Energielabel aanvragen
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:6 november 2024
Wat is het energielabel woningen?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het is bedoeld om eigenaren te stimuleren om maatregelen te nemen waarmee energie kan worden bespaard. Er zijn een aantal klassen. Energielabel A++++ is heel energiezuinig; label G heel onzuinig.
Bij een oudere woning zijn maatregelen om energie te besparen meestal slimme investeringen. De acties verdien je vaak snel terug. Daarnaast wordt de woning comfortabeler en milieuvriendelijker. Door een zuiniger energielabel kan je huis ook meer waard worden.
Voorlopig energielabel
Elke woningeigenaar heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een inschatting, op basis van gegevens als bouwjaar, type en oppervlak van de woning. Ook is gekeken naar energiebesparende maatregelen die vaak gelden voor verschillende typen woningen. Bekijk welk voorlopig energielabel jouw woning heeft.
Dit voorlopige label zegt niets over jouw woning. Ook bij verkoop, verhuur of oplevering van de woning is dit geen geldig label. En als er energiebesparende maatregelen zijn genomen, heb je waarschijnlijk een gunstiger label. Om te weten wat je werkelijke label is, moet je het voorlopig label omzetten in een definitief label.
Energielabel aanvragen
Bij de verkoop van je huis ben je verplicht de koper een energielabel te geven. Een energieadviseur bekijkt het huis en maakt een energielabel.
De kosten voor het nieuwe energielabel hangen af van het type woning en aanwezige documenten. Gemeten over alle type woningen is het gemiddelde voor een energielabel €300. Woon je in een appartement of flat? Dan kan het voordeliger zijn om samen met de VVE of enkele buren een energielabel aan te vragen.
Heb je een energielabel van voor 2021? Dat is 10 jaar geldig.
Energieadviseur vinden
Een energieadviseur vind je makkelijk via vergelijkingssites als woninglabel.nl of hetenergielabel.nl. Je vult de gegevens van je woning in en vergelijkt zo adviseurs bij jou in de buurt.
De energieadviseur komt bij jou thuis langs om de woning op te nemen. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.
Hoe kom je aan energielabel A?
Maatregelen die jouw woning energiezuiniger maken zijn:
- Zonnepanelen en/of zonneboiler.
- Een zuiniger ketel.
- Spouwmuurisolatie.
- Gevelisolatie.
- Vloerisolatie.
- (Drie)dubbel glas in woonruimte(s).
- Dakisolatie.
- (Drie)dubbel glas in slaapruimte(s).
Uitzonderingen
Niet elk gebouw hoeft een energielabel te hebben. De overheid noemt een aantal uitzonderingen:
- Beschermde monumenten.
- Recreatiewoningen die niet meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt.
- Gebouwen met een industriefunctie.
- Tijdelijke gebouwen, denk aan noodwinkels en noodlokalen.
- Gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten, zoals kerken.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter.
Kijk voor meer informatie op energielabel.nl.