Apps downloaden op je tablet: waar let je op?
Elvin Dujardin Expert tabletsBijgewerkt op:19 april 2024
Applicaties
Een app is een programmaatje voor je tablet of smartphone. Apps hebben vaak 1 taak of functie. Bijvoorbeeld het weer voorspellen of informeren over actuele vertrektijden van de tein. De kracht van apps is dat zij meestal goed aansluiten op individuele interesses. Er zijn talloze leuke apps beschikbaar, voor ieder wat wils.
Apps nemen meestal niet veel opslagruimte in, maar er zitten uitschieters tussen. Een navigatie-app of spelletje kan 2-3 GB groot zijn. Terwijl een weer-app of nieuws-app niet meer dan enkele MB’s gebruikt.
Apps downloaden via een appwinkel
- Bij Apple iPadOS heet de winkel App Store. Hier vind je de meeste apps die specifiek voor tabletschermen zijn gemaakt.
- Bij Google Android heet de winkel Google Play. Dit is de grootste appwinkel met inmiddels ongeveer 3 miljoen apps, al zijn de meeste voor kleine smartphoneschermen gemaakt.
- Bij Microsoft Windows heet de winkel Windows Store. Deze heeft bij lange na niet zo'n groot aanbod. Maar je kunt op Windows 11 ook traditionele computerprogramma's installeren, zoals Adobe Photoshop. Daar heb je geen appwinkel voor nodig.
Betaalde apps
Er zijn ook betaalde apps waarbij je voor het downloaden moet afrekenen, soms eenmalig en soms via abonnementsvorm. Je ziet in ieder geval altijd duidelijk wat je betaalt.
In-app aankopen
Er zijn ook veel apps die gratis aangeboden worden en aankopen vanuit de app aanbieden. Deze aankopen zijn soms eenmalig, bijvoorbeeld voor het ontgrendelen van bepaalde 'pro'-functies, maar lang niet altijd.
Voordat je een app downloadt kun je al in bij de naam zien of er in-app aankopen in zitten. Wil je weten wat voor aankopen en tegen welke prijs?
- Met een iPad: tik op de app die je wilt downloaden en scroll naar beneden. Onder het kopje Informatie zie je een regel over in-app aankopen. Tik op het pijltje ernaast om de details te zien.
- Met Android: tik op de app die je wilt downloaden en tik op Over deze app. Scroll helemaal naar beneden naar App-info voor details over de aankopen in de app.
In-app aankopen beveiligen
In sommige apps kun je oneindig onderdelen kopen, zoals digitale muntjes in een spel. Kwalijk is dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan zo'n spelletje je flink op kosten jagen.
Beveilig daarom je in-app aankopen via de instellingen. Afhankelijk van het besturingssysteem is er wel een annuleringsperiode, maar deze is nooit lang. Is de termijn verstreken? Neem dan contact op met de ontwikkelaar of de beheerder van de appwinkel (Apple, Google of Windows).
Virusscanner voor je tablet
Het risico op virussen en malware op je tablet is gelukkig klein als je alleen apps uit de officiele appwinkels downloadt. Toch kan wat extra bescherming geen kwaad, helemaal als je ook je bankzaken regelt op je tablet.
Android-tablet
Op je Android-tablet kijken virusscanners mee met de installatie van elke app en geven ze een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige virusscanners zijn gratis, voor andere betaal je elk jaar of elke maand. Heb je een tablet met een verouderde Android-versie? Dan loop je mogelijk extra risico en is een virusscanner helemaal aan te raden.
Bekijk de geteste virusscanners voor Android
iPad
Een virusscanner op een iPad is niet nodig. Vanwege de strenge controle op de App Store en het gesloten karakter van iPadOS komt bijna nooit kwaadaardige software in de winkel terecht.
Windows-tablet
Bij Windows-tablets (en elke andere Windows-computer) is het wel aan te raden om een virusscanner te installeren.
Bekijk de geteste virusscanners voor Windows.