icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Warmtepomp kopen: waar let je op?

Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energierekening. We vertellen waar je op moet letten als je een warmtepomp wilt aanschaffen. Dan weet jij wat je nodig hebt.

1

Is een warmtepomp iets voor mij?

Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energierekening. Je hebt geen gas meer nodig, of je gaat een stuk minder gas verbruiken. Sommige warmtepompen vervangen je cv-ketel helemaal, andere werken samen met je cv-ketel.

Een warmtepomp kan met weinig stroom voor veel warmte zorgen. Daarom gaat je energierekening flink omlaag. De besparing is gemiddeld 60%.

Lees meer:
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Het rendement van een warmtepomp

2

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

De eerste vraag van een installateur is: 'wanneer is het huis gebouwd?'. Want het bouwjaar kan veel zeggen over hoe goed jij je woning kunt verwarmen met een warmtepomp.

Dat heeft alles te maken met isolatie en ventilatie. Bij woningen van na 1992 is een all-electric-warmtepomp vaak de meest voor de hand liggende oplossing. Deze woningen zijn meestal geschikt voor verwarming op een lage temperatuur.

Bij iets oudere huizen zijn soms wat aanpassingen nodig voor je kunt overstappen. En bij huizen die veel ouder zijn, moet er misschien best veel aangepast worden.

Doe de 50ºC check

Heb je een cv-ketel en wil je weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de verwarmingstest van Milieu Centraal.

Op een geschikt moment (stookseizoen, maar niet berekoud) zet je de aanvoertemperatuur van je cv-ketel tijdelijk op 50ºC. Blijft de temperatuur in huis op een comfortabele 19ºC of 20ºC? Dan is je woning geschikt voor verwarming op een lage temperatuur.

Advies nodig voor jouw woning?
Scan je huis in ons Warmtepomp Collectief

Ken je huis

3

Welke warmtepomp kies je?

All-electric

Voor echt goed geïsoleerde woningen

Met een all-electric-warmtepomp kun je een echt goed geïsoleerd huis het hele jaar verwarmen. Ook als het heel koud is.

Als hij groot genoeg is, kan deze warmtepomp ook warm water leveren. Dan heb je wel een boilervat nodig. En als je ook nog kookt op inductie kun je helemaal zonder gas.

We hebben op dit moment pas één all-electric-warmtepomp getest. Binnenkort staan er meer modellen in de vergelijker

Bekijk en vergelijk: 
All-electric-warmtepompen

All-electric-ready

Voor goed geïsoleerde woningen

Met een all-electric-ready-warmtepomp heb je bijna geen gas meer nodig. Je gebruikt nog een cv-ketel voor warm water, of voor de allerkoudste dagen. 

Deze warmtepompen zijn ongeveer even groot als all-electric-warmtepompen. En ze hebben meer vermogen dan een hybride warmtepomp.

Zo kun je later makkelijk overstappen naar all-electric. Bijvoorbeeld door je huis nog beter te isoleren, of met de aanschaf van een boilervat voor warm water. Dan kun je helemaal van het gas af.

Bekijk en vergelijk: 
All-electric-ready-warmtepompen (voor leden)

Hybride

Voor redelijk geïsoleerde woningen

Met een hybride warmtepomp kun je een redelijk geïsoleerd huis een deel van het jaar verwarmen. Als het echt koud wordt, springt de cv-ketel bij. Je gebruikt de cv-ketel ook voor warm water.

Met redelijk redelijk geïsoleerd bedoelen we bijvoorbeeld energielabel C. Is het veel slechter? Ga dan eerst isoleren.

Een hybride warmtepomp heeft minder vermogen dan een all-electric-ready-warmtepomp. Maar je kunt er al behoorlijk wat gas mee besparen.

Bekijk en vergelijk
Hybride warmtepompen (test uit 2020)

4

Kies een systeem dat past in je huis

De all-electric (ready) warmtepompen in onze test zijn er grofweg in twee uitvoeringen. 

Monoblock 

Bij deze modellen staat er in de tuin een kast, soms is er ook nog een klein binnendeel. Prettig als je weinig ruimte in huis hebt, of alle ruimte nodig is voor een boilervat. Ze zijn voor installateurs redelijk eenvoudig en daardoor goedkoper te installeren. 

Split-systeem

Deze systemen bestaan altijd uit een buiten- en een binnendeel. Je hebt in huis dus wel wat ruimte nodig. Het buitendeel is compacter. Dit kun je bijvoorbeeld makkelijker aan de muur hangen. Installeren is wat lastiger, dus de rekening van de installateur zal hoger zijn.

Warmtepomp diagram

5

Alleen verwarming, of ook warm water?

Een cv-ketel zorgt bijna altijd voor verwarming én warm water. Hij kan het water voor de douche verwarmen tot meer dan 60ºC terwijl het door de ketel stroomt.

Een warmtepomp kan dat niet. Hij haalt de hoge temperatuur wel, maar niet zo snel. Daarom heb je bij een warmtepomp altijd een boilervat nodig.

Een warmtepomp bestaat vaak uit een binnendeel en een buitendeel die samen je woning verwarmen. Soms zit er in het binnendeel ook een boilervat voor warm water. Dan is het binnendeel behoorlijk groot. Bij andere warmtepompen kun je op het binnendeel een los boilervat aansluiten.

Kies een boilervat niet te klein. Houd rekening met de grootte van je huishouden. Hoe meer warm water je in korte tijd nodig hebt, hoe groter het vat moet zijn. Je installateur kan je helpen om dit goed in te schatten.

Bekijk en vergelijk: 
Warmtepompen die warm water leveren

warmtepomp-warmwater

6

Wat bepaalt de energiezuinigheid van een warmtepomp?

Hoeveel je met een warmtepomp bespaart en hoeveel comfort je hebt, hangt van 3 zaken af:

  1. De kwaliteit van de warmtepomp. Hoe efficiënt kan hij radiatoren of vloerverwarming van warm water voorzien.
  2. De eigenschappen van het huis. In een beter geïsoleerd huis werkt een warmtepomp efficiënter.
  3. De kwaliteit van de installatie. Hoe goed heeft de installateur alles uitgerekend, aangesloten en afgesteld.

Een goede installateur kan het beste halen uit een minder goede warmtepomp. Een zeer goede warmtepomp die slecht is geïnstalleerd, is sowieso zonde. 

Lees meer over:
Het rendement van een warmtepomp

Isolatie van een huis bekijken

7

Kies een goede installateur

In onze test warmtepompen zie je direct of een warmtepomp goed presteert. Maar de juiste inschatting van de grootte van de warmtepomp ('het vermogen'), de installatie en de instellingen zijn ook belangrijk voor het resultaat. En dus hoeveel energie je uiteindelijk bespaart. Daarom is een goede installateur heel belangrijk.

Een goede installateur weet of er in een huis nog aanpassingen nodig zijn. Ook adviseert hij je over mogelijke beperkingen. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Wij kunnen je helpen bij het vinden van een installateur. Of koop een Warmtepomp via ons Warmtepomp Collectief. Dan regelen wij alles voor je.

Lees meer over: 
De installatie van een warmtepomp

Kies een goede installateur

8

Zo krijg je subsidie voor je warmtepomp

De subsidie voor warmtepompen is flink: het gaat vaak om duizenden euro’s. Naast deze subsidie geldt voor de installatie het lage btw-tarief.

Kies daarom een warmtepomp die voor subsidie in aanmerking komt. Welke warmtepompen dat zijn, vind je terug op de ISDE-lijst. We testen modellen die op deze lijst staan en dus in aanmerking komen voor subsidie. Maar controleer voor de zekerheid voor je er een koopt of het model er nog steeds op staat. De lijst kan namelijk veranderen. Of lees meer over de ISDE-subsidie om te verduurzamen. 

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste warmtepompen

Subsidiemogelijkheden nieuw

9

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp staat buiten in een kast en maakt geluid. En dat is te horen.

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, is afhankelijk van de temperatuur. Hij maakt meer lawaai als hij hard moet werken. Bijvoorbeeld als het buiten erg koud is. Of als je het huis zo snel mogelijk warmer wilt hebben. En ook als je huis niet goed geïsoleerd is. 

Ook de omvang bepaalt hoeveel geluid hij maakt. De meeste mensen vinden een warmtepomp niet mooi, dus denken 'hoe kleiner hoe beter'. Maar met een grotere kast, heb je minder kans op lawaai.

Ook moet de ondergrond stevig zijn (bijvoorbeeld beton). Of de warmtepomp moet gedempt worden met rubberen voeten. Zo worden trillingen niet doorgegeven aan de ondergrond. 

Er zijn ook warmtepompen die binnen staan, en die de lucht via een gat in de gevel lucht van buiten halen. Lees meer over het geluid van een warmtepomp

Bekijk en vergelijk: 
Warmtepompen die goed scoren op geluid (alleen voor leden)
De geluidseisen voor een warmtepomp

Geluid warmtepomp

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke warmtepompen goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers warmtepomp 1200x800