Hongerremmers in afslanksupplementen
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:19 november 2021
Werken hongerremmers?
Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken. Soms gaat het om vezels die in de maag opzwellen (door water) en de maag vullen. Andere stof laten de hersenen geloven dat we geen honger hebben. Weer anderen zorgen voor een langzamere vertering.
Een voorbeeld van die laatste is azijn. Inname van een gram azijn tijdens of vlak na de maaltijd kan de vertering van zetmeel in brood, pasta en aardappelen vertragen. Daardoor komen de koolhydraten na de maaltijd geleidelijk in het bloed. Het hongergevoel blijft dan langer weg.
Minimaal effect
Volgens studies ga je door azijnsuppletie enkele tientallen calorieën per dag minder eten. Een tussendoortje laten staan heeft net zo veel effect. Of maak een salade aan met azijn en eet die bij de maaltijd. Dat is gezonder én lekkerder.
Studies betaald door de industrie
Volgens sommige studies kunnen verbindingen als chroompicolinaat en extracten van African Mango, Cissus quadrangularis en Hoodia parviflora afslanken makkelijker maken. Die effecten zijn meestal alleen aangetoond in onderzoek dat is betaald door de industrie.
Andere eetlustremmers, zoals Cha de Bugre, zijn alleen onderzocht in dierstudies. Maar wat werkt bij ratten en muizen, werkt lang niet altijd bij mensen.
- Lees ook: afslanksupplementen: werken ze?
Zijn hongerremmers veilig?
Er zijn geen bijwerkingen bekend. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de werking van deze stoffen. Onderzoeken die er zijn, zijn vaak door de industrie betaald.
Soorten hongerremmers
Onderstaande ingrediënten kunnen als hongerremmer worden gebruikt in supplementen:
Lees ook:
Populaire artikelen
Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap
Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.Eet je gezond met de lekkerste notenmix
Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.Visvervangers: niet zo gezond als echte vis
Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.