icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekering: welke dekking heb ik nodig?

Welke onderdelen kun je verzekeren en wat is het nut van die dekking? De noodzakelijke modules zitten in het standaardpakket. Daarnaast kun je extra onderdelen bijverzekeren, zoals wintersportdekking of een hogere bagagedekking. 
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:19 maart 2024

Reisverzekeringen-Dekking-Auto2

Basisdekking

Met een standaard- of basisdekking krijg je noodhulp op reis. Zoals opsporings- en reddingsacties, vervoer naar een ziekenhuis na een ongeval en noodzakelijke medische zorg. Ook een vervroegde terugreis naar Nederland (repatriëring), als dat nodig is. Die noodzaak kan medisch zijn of ontstaan omdat er thuis een familielid (ernstig) ziek is of overlijdt of omdat je huis is afgebrand.

Dekkingen kiezen

Andere dekkingen kun je aanvullend afsluiten. Soms via modules, die je aan en uit kunt zetten. Welke modules en dekkingen je kiest hangt af van:

  • Je persoonlijke voorkeur.
  • Andere afgesloten verzekeringen.
  • Het soort reizen dat je maakt.

Reis je bijvoorbeeld naar een land met hoge medische kosten, zoals Oostenrijk of de Verenigde Staten? Dan kun je je daar extra voor verzekeren. Hoe meer modules je afsluit, hoe hoger de premie.

Modules aan- en uitzetten

Je kunt de reisverzekering in de tussentijd vrijwel altijd uitbreiden. Het uitzetten van modules is in het eerste jaar minder logisch, maar bij verschillende verzekeraars kan het wel.

Extra modules afsluiten

Je kunt (extra) modules zoals wintersport, bagage, geneeskundige kosten en hulpverlening naar wens aan- en uitzetten. Voor welke modules dit precies kan, verschilt per verzekeraar. Zo is werelddekking of wintersport bij sommige verzekeraars al standaard meeverzekerd.

Door modules aan of uit te zetten voorkom je dat je betaalt voor iets dat je niet gebruikt. Let er wel op dat je op tijd de verzekering aanpast als je weer op reis gaat. Controleer ook of je binnen een bepaalde termijn een dekking aan moet zetten, zoals voor annulering

Onvoorziene kosten

De vergoeding van onvoorziene kosten zit in de basisdekking. Dit is het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering. Reisverzekeraars gebruiken verschillende termen voor dit onderdeel:

  • Buitengewone kosten.
  • Onvoorziene kosten.
  • (Persoonlijke) hulpverlening.
  • Noodhulp.

De alarmcentrale

Neem bij een onvoorziene situatie altijd eerst contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Zo voorkom je achteraf teleurstelling als gemaakte kosten niet gedekt worden. Bovendien heeft de alarmcentrale meestal ervaring met de situatie en hebben zij ter plekke contacten.

Bij medische calamiteiten kun je ook eerst je zorgverzekeraar bellen. De alarmcentrale die je het eerste belt, gaat je helpen. Dat hebben de reisverzekeraars en zorgverzekeraars zo met elkaar afgesproken in het Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen.

Bagage

Deze module dekt de schade, diefstal of vermissing van bagage. Er is een maximum vergoeding per persoon en vaak ook nog per polis. Daarnaast gelden er voor bepaalde categorieën lagere maximumvergoedingen. Zoals smartphones, brillen of foto- en filmapparatuur. 

Medische kosten

Voor veel verschillende landen is het aan te raden te kiezen voor een aanvullende dekking medische kosten buitenland. De kosten van medische hulp kunnen in sommige landen erg hoog oplopen. De zorgverzekering vergoedt alleen de kosten van spoedeisende medische hulp zoals die in Nederland gelden.

Autopechhulp

Het onderdeel autopechhulp (automobilistenhulp) biedt dekking voor kosten onderweg. En eventueel ook de terugkeer naar Nederland, na een ongeval of bij pech onderweg. Soms valt deze dekking bij een verzekeraar onder 'vervangend vervoer en verblijf' of onder 'onvoorziene kosten'. Autopechhulp is vrijwel nooit standaard gedekt, maar kun je optioneel afsluiten. Een enkele verzekeraar biedt het helemaal niet aan.

Vervangend vervoer of verblijf

Als de auto, tent of caravan stukgaat, dekt dit onderdeel de kosten voor vervangend vervoer of verblijf. Bij een aantal verzekeraars zit deze post in het onderdeel buitengewone/onvoorziene kosten. In de meeste gevallen is de dekking optioneel. Maar bij sommige verzekeraars kun je de dekking helemaal niet meeverzekeren.

Wintersport en bijzondere sporten

Ga je wintersporten of een andere bijzondere sport uitoefenen, dan kun je hier vaak een aparte dekking voor afsluiten. 

Ongevallen

De module ongevallen keert een geldbedrag uit na overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. Net als een gewone ongevallenverzekering dus. Alleen keert die ook uit als je thuis een ongeval krijgt.

Reisrechtsbijstand

De module rechtsbijstand in je reisverzekering vergoedt de kosten van juridische bijstand die te maken heeft met je reis.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.