icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moet in principe vóór 1 mei 2025 je aangifte inkomstenbelasting doen. Red je dat niet? Dan kun je voor 1 mei 2025 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Alleen in bijzondere situaties, zoals ziekte, kun je later nog uitstel aanvragen. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:16 december 2024

Artikel uitstel aanvragen

Wanneer doe je belastingaangifte?

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting voor je klaar in je persoonlijke omgeving van de Belastingdienst. Bijna alle Nederlanders moeten aangifte doen vóór 1 mei. 

Heb je begin 2025 geen aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst? Dan heb je langer de tijd om aangifte te doen over 2024. Je krijgt de brief per post, maar je vindt hem ook bij je berichten op MijnBelastingdienst.

Als je belasting moet bijbetalen en geen brief hebt ontvangen, kun je zonder gevolgen de aangifte doen tot 14 juli 2025. Doe je later aangifte of krijg je alsnog een verzoek van de Belastingdienst om aangifte te doen? Dan mogen ze een boete opleggen. Bij een teruggave is de aangiftetermijn langer. Je kunt dan tot en met 31 december 2029 aangifte doen.

Hoe vraag ik uitstel aan?

Wil je uitstel aanvragen voor je aangifte? Dan regel je dit digitaal op de website van de belastingdienst. Je logt in via MijnBelastingdienst. Onder belastingjaar 2024 kun je kiezen voor uitstel. Je kunt ook uitstel via een brief aanvragen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier van de Belastingdienst.

Vraag je uitstel aan? Dan heb je tot 1 september 2025 de tijd om aangifte te doen.

Uitstel kan handig zijn. Maar houd wel rekening met de belastingrente. Dit bedrag kan oplopen als je moet bijbetalen.

Overmacht, zoals bij ernstige ziekte

Na 1 mei kun je via Mijn Belastingdienst of de BelastingTelefoon geen uitstel meer aanvragen zonder opgaaf van redenen. In zeer uitzonderlijke gevallen kun je uitstel vragen per brief.

De Belastingdienst geeft daar online geen informatie over. De BelastingTelefoon kan je meestal wel vertellen wanneer zo'n brief kansrijk is. Vooral wat erin moet staan en aan wie je die kunt sturen.

Als je gegevens mist

Mis je nog gegevens? Doe dan wel alvast aangifte. Schat je ontbrekende gegevens voorzichtig in. Betaal daardoor in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting.

Voorbeeld
Je hebt bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Maar je nog wacht op een uitspraak van de gemeente of rechter. Hierdoor heb je nog niet alle gegevens die je nodig hebt. Vul bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen je bezwaar hebt gemaakt. Je loopt dan geen risico op een boete.

Blijkt later dat je minder belasting hoeft te betalen? Dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Te laat zonder uitstel

Heb je de aangifte niet op tijd hebt ingediend en geen uitstel aangevraagd? Dan loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Daarvoor moet de Belastingdienst wel nog een herinnering én een aanmaning sturen. Daarna krijg je een korte extra periode om de aangifte alsnog te doen.

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor aangifte doen, maar heeft ook andere gevolgen.

Rentenadeel

Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2025 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag.

Soms kan het langer duren voor de Belastingdienst de aanslag oplegt. Dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente. De rente is sinds 1 januari 2025 6,5%. In 2024 7,5% en per 1 juli 2023 6%. Bekijk op de website van de Belastingdienst hoeveel de rente is van de jaren ervoor.

Tip om belastingrente te voorkomen

Er is een makkelijke oplossing om de belastingrente te voorkomen. Namelijk door het aanvragen van een voorlopige aanslag. Je kunt dit in elk geval tot 1 mei en bij uitstel nog langer aanvragen. Maak een zo goed mogelijke schatting in je voorlopige aanslag. De Belastingdienst legt vervolgens de voorlopige aanslag op die je betaalt. Als je daarna aangifte doet, mag je deze voorlopige aanslag verrekenen. Zo kun je het te betalen bedrag bij je definitieve aangifte voorkomen of verkleinen.

Teruggave

Krijg je belasting terug? Dan krijg je sinds 1 juli 2023 geen rente vergoed. Dat komt omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Doet de Belastingdienst meer dan 13 weken over het opleggen van een aanslag nadat je de aangifte alsnog indient? Dan gaat de rentetikker alsnog lopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle aangehouden aangiften in verband met de box 3 heffing.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2024 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2024 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2025.

Maar het is anders als je extra uitstel krijgt (tot na 1 september) voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2024. Dan kun je de toeslagen over 2024 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen