icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Termijnbedrag energie

Je betaalt elke maand een termijnbedrag aan je energieleverancier. Dit is een schatting van je energieleverancier, gebaseerd op je geschatte jaarverbruik.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert energieBijgewerkt op:7 november 2024

energiemeter sfeer

Hoe wordt mijn termijnbedrag bepaald?

Het maandelijkse termijnbedrag is een schatting van je energieleverancier. Gebaseerd op het geschatte jaarverbruik aan gas en/of stoom, vermenigvuldigd met het verwachte tarief, gedeeld door 12. In het termijnbedrag zitten ook alle voorziene vaste leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen verwerkt.

Aan het einde van het jaar of wanneer je overstapt, berekent de leverancier hoeveel energie er daadwerkelijk is verbruikt. En hoeveel dat kost. Dit wordt verrekend met wat je al betaald hebt. Het termijnbedrag is dus eigenlijk een voorschot op de eind- of jaarrekening.

Het geschatte jaarverbruik is gebaseerd op de hoeveelheid gas en/of stroom die je hebt verbruikt de afgelopen jaren. Of op het historische verbruik van de woning als je bijvoorbeeld net bent verhuisd. Het tarief baseert de energieleverancier op de verwachte energieprijs voor de komende periode.

Lees meer over hoe de energierekening in elkaar zit

Termijnbedrag aanpassen

Je kunt je termijnbedrag vaak zelf aanpassen in de persoonlijke online omgeving van je energieleverancier. Dat is handig wanneer je verwacht minder of juist meer te gaan verbruiken. Vaak krijg je ook een advies als je het termijnbedrag naar boven of beneden kunt bijstellen. 

Bij veel energieleveranciers kun je het bedrag online tot 20% verlagen. Verwacht je nog minder te gaan verbruiken? Dan kan het bedrag vaak via de klantenservice verder omlaag. Maar er zijn ook aanbieders die minder flexibel zijn. Of juist helemaal geen maximum verlaging aanhouden. Let bij het verlagen wel goed op dat je aan het einde van het jaar niet ineens veel moet bijbetalen. 

Mag ik een verhoging van mijn termijnbedrag weigeren?

Je leverancier kan het termijnbedrag (je voorschot) tussendoor ook zelf verhogen. Je gaat dan per maand meer betalen.

Ben je het niet eens met deze verhoging? Dan kun je de leverancier vragen het voorschot weer te verlagen naar het oude bedrag.

Let op, want uiteindelijk betaal je wel de energie die je gebruikt. Is het termijnbedrag te laag? Dan moet je bij de jaarafrekening bijbetalen.