezer zijn. Daarbij mag het al aanwezige bevroren voedsel niet te warm worden. Ook houden we in de gaten wat er gebeurt met de temperatuur in het koelgedeelte tijdens het vriezen. Daar mag het niet te koud worden.
Bewaartijd bij stroomstoring
We meten ook hoe lang diepgevroren voedsel in de vriezer op temperatuur blijft als de stroom uitvalt. Hoe langer de vriezer het voedsel onder de -9°C houdt, hoe hoger het oordeel hiervoor.
Energiegebruik
We meten continu het energiegebruik tijdens de verschillende koel- en vriestests. Tijdens deze tests doen we de deur af en toe open. Zo komt dit dichterbij het normale gebruik van een koelkast in een huishouden. Bij de energiemeting voor het energielabel blijft de deur namelijk dicht, wat niet zo realistisch is. In onze test zien we dan ook meestal een hoger energiegebruik dan wat er op het energielabel staat.
Bruikbare ruimte
Als we het energiegebruik beoordelen houden we rekening met de bruikbare inhoud van de koelkast. Dit is de inhoud van de koelkast min de ruimte die wordt ingenomen door plateaus, rekjes, lades en uitstulpingen zoals voor de thermostaat. Ook houden we er rekening mee dat producten niet helemaal tot de bovenkant van de koelkast komen.
Dit is anders dan wat op het energielabel als inhoud wordt aangegeven. Daarbij worden alle plateaus, laden en rekken uit de koel- en vriesruimte gehaald. En loze ruimtes, zoals die tussen de plateaus en de deur, en die achter de lamp en rond richels en uitsteeksels worden ook meegerekend. In de praktijk heb je een stuk minder bruikbare inhoud dan wat de fabrikant opgeeft.
Energie-efficiëntie
Op basis van het gemeten energiegebruik en de bruikbare inhoud berekenen we de energie-efficiëntie per liter inhoud van elke koelkast. En hoe efficiënter, hoe hoger het oordeel voor energiegebruik. Op deze manier kun je de score voor energiegebruik voor alle koelkasten (groot en klein) met elkaar vergelijken. Een grote koelkast met veel volume kan dan toch een goed oordeel voor energiegebruik behalen. Ook al is het absolute energiegebruik een stuk hoger dan bij een kleine koelkast met weinig volume.
Beste Koop
Het gemeten energiegebruik nemen we ook mee in de berekening van de Beste Koop. Op basis daarvan bepalen we de te verwachten energiekosten over 10 jaar. Die tellen we op bij de aanschafprijs.
De koelkast met de beste verhouding tussen het testoordeel en deze 10-jaars kosten (aanschaf- plus energiekosten) wordt Beste Koop. Daarbij moet de koelkast wel minstens een 6 scoren op temperatuur nauwkeurigheid, koeling en vriezer. Zo vind je nog makkelijker niet alleen een goede, maar ook een zuinige koelkast die op de lange duur het voordeligst uitpakt.
Lees meer over zuinige koelkasten.
Gebruiksgemak
Om het gebruiksgemak van een koelkast te beoordelen kijken we naar de volgende aspecten:
- Gebruik van koel- en vriescompartiment
- Plateaus (ruimte, mogelijkheden voor verplaatsen, etc.)
- Groentelade en vershoudzone (vallen ze er niet ongewild uit, kun je overal goed bij, etc.)
- Deur (verplaatsen rekken, stabiliteit flessen, handgrepen, etc.)
- Vriezer (gebruiksvriendelijkheid laden, kun je overal goed bij, etc.)
- Temperatuurinstelling en bediening
- Speciale functies (snelkoel-/snelvriesfunctie, kinderslot, etc)
- Werken de lampjes en/of geluidssignalen voor een niet goed gesloten deur en te hoge temperatuur goed?
- Verlichting (positie, bereik, felheid, etc.)
Stilheid
Hoe stiller een koelkast werkt, hoe beter. Daarom meten we het geluid dat elke koelkast maakt als deze aan het werk is. Maar niet alleen de sterkte van geluid, ook het soort geluid maakt uit voor hoe mensen het ervaren. Daarom beoordeelden we ook het karakter van het geluid dat de koelkasten maken. Een hoog of juist laag bromgeluid kan als harder worden ervaren dan een even hard geluid van een neutralere toonhoogte.
Schoonmaken
Etenswaren worden in een koelkast bewaard. Daarom is het belangrijk dat een koelkast goed en makkelijk schoon te maken is. Dit bekijken we door een gekleurde vloeistof op verschillende plekken in de koelkast te sprayen. Vervolgens checken we hoe makkelijk de vloeistof verwijderd kan worden uit kieren, richels en hoeken. Ook de beschermingsstrips van de plateaus worden gecheckt. En we kijken ook of de vloeistof doorlekt naar plaatsen die niet bereikbaar zijn om schoon te maken.
Koelkasten zonder vriezer
Er zijn natuurlijk ook koelkasten zonder vriesdeel. Voor deze koelkasten worden de onderdelen waar de vriezer een rol speelt, niet getest. De wel geteste onderdelen tellen zwaarder mee. Zie ook de uitleg per testonderdeel in de vergelijker.
Over onze predicaten
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.
Lees meer over onze predicaten