icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis veel minder energie om je huis te verwarmen. Vloerisolatie is goed aan te brengen in een hoge kruipruimte. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.
Petri Buijn rond 700x700

Petri Buijn   Expert isolatieBijgewerkt op:10 maart 2025

vloerisolatie-3-1200x800px

Wanneer vloerisolatie?

Is je huis van vóór 1983? Dan heeft je woning waarschijnlijk nog geen vloerisolatie. Vloerisolatie voorkomt koude voeten en je verbruikt minder energie. Dat is ook fijn voor het milieu.

Wat is vloerisolatie?

De makkelijkste en beste manier om een vloer goed te isoleren is via de kruipruimte. Je brengt dan isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de vloer. Dit kan met allerlei isolatiemateriaal, bijvoorbeeld hermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.

Je moet wel een kruipruimte hebben die hoog genoeg is en waar je in kunt komen. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer kan alleen als de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog is. Bij sommige installatiebedrijven of isolatiemethoden is een hogere ruimte noodzakelijk.

Waar vind ik de kruipruimte?

De kruipruimte is een ruimte onder de vloer van de begane grond. Dit is vaak een lage ruimte van 50 tot 80 cm hoog, waar je dus alleen kunt kruipen. Je bereikt het meestal via een luik in de vloer, dat je vindt achter de voordeur.

Andere mogelijkheden voor vloerisolatie

Is je kruipruimte te laag of niet bereikbaar (te maken? Dan kun je ook de bovenkant van de vloer isoleren. Alleen zijn die manieren vaak duurder, lastiger of ze isoleren minder goed.

Wat is de beste vloerisolatie?

Je kunt kiezen uit veel verschillende isolatiematerialen. Hierbij let je vooral op de Rd-waarde (of R-waarde) van het materiaal. Dit is de isolatiewaarde van een materiaal die door de fabrikant is opgegeven bij een bepaalde dikte. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het gebruikte materiaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m2K/W. 

Vanuit milieuoogpunt kun je schapenwol en gespoten purschuim met HFK’s als blaasmiddel beter niet gebruiken. Purschuim met HFO’s als blaasmiddel heeft een lagere milieubelasting. Steeds meer isolatiebedrijven bieden dit aan.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor zeer goede isolatie (Rd = 3,5)
Glaswol 11 cm
Steenwol 12 cm
Vlasplaten 13 cm
Thermokussens 3 kamers
Meerlaags isolatiefolie (multifolie) 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan-schuimplaten 7-8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 14 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten purschuim zonder HFK's 9 cm

Wat is bodemisolatie?

Is je kruipruimte lager is dan 35 cm? Of kan er geen ingang naar de kruipruimte gemaakt worden? Dan is bodemisolatie een optie. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Met vloerisolatie bespaar je gemiddeld tot 250 m³ gas per jaar, met bodemisolatie is dat meestal maar de helft.

Isolatie - Vloer

Problemen met vocht?

Vloerisolatie helpt om vochtproblemen vanuit de kruipruimte te verminderen, maar lost dit niet altijd helemaal op. Bodemisolatie houdt vocht beter tegen. Ook kun je een speciale dampremmende folie op de bodem van de kruipruimte aanbrengen. Zorg sowieso voor goede ventilatie in de kruipruimte. Zo kan vochtige lucht weg en voorkom je condens.

Hoe ventileer ik mijn kruipruimte?

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas zich ophopen en kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat kan bij een betonnen en bij een houten vloer. Let er dus op dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert of bespreek dit met het isolatiebedrijf.

Wat kost vloerisolatie?

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een spaarrekening met 7% rente.

Kan ik subsidie krijgen voor vloerisolatie?

Voor vloerisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt ongeveer 30% van de kosten. In 2025 is het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen hoger. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie:

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.