icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze nodig?

In babywinkels zijn allerlei soorten matrasbeschermers te koop waarover beweerd wordt dat ze nodig zijn om de babymatras te  beschermen tegen schimmels, bacteriën en andere viezigheid. Sommige fabrikanten beweren zelfs dat je baby 'veilig' slaapt op hun matrasbeschermer. Maar uit ons onderzoek blijkt dat deze (soms dure) producten niet nodig zijn voor een veilig, schoon en fris babybedje. Sommige kun je zelfs beter helemaal niet gebruiken.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:22 augustus 2024

matrasbeschermer-baby

Een matrasbeschermer gebruik je om je matras te beschermen tegen (lichaams)vocht en stofmijt. Matrasbeschermers zijn er in allerlei soorten en maten. In de vorm van een hoes(laken), topper of matje. Voor babymatrassen zijn vooral de toppers bekend die een extra ventilerende laag hebben, zoals die van AeroSleep en AirgoSafe

Meer ventilatie niet per se veiliger

In de productinformatie leggen fabrikanten zoals AeroSleep graag een direct verband tussen de ventilatie van de topper en hoe veilig je baby erop slaapt. Hoe meer ventilatie, hoe veiliger. Maar in de Veiligheidsnorm voor babymatrassen staat helemaal niets over ventilatie. Negens worden eisen gesteld aan de ventilatie van een babymatras. En er staan geen tests in de norm waarmee de ventilatie beoordeeld wordt. Daaruit mag je opmaken dat hoe goed een babymatras ventileert, helemaal niets zegt over de veiligheid van je baby. 

Lees ook:
Tips: zo kan je kind veilig slapen

Vochtventilatie en luchtventilatie

We testen wel hoe goed babymatrassen vocht en lucht doorlaten. Maar niet als onderdeel van de veiligheidstest. We testen dit omdat je een matras met een goede vochtventilatie makkelijker schoon en fris houdt na een spuug- of luierongelukje.

En met een hoge luchtventilatie kan je baby zijn of haar lichaamswarmte goed kwijt. Maar dat betekent ook dat superventilerende matrassen in de winter te koud kunnen zijn voor een baby. Dus een hoge ventilatie is niet altijd een voordeel. En voor de veiligheid van de baby is het al helemaal niet nodig. 

Test luchtdoorlating matrasbeschermers

Voor de veiligheid heb je dus geen matrasbeschermer nodig. Maar als bescherming tegen vocht uit luier- en spuugongelukjes kan een matrasbeschermer wél heel handig zijn. De meeste matrasbeschermers voor babymatrassen beloven dat ze het matrasje niet alleen beschermen tegen vocht. Ze beweren ook dat ze 'ademend' zijn, dus lucht doorlaten.

Water- of vochtdicht én luchtdoorlatend zijn geen eigenschappen die makkelijk te combineren zijn in één product. We waren dan ook benieuwd hoeveel lucht de 'ademende' matrasbeschermers precies doorlaten. 

Daarom testten we in 2019 15 matrastoppers en hoeslakens voor babymatrassen die beloven vocht tegen te houden én 'ademend' te zijn. Let op: de meeste matrasbeschermers die we testten zijn niet meer te koop. Vandaar dat we de resultaten van die test van onze website hebben gehaald. 

Matras met 3D-laag ventileert wél

Van de 15 matrasbeschermers die we toen testten, kregen er maar 3 een Testoordeel van boven de 6 voor hun luchtventilatie. Dat waren de matrastoppers van AirgoSafe en AeroSleep. Die hebben allemaal bovenop de waterdichte laag nog een laag van superventilerende 3D-vezels. 

Je koopt Airgosafe- en Aerosleep-matrastoppers tegelijk met een matras van hetzelfde merk. Maar de toppers zijn ook los te koop. Ze werken net zo goed met elke andere matras. Je kunt ze dus ook prima gebruiken op een babymatras van een ander merk. 

Matras zonder 3D-laag ventileert niet

Waterdichte matrasbeschermers zonder extraventilerende 3D-laag laten weinig tot geen lucht door. Op deze matrasdekjes kan een baby zijn warmte moeilijk kwijt en kan hij oververhit raken. Oververhitting is een mogelijke oorzaak van wiegendood.

Een ander probleem van waterdichte matrasbeschermers is dat vocht van ongelukjes niet weg kan en bij de baby blijft. Het matras blijft dan wel schoon, maar de baby en het bedje niet.

Matrasbeschermer is niet nodig

Uit onze test blijkt dat je baby prima zonder een matrasbeschermer kan. We hebben geen aanwijzingen gevonden dat een superventilerende matrasbeschermer extra bijdraagt aan de veiligheid van de baby. Ook in onze test babymatrassen zien we geen verband tussen hoeveel lucht een matras doorlaat en hoe goed het uit de Veiligheidstest komt.  

Een matrasbeschermer die weinig of geen lucht doorlaat, is zelfs minder goed voor een baby dan een matrasje dat voor alle veiligheidstests slaagt met daarop katoenen beddengoed.

Je kunt beter een babymatras kopen waarvan je de tijk (matrashoes) op 60°C kunt wassen. Van deze matrassen kun je de tijk op 60°C wassen. Verder is het voldoende om het matras regelmatig goed te luchten.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.

Nieuw & interessant

  • Veel babynestjes gevaarlijk

    Babynestjes geen veilige slaapplaats

    Babynestjes zijn geen veilige slaapplaats voor je baby. Dat komt onder andere door onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
  • Vind het juiste babymatras 1200x800

    Beste babymatras

    Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

  • Campingbedje kopen

    Beste campingbedje

    In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

  • videostill babyfoons kooptips

    Beste babyfoon

    Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.