Veilig online opgroeien
Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Hoe zorg je dat ze veilig kunnen internetten?
Irene Joris Expert ElektronicaBijgewerkt op:5 juli 2024
De eerste tablet
Veel kinderen spelen al met een jaar of 2 een spelletje op een tablet. Voor jonge kinderen zijn er speciale kindertablets. Spelletjes zijn dan ingedeeld op leeftijdscategorie en je kind kan niet zomaar op internet. Ook belangrijk: ze kunnen tegen een stootje.
Oudere kinderen gebruiken liever een gewone tablet. Die hoeft niet duur te zijn. Voor zo'n €250 koop je al een goed apparaat. Bekijk onze selectie van de beste goedkope tablets. Je kunt de tablet kidsproof maken.
De eerste smartphone
Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste smartphone. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, hebben vrijwel alle kinderen een smartphone.
Je geeft je kind waarschijnlijk niet graag de nieuwste, duurste smartphone. Dat is ook niet nodig, maar een nieuw exemplaar is wel aan te raden. De kans is groter dat er een recent en dus veiliger besturingssysteem op staat. En er is meer om op te letten. Welke telefoon is geschikt voor je kind?
Geef de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’. Zo krijgt de iPhone of Android telefoon veiliger instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees alles over het geschikt maken van een smartphone voor je kind.
Als het gaat over belminuten en MB's weet je met prepaid 1 ding zeker: als het op is, is het op. Je kunt goede afspraken maken over wat je kind krijgt, en wat hij zelf moet betalen. Een goedkope sim-only kan ook. Dan heb je geen omkijken naar oprakend beltegoed en opwaardeerkaarten. Let wel even op de buitenbundeltarieven, die zijn niet overal even gunstig. Lees meer tips voor het kiezen van een abonnement voor je kind.
Kinderen en sociale media
Van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft 70 procent een profiel op een sociaal netwerk. Vroeg of laat krijgen ze te maken met like-wedstrijden op school, foto's delen waarop iedereen zijn gezicht bewerkt met filters en video's van populaire vloggers met de nodige (agressieve) reclame. Je kunt weinig doen tegen het (nep)materiaal wat anderen op sociale media plaatsen. Maar je kunt er wel met je kind over praten en er vragen over stellen.
Gaat je kind zelf aan de slag met video en foto's op sociale media? Loop dan samen alle privacy-instellingen van sociale media na. Zo zorg je dat niet iedereen je kind kan bekijken. En je leert je kind meteen hoe belangrijk privacy is. Wat eenmaal op het internet circuleert, is vrijwel niet meer te verwijderen.
Bekijk ook eens:
Nieuw & interessant
- 19 apr.
In-app aankopen beveiligen
Veel apps kun je gratis installeren. Binnenin de app moet je voor bepaalde inhoud vaak betalen. Hoe beveilig je deze aankopen? - Nieuws | 15 mrt.
Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak
De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook. - 24 nov.
Apps pushen kinderen om geld uit te geven
De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien. - Nieuws | 24 nov.
Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen
Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.