icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Reisverzekering kiezen: waar let je op?

Een reisverzekering stel je meestal 'op maat' samen bij het afsluiten. Onderdelen als werelddekking, maximale reisduur en wintersportdekking kun je naar behoefte wijzigen, toevoegen of weglaten. Check jaarlijks of je reisverzekering nog passend is. 

1

Keuzehulp reisverzekeringen

Wil je weten welke reisverzekering het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste reisverzekering.

Help mij kiezen

Keuzenhulp

2

Heb ik een reisverzekering nodig?

Als je op reis gaat, is een reisverzekering meestal nuttig. Bedenk vooral welke zaken je belangrijk vindt om te verzekeren. Er is veel mogelijk, maar lang niet alles is nodig. De belangrijkste reden om wél een reisverzekering af te sluiten, is de hulp die je krijgt in noodsituaties.

Denk aan een ongepland vervroegde terugreis. Of juist een langer dan gepland verblijf inclusief extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten je meestal veel geld en tijd, terwijl het nergens anders is gedekt.

reisverzekering nodig

3

Wat zijn de verschillen?

Reisverzekeringen kunnen erg van elkaar verschillen:

  • De premie: gemiddeld loopt die van €62 tot €221 per jaar.

  • De voorwaarden: wat is bijvoorbeeld de maximumvergoeding bij een gestolen smartphone. En tot welke leeftijd zijn de kinderen meeverzekerd?

  • Het eigen risico: dit is gebruikelijk voor de bagagedekking en medische kosten, maar de hoogte kan verschillen.

  • Het dekkingsgebied: neem je Werelddekking of is Europadekking voldoende?

Lees meer over:
Verschillen tussen reisverzekeringen
Vergelijk reisverzekeringen

Snowboarder

4

Welke dekking heb ik nodig?

Buitengewonekosten - Columns

Buitengewone kosten

Dit is de standaard dekking van iedere reisverzekering. Het dekt de kosten die de alarmcentrale maakt om je veilig, maar eerder dan bedoeld thuis te brengen (repatriëring).

Lees meer over:
Buitengewone kosten

Bagage - Columns

Bagage

Deze dekt gestolen, verloren of beschadigde bagage. Let goed op de maximumvergoedingen. Die verschillen per verzekeraar per bagage-item, per persoon en per polis.

Lees meer over:
Bagage

MedischeKosten - Columns

Medische kosten

Deze module biedt aanvullende dekking op de zorgverzekering voor spoedeisende medische zorg op vakantie. De eerst benaderde alarmcentrale stelt de diagnose en zorgt voor de afhandeling.

Lees meer over:
Medische kosten

Autopechhulp - Columns

Autopechhulp

Biedt dekking voor de kosten onderweg. En eventueel de terugkeer naar Nederland, bij een defecte auto onderweg.

Lees meer over:
Autopechhulp

5

Andere aanvullende dekkingen

Vervangendvervoer - Columns

Vervangend vervoer of verblijf

Als de auto of bestuurder uitvalt, dekt dit onderdeel de kosten voor vervangend vervoer of verblijf.

Lees meer over:
Vervangend vervoer of verblijf

Wintersport - Columns

Wintersport en bijzondere sporten

Onderwatersporten zitten meestal in de standaarddekking. Wintersport moet je vaak apart verzekeren. Bergwandelen is niet altijd verzekerd.

Lees meer over:
Wintersport
Bergwandelen

Ongevallen - Columns

Ongevallen

Deze module geeft recht op een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit. De maximumvergoeding verschilt sterk per reisverzekering. Na je 70e jaar is de vergoeding vaak veel lager.

Lees meer over:
Ongevallen

Rechtsbijstand - Columns

Rechtsbijstand

Hiermee ben je verzekerd van hulp als je onbedoeld in aanraking komt met justitie in het buitenland. Bijvoorbeeld na een verkeersovertreding.

Lees meer over:
Rechtsbijstand

6

Kortlopend of doorlopend

Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. Je verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst. Met een doorlopende reisverzekering ben je continu verzekerd. Dus ook tijdens een weekendje weg of een onverwacht tripje.

De afweging

De keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering hangt af van het aantal dagen vakantie per jaar.

  • Een gezin dat 3 weken per jaar op vakantie gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering.
  • Een alleenstaande kan beter voor een doorlopende reisverzekering kiezen bij zo’n 4 weken vakantie per jaar.

Deze periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Kortlopend of doorlopend

7

Een annuleringsverzekering

Net als bij iedere andere verzekering, moet je ook bij een annuleringsverzekering afvragen of je het risico van annuleren zelf kunt en wilt dragen. Het is altijd vervelend om een vakantie te moeten annuleren, maar is dat de premie voor een annuleringsverzekering waard? Daarnaast krijg je niet altijd geld terug, dit is afhankelijk van de voorwaarden en aard van de annulering.

Lees meer over:
Annuleringsverzekering

Vliegtuig

8

Veelgestelde vragen

Is een weekendje weg of dagje uit verzekerd?

Het eerste geval wel. Je moet wel een bewijs van overnachting kunnen overleggen. Een dagje uit zonder overnachting is niet gedekt op de reisverzekering.

Wanneer gaat de dekking precies in?

De dekking gaat in zodra de vakantie begint. Dat is het moment waarop je de woning verlaat. Bij het volladen van de auto of het klaarzetten van alle spullen in de hal, de avond voorafgaand aan vertrek, is er dus nog geen dekking.

Tot wanneer kun je een annuleringsverzekering afsluiten?

Hier zijn geen officiële regels voor. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis.

Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis?

Deze periode loopt uiteen van 45 dagen (Ohra) tot 365 dagen (Avéro Achmea Vrij op Reisverzekering). Bij pakweg de helft van de verzekeraars bestaat de mogelijkheid om de maximale reisduur te verlengen. (Bron: MoneyView, peildatum 26 maart 2024).

Hoe bepaalt de verzekeraar de waarde van geclaimde spullen?

Als de geclaimde bagage relatief nieuw is (tot maximaal 1 jaar oud), vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde. Na deze periode geldt de dagwaarde. Die kan door de gehanteerde afschrijvingslijst van de verzekeraar snel dalen. Vaak is er ook een eigen risico. Dit alles maakt dat de vergoeding voor verloren of gestolen bagage vaak tegenvalt.

Bekijk:
Alle veelgestelde vragen

Test reisverzekeringen