icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiekookplaat inbouwen en aansluiten

Het installeren van een inbouw-inductiekookplaat is werk voor een deskundige. Een fout bij het inbouwen of aansluiten kan namelijk gevaarlijk zijn. Waar moet je aan denken als je een inbouw-inductiekookplaat wilt (laten) installeren? 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:7 juni 2024

Montage

Inbouwen: werk voor een deskundige

Het installeren van een inductiekookplaat met 4 of meer kookzones is een ingewikkelde klus. Een fout bij het inbouwen of aansluiten kan niet alleen schade aan je keuken of kookplaat aanrichten, maar ook gevaarlijk zijn. Laat daarom het inbouwen en aansluiten van een inductiekookplaat over aan een deskundige.

Inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones worden meestal zonder snoer en stekker geleverd. Zo kun je alleen met professionele hulp de inductiekookplaat aansluiten.

Vrijstaande inductiekookplaten

Er zijn vrijstaande inductiekookplaten en inbouw-inductiekookplaten. Vrijstaande inductiekookplaten worden in de (web)winkels ook wel opbouw-inductiekookplaten genoemd. Wij testen alleen inbouw-inductiekookplaten. 

Lees meer over:
Losse inductiekookplaten

Wat kost het installeren van inductie?

De kosten van het laten inbouwen en aansluiten van een inductiekookplaat hangen vooral af van wat je allemaal moet laten aanpassen aan je aansluitingen en hoe makkelijk die zijn in te passen in de bestaande situatie.

Hoe meer er gedaan moet worden, hoe hoger de aanlegkosten. Als er ingrijpende aanpassingen nodig zijn, kunnen de kosten flink oplopen - als je pech hebt tot fors boven de €1000. Soms zijn er extra kosten om je nieuwe aansluiting aan te sluiten op de leidingen van de stroomleverancier. 

Als je al de juiste aansluitingen hebt, betaal je alleen het aanpassen van je aanrecht en aansluiten van de inductieplaat, plus waarschijnlijk voorrijkosten. Dan ben je misschien al met €200 klaar. 

Bespaartips: 

  • De tarieven van installateurs kunnen enorm verschillen: vraag daarom een aantal offertes aan.
  • Het is gunstiger als je de aanleg van aansluitingen combineert met een andere verbouwing.  
  • Overleg goed met de installateur of je een 2-fasen-groep of een 3-fasen-krachtgroep nodig hebt. De aanleg van een 2-fasen groep is namelijk goedkoper dan de installatie van een 3-fasen-krachtgroep.
  • Check of je gemeente, regio, waterschap of provincie subsidie geeft voor het overschakelen van koken op gas naar koken op inductie.

Je mag ervan uitgaan dat het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) hetzelfde blijft. Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening.

Tips bij het uitkiezen van een installateur:

  • Kies voor een betrouwbare installateur
  • Vraag bij meerdere installateurs een offerte.
  • Informeer van tevoren naar de voorrijd- en onderzoekskosten.
  • Heb je al een kookplaat uitgezocht die nog moet worden geïnstalleerd? Informeer de installateur hierover.

Check het aanrechtblad  

Voor het inbouwen van een inductiekookplaat moet het aanrechtblad dik en stevig genoeg zijn. En er moet voldoende ruimte vrij zijn rondom de kookplaat. De aanwijzingen voor het inbouwen staan in de installatiehandleiding van de fabrikant. 

Houd bij het inbouwen rekening met het volgende:

  • Laat naast de kookplaat genoeg (werk)ruimte over, minstens 20 centimeter. 
  • De nismaat, oftewel het gat in het aanrechtblad, is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.
  • Check altijd de precieze afmetingen van de kookplaat en de nismaat in de productspecificaties.  

We geven in onze Vergelijker ook informatie over de nisbreedte. Er is ook een filter om op een bepaalde nisbreedte te selecteren.

Let op bij de aankoop

Specificaties van kookplaten kunnen verkeerd worden overgenomen of veranderen. Voordat je een inductiekookplaat koopt is het daarom belangrijk om de precieze (installatie)maten, technische gegevens en installatie-instructies te checken. Doe dit bij de (web)winkel en/of de fabrikant.

Check je elektrische aansluiting

Wil je een inductieplaat die:

  • 4 of meer kookzones heeft?
  • razendsnel een pan water aan de kook brengt?
  • 1 of meer boostfuncties heeft?
  • zo efficiënt mogelijk met energie omgaat?
  • flexinductie heeft, dus 2 kookzones kan koppelen tot 1 extra grote, langwerpige kookzone? 

Dan heb je een inbouw-inductiekookplaat nodig met een aansluitwaarde van minstens 7000 W, oftewel 7 kW. Een 'aansluitwaarde' van 7 kW betekent dat de kookplaat moet worden aangesloten op een elektriciteitsgroep in de meterkast die minstens 7 kW piekbelasting heeft, dus 7000 W aan stroom 'tegelijk' kan leveren zonder dat de aansluiting overbelast raakt en de stoppen doorslaan. 

Let op de aansluitwaarde

Voor een kookplaat met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW heb je een speciale aansluiting nodig in je meterkast. En ook een speciaal stopcontact in de keuken.

Als je zo'n inductiekookplaat toch aansuit op een gewoon geaard stopcontact en een gewone 1-fase-elektriciteitsgroep in je meterkast, kan er dit gebeuren:

  • De inductiekookplaat werkt niet zoals het hoort. Je kunt bijvoorbeeld niet op vol vermogen koken of alle kookzones tegelijk gebruiken.
  • Je overbelast het stroomnet en laat de stoppen doorslaan.
  • In het ergste geval kan er korstsluiting en zelfs brand ontstaan.

Er zijn ook inductiekookplaten die je veilig kunt aansluiten en gebruiken op 1 fase. Die hebben wel een aantal grote nadelen in vergelijking met 2-fasen- of 3-fasen-inductieplaten. 

Lees meer over:
1-fase-inductiekookplaten 

Deze aansluitingen heb je nodig

Om een inductiekookplaat met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW (3600 Watt) veilig te kunnen aansluiten en alle kookzones en functies goed en snel te laten werken, heb je speciale aansluitingen nodig.

Let op welke aansluiting de fabrikant in de productinformatie adviseert voor de kookplaat. Alleen als je hem aansluit op de aansluiting die de fabrikant aanbeveelt, werkt de kookplaat op z'n best en kun je alle kookzones en functies gebruiken zoals beloofd is.

Check de keuken:

  • n 5-polig Perilex-stopcontactEen 5-polige Perilex-stekker en stopcontact (zie foto). 

Er is steeds meer keukenapparatuur met een hoog vermogen. Daarom wordt er in de keuken van nieuwbouwwoningen al een tijdje standaard een Perilex-stopcontact in de keuken aangelegd. Heb je een ouder huis en heb je een grote (keuken)verbouwing gedaan of staat die op het programma? Dan kom je eigenlijk niet meer onder de aanleg van een Perilex-stopcontact uit. 

Check de meterkast:

  • Zijn er alleen enkele groepen met ieder een eigen schakelaar? Dan heb je een 1-fase-aansluiting. Lang niet alle inductiekookplaten zijn geschikt voor een 1-fase-aansluiting. Lees waar je op moet letten als je een inductiekookplaat wil aansluiten op 1 fase.
  • KookgroepenZijn er 2 groepen die samen 1 schakelaar hebben? Dan heb je een 2-fasen-aansluiting (op de foto links). Die is geschikt voor een Perilex-stopcontact en apparaten met een aansluitwaarde tot zo’n 7,4 kW (7400 Watt). Een 2-fasen-aansluiting wordt ook wel een kookgroep genoemd. Voor de meeste kookplaten in onze test met 4 kookzones is zo’n aansluiting voldoende.
  • Heeft je kookplaat een aansluitwaarde van 7,6 kW (7600 Watt) of meer? Dan adviseert de fabrikant meestal een 3-fasen-aansluiting. Dat heet ook wel krachtgroep of 400 Volt-aansluiting. Bij zo’n krachtgroep worden 4 schakelaars aan elkaar gekoppeld (op de foto rechts). 

Voor kookplaten met downdraft-afzuiging adviseert de fabrikant vaak een 3-fasen-krachtgroep. Ook sommige kookplaten met 5 of meer kookzones hebben zo’n hoge aansluitwaarde dat je er een krachtgroep voor nodig hebt.

Check altijd in de productinformatie welke aansluiting de fabrikant adviseert. 

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.