icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nederlandse rechtszaak tegen Google van start

Nieuws
|
Dinsdag 22 oktober vindt in Amsterdam de eerste zitting plaats in de rechtszaak van de Stichting Bescherming Privacybelangen tegen Google. De stichting daagde, met ondersteuning van de Consumentenbond, het techbedrijf voor de rechter wegens grootschalige privacyschendingen.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:21 oktober 2024

google-nieuwsbericht-1200x800px

'Een belangrijke stap'

De eerste zitting is een belangrijke mijlpaal in de rechtszaak tegen Google, vindt Ada van der Veer, voorzitter Stichting Bescherming Privacybelangen. ‘De rechtbank zal beoordelen of wij de belangen van miljoenen gedupeerden in Nederland mogen behartigen.

Het is een belangrijke stap op weg naar een fundamentele verandering in de manier waarop Google omgaat met de persoonsgegevens van consumenten. En een belangrijke stap op weg naar compensatie. Tegelijkertijd is het frustrerend dat het morgen alleen gaat over de vraag of de stichting geschikt is, terwijl Google nog iedere dag de privacyrechten van de miljoenen Nederlanders blijft schenden.’

Actie

In mei 2023 startten de Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond hun actie tegen Google. Zij willen dat Google stopt met het illegaal verzamelen en verwerken van gegevens van Nederlandse consumenten voor eigen commercieel gewin. Daarnaast moet Google gebruikers een schadevergoeding betalen voor Google’s langdurige en stelselmatige privacyschendingen.

Aanmelden

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Ruim 150.000 consumenten hebben zich al voor de Google-claim aangemeld en hun steun uitgesproken voor deze procedure. Dat geeft wel aan hoe belangrijk consumenten deze zaak vinden. Het signaal vanuit consumenten is duidelijk: Google mag de privacyrechten van consumenten in Nederland niet langer met voeten treden.’

Gedupeerden kunnen zich nog steeds voor de actie aanmelden.