
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:30 maart 2021
30+ kaas is 40% minder vet dan volvette 48+ kaas. Vet geeft kaas smaak. De proevers missen dan ook bij alle geteste 30+ kazen iets van smaak en romigheid. Ook vinden ze dat de kazen vaak een rubberachtige structuur hebben.
Kaas heeft zout nodig. Niet alleen voor de smaak. Ook voor de houdbaarheid en de textuur. In 3 van de geteste 30+ kazen zit duidelijk minder zout. Bij 2 kazen heeft dat weinig consequenties voor de smaak. Maar bij 1 merk zorgt dat voor een lage smaakscore.
In kaas zit stremsel. Dit is een enzym dat de melk laat samenklonteren. Stremsel wordt meestal gewonnen uit de maag van een kalf. Producten met dit soort stremsel zijn niet geschikt voor vegetariërs. Een vegetarisch alternatief is microbieel of plantaardig stremsel. In de tabel is terug te vinden welke dat zijn.
De beste 30+ kazen zijn ook de lekkerste. Beide zijn ook geschikt voor vegetariërs. De Beste uit de Test scoort als enige een 10 op dierenwelzijn. De Beste Koop kost slechts 80 cent per 100 gram en is gemaakt van weidemelk.
Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
