Hoe wij tablets testen
Elvin Dujardin Expert tabletsBijgewerkt op:19 april 2024
Welke tablets getest
De meeste tablets die je in de winkel aantreft hebben we getest. De tabletmarkt wordt namelijk gedomineerd door de iPads en Samsung-tablets, en van deze merken kunnen we alle consumententablets testen. Alle andere merken zijn relatief kleine spelers, maar ook die kunnen we vaak testen. Merken als Lenovo, Microsoft en Huawei zijn goed vertegenwoordigd in onze tablettest.
Bekijk welke tablets als Beste uit de Test komen of vergelijk alle tablets.
Gebruiksgemak (25%)
We beoordelen hou eenvoudig je de tablet voor het eerst instelt en hoe prettig hij daarna te gebruiken is. We kijken onder andere naar het gemak waarmee een wifi-internetverbinding wordt gemaakt, de vindbaarheid en indeling van instellingen, en hoe soepel je van app kan wisselen. Ook de kwaliteit van het aanraakscherm, het virtuele toetsenbord en de aan/uit- en volumeknoppen nemen we mee. Tot slot beoordelen we of je de tablet makkelijk met één hand kunt vasthouden en hoe prettig je hem op schoot of op tafel kunt bedienen.
Schermkwaliteit (15%)
Om de kwaliteit van het beeldscherm te beoordelen, gebruiken we speciale meetapparatuur. Hiermee kijken we naar: kijkhoeken, beeldscherpte (pixeldichtheid), kleurweergave, maximum helderheid en de mate van (hinderlijke) reflectie van het scherm. De labmedwerker noteert vervolgens of er zichtbare afwijkingen zijn: sommige tablets hebben bijvoorbeeld een groene of rode gloed over het scherm.
Ook bekijken we de bruikbaarheid van het scherm in verschillende omstandigheden, bij gedimd licht, bij gewoon daglicht, en bij zeer helder licht. Deze scenario's simuleren we met behulp van een sterke lamp in combinatie met een lichtmeter, zodat we de test voor elke tablet precies hetzelfde uitvoeren.
Snelheid (10%)
We meten onder meer de snelheid van het opstarten, het laden van apps, het kopiëren van bestanden en de videoprestaties. Daarnaast doen we een aantal prestatietests met software zoals Geekbench. Daarmee simuleren we de prestaties van de tablet bij verschillende gebruiksscenario's, zoals internetten met veel tabbladen open en het spelen van grafisch intensieve spellen.
Uitvoering alledaagse taken (25%)
Bij het testen van een tablet is het belangrijk dat we zo goed mogelijk rekening houden met de gebruiker. Daarom beoordelen we hoe bruikbaar de tablet is bij veelgebruikte toepassingen zoals internetten, e-mailen, films en muziek afspelen en foto's en video's maken. Een groot deel van deze scores komt uit onze eigen ervaringen. Zo spelen we bijvoorbeeld altijd dezelfde muziek af, via een hoofdtelefoon en via de speakers van de tablet, om de geluidskwaliteit te bepalen. Bij e-mailen en internetten beoordelen we onder andere de kwaliteit van de standaard apps, evenals het gemak om bijvoorbeeld een internetadres in te voeren. Ook beoordelen we de snelheid en consistentie van alledaagse handelingen zoals het ontgrendelen via vingerafdruk of gezicht (indien aanwezig) en het roteren van het scherm.
Tabletmogelijkheden (10%)
Wat kun je allemaal met de tablet? Welke (extra) functies en mogelijkheden bevat de tablet? Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de aansluitmogelijkheden en extra's zoals NFC, GPS voor navigatie en ontgrendelingsmethoden zoals via je vingerafdruk of via gezichtsherkenning. Ook de stevigheid van de tablet nemen we mee. Is de tablet bijvoorbeeld stevig genoeg om onderweg mee te nemen? Daarbij kijken we onder andere naar het materiaalgebruik en de afwerking van de tablet.
Accu (15%)
We meten het aantal uren/minuten dat je video's kunt bekijken en kunt surfen op het web, het aantal minuten dat je de tablet kunt gebruiken als je slechts 30 minuten hebt opgeladen, en (indien van toepassing) het aantal minuten websurfen bij het gebruik van de 4G-/5G-verbinding. De levensduur van de accu testen we niet. Bekijk onze tips om de accu een lang leven te geven voor meer informatie hierover.
Inventarisatie
Behalve testen, inventariseren we ook een aantal zaken zoals het geïnstalleerde besturingssysteem, het formaat en gewicht, de beschikbare opslagruimte, het type van de usb-, wifi- en bluetooth modules en de aanwezigheid van HDMI, GPS, geheugenkaartlezer en 4G-/5G-chip. Ook houden we bij welke versie van het besturingssysteem er op de tablet staat, en wat de fabrikant voor update-beloftes doet. De software-ondersteuning is vooral bij Android lange tijd een zwak punt geweest, maar bij veel merken zien we inmiddels een steeds langer update-beleid.
Puntaftrek
Twee onderdelen vinden we zo belangrijk dat we de tablets die er slecht op scoren strafpunten geven. Opslagcapaciteit en de versie van het besturingssysteem. Dat kan aardig oplopen: een tablet die bijvoorbeeld te weinig (minder dan 12 GB) beschikbare opslagruimte heeft haalt hierdoor bijvoorbeeld niet een 7,5 maar een 6,5 als rapportcijfer. Onze redenering hierbij is: te weinig opslag is een dusdanig groot minpunt dat het de algehele gebruikservaring ondermijnt. Een geheugenkaart voor extra opslag is vaak lang niet voldoende om dit te compenseren.
Hetzelfde geldt voor tablets die op een sterk verouderd besturingssysteem draaien. Ook dat minpunt heeft een grote impact op de gebruikservaring – en in dit geval mogelijk ook op de veiligheid van de tablet.
Predicaten
We bepalen in 2 groepen welke tablets Beste uit de Test en welke Beste Koop zijn. Zo is er een Beste uit de Test en Beste Koop voor grote tablets en voor kleine tablets. Als een tablet groter is dan 8 inch dan hoort hij in de eerste groep. Tablets met veel geheugen en/of mobiel internet (3G/4G) zijn doorgaans te duur om Beste Koop te worden.
Lees meer over predicaten.
Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.
Over onze predicaten
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.
Lees meer over onze predicaten