icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Advocaatkosten terugkrijgen

De hulp van een advocaat kan veel geld kosten. Soms worden deze kosten vergoed. Betaalt een rechtsbijstandsverzekering de kosten van een advocaat niet? Dan kun je soms een vergoeding claimen. 
Artikelen_advocaatkostenterugkrijgen

Rechtsbijstandverzekering en advocaat kiezen

Bij een rechtsbijstandsverzekering hangt de hulp af van je dekking. Dat betekent dat de verzekeraar je alleen kan helpen als je verzekerd bent voor bepaalde problemen. Denk aan arbeidsrecht (werk en inkomen) of personen- en familierecht. In de polisvoorwaarden of verzekeringsvoorwaarden staat of je verzekerd bent voor een bepaald probleem.

Je hebt als verzekerde het recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat je zelf een advocaat mag kiezen. Heb je advocaatkosten gemaakt voor een verzekerd probleem, maar weigert de verzekeraar de kosten te betalen? Dan kun je hierover een klacht indienen. Leden helpen we op weg met onze voorbeeldbrief.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heb je geen rechtsbijstandsverzekering, dan kan hulp van een advocaat veel geld kosten. Soms kun je gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand, als je een laag inkomen hebt en weinig spaargeld. Voor deze hulp klop je aan bij het Juridisch Loket. Zij beantwoorden juridische vragen over onder andere werk, zorg, inkomen, wonen en scheiden. Vaak helpen ze je om zelf te klagen bij je tegenpartij. Het Juridisch Loket is een Stichting die wordt gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Doorverwijzing

Het Juridisch Loket kan je doorverwijzen naar een advocaat. Daar maak je zelf een afspraak mee. De advocaat zal de Raad voor Rechtsbijstand vragen om de kosten te vergoeden. Deze Raad beslist of je recht hebt op de vergoeding. Zij bekijkt of: 

  • Je inkomen niet te hoog is.
  • Je spaargeld niet te hoog is.
  • Of een advocaat noodzakelijk is of verplicht.

Worden de advocaatkosten vergoed, dan betaal je alleen een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt af van: 

  • Je woonsituatie.
  • Je inkomen en spaargeld van 2 jaar terug. Er wordt gekeken naar je belastinggegevens. Is je inkomen en spaargeld gedaald? Dan kun je vragen om een 'peiljaarverlegging'. Dat betekent dat er wordt gekeken naar je belastinggegevens van dit jaar. 

Bijzondere bijstand

Soms wordt ook de eigen bijdrage van een advocaat vergoed, als het niet lukt om dit te betalen. Dat noem je bijzondere bijstand. Gaat de advocaat naar de rechter, dan betaal je griffierechten. Ook deze kosten kunnen worden vergoed door de bijzondere bijstand. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de Sociale Dienst van je gemeente. 

Proceskostenveroordeling

Komt een zaak voor de rechter, dan loop je een financieel risico: de proceskostenveroordeling. Bij de proceskosten gaat het om de kosten die jij en je tegenpartij maken. De rechter beslist wie de proceskosten betaalt. Je loopt dus het risico dat je naast je eigen kosten, ook de kosten van je tegenpartij betaalt. 

Vaak oordeelt de rechter dat de verliezende partij de proceskosten betaalt. De hoogte van de vergoeding hangt af van het bedrag dat is geëist. En van de werkzaamheden van de advocaat. Soms worden niet alle gemaakte kosten vergoed. 

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling