icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij inductiekookplaten testen

We testen inbouwinductiekookplaten van 60, 70, 80 en 90 centimeter breed met en zonder downdraft-afzuiging. Alle kookplaten hebben 4 tot 6 kookzones.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:7 juni 2024

Kooktests

Hoe goed de inductiekookplaat werkt, testen we met verschillende kooktests. Bij deze tests gebruiken we geen boostfunctie. Dit doen we omdat de boostfunctie verschillend werkt bij verschillende kookplaten en daarom de uitkomsten niet vergelijkbaar zijn. We testen: 

Snelheid

Op de grootste en de kleinste kookzone brengen we een grote pan water aan de kook op de hoogste stand. We testen hoe lang dit duurt en hoeveel energie daarvoor nodig is. Als alle kookzones even groot zijn, doen we de test bij 1 kookzone. 

Sudderen

Op de grootste en de kleinste kookzone verhitten we een pan met een laag olie op de laagste kookstand. Gedurende 30 minuten meten we de temperatuur van de olie. Hoe beter de temperatuur laag en constant blijft, hoe hoger het oordeel. Als alle kookzones even groot zijn, doen we de test bij 1 kookzone.

Warmteverdeling

We bakken 6 pannenkoeken op de medium kookzone. In een speciale machine meten we van elke pannenkoek nauwkeurig hoe gelijkmatig bruin hij is geworden. En experts beoordelen het uiterlijk van de pannenkoeken. 

Vermogen bij koken op alle zones tegelijk

Op de grootste kookzone verhitten we een grote pan olie op de hoogste stand tot 180°C. Op elke van de andere kookzones staat een pan kokend water. Zodra de olie op temperatuur is, bakken we in 45 minuten zoveel mogelijk porties diepvriesfrites goudbruin terwijl de kookzone op de hoogste stand blijft staan. Tussen de porties door laten we de olie weer opwarmen tot 180°C. De temperatuur van het water op de andere kookzones wordt gemeten. 

Na afloop checken we hoeveel frites er gebakken zijn en hoe goed het water in de pannen aan de kook is gebleven.

Flexzones

Bij een flexzone zijn 2 kookzones aan elkaar gekoppeld tot 1 grote, langwerpige zone. We testen hoe goed de flexzone werkt met een plaat met bloem erop gestrooid. Aan de bruining van de bloem zien we goed hoe de hitte verdeeld wordt over het oppervlak van de kookzone.

Energieverbruik

Bij alle kooktests meten we het energieverbruik van de kookplaat. Samen met het standbyverbruik van de kookplaat levert dat een totaaloordeel op voor energieverbruik.

Inductiekookplaten met downdraft afzuiging

We testen ook inductiekookplaten met afzuiging. Omdat de afzuiging kookdampen, geurtjes en vetspatten naar beneden zuigt, wordt dit systeem ook wel 'downdraft afzuiging' genoemd.

We testen de afzuiging in de recirculatie- en in de afvoerstand. Maar deze kookplaten worden bijna altijd in de recirculatiestand gebruikt. Daarom zijn de oordelen in onze vergelijker alleen die voor de recirculatiestand. Hoe goed de afvoerstand werkt, kun je lezen bij de productinformatie van de kookplaat (in de Expert review). 

We testen:

  • Hoe goed het vetfilter vet opneemt uit de kook- en braaddampen (in recirculatiestand en afvoerstand).
  • Hoeveel herrie het afzuigsysteem maakt (in recirculatiestand en afvoerstand).
  • Hoe goed het koolstoffilter kookgeurtjes uit de afgezogen lucht haalt (alleen in recirculatiestand)
  • Hoeveel stoom de afzuiging opneemt. Hoe beter het systeem stoom opneemt, des te beter ook kookgeurtjes weggaan (alleen in afvoerstand).

Gebruiksgemak

Bediening

We beoordelen het bedieningsgemak van de inductiekookplaat:

  • Spreken de toetsen en het bedieningspaneel voor zich
  • Kun je elke kookzone apart bedienen? Of moet je steeds op 1 bedieningspaneel en display tussen de verschillende kookzones heen en weer schakelen?
  • Moet je op een plus of min drukken om het vermogen aan te passen,of gaat dat via een slider? Hoe goed reageert die op je vinger? Kun je ook in 1 keer de gewenste kookstand kiezen?
  • Is het display goed leesbaar, ook in het daglicht en vanuit een vreemde kijkhoek?

Schoonmaken

Inductiekookplaten lijken heel eenvoudig schoon te maken en te houden, maar klopt dat ook? We beoordelen het schoonmaakgemak. Zitten er naden, randen en richels in of langs de kookplaat waarin vuil zich kan ophopen? Zijn er na de kooktests vlekken achtergebleven die moeilijk of zelfs niet meer weg te krijgen zijn? Is het glas verkleurd? Hoe snel zie je vuil en andere vlekken op de glasplaat?

Gebruik van alle kookzones tegelijk

Is de indeling van de kookzones fijn en logisch? Kun je goed zien waar de kookzones zitten en hoe groot ze zijn? Als je op alle kookzones tegelijk een pan hebt staan, past het dan allemaal wel? Staan er pannen scheef op de kookzone, tegen elkaar aan, over de rand van de kookplaat of op het bedieningspaneel?

Extra functies

We geven ook een score voor de extra functies die een inductiekookplaat biedt, zoals het kinderslot en de timer(s). Niet alleen welke functies erop zitten, maar ook hoe makkelijk die zijn in te stellen. 

Geluid

In de test letten we ook op het geluid dat de kookplaat maakt. Bijvoorbeeld klikjes, zoemen of een hoge toon. We meten het geluid in decibellen, maar laten ook een expert een (subjectief) oordeel geven voor hoe irritant de geluiden zijn. Meestal overstemt de afzuigkap of het borrelen van de pan de geluiden van de kookplaat. Daarom tellen we het oordeel voor het geluid van de kookplaat niet mee in het Testoordeel. Maar het geluid van de afzuiging wordt niet overstemd. Daarom wegen we bij de inductiekookplaten met afzuiging wegen het geluid van de afzuiging wel mee in het eindoordeel. 

Veiligheid

We kijken hoe veilig een inductiekookplaat is. Alle kookplaten doorstaan de elektrische veiligheidsinspectie volgens de norm. Maar we testen de kookplaten op extra punten:

  • Hoe heet wordt tijdens het koken de glasplaat buiten de kookzones? En de rand van de kookplaat? En het bedieningspaneel?
  • Schakelt de plaat uit of terug als een pan overkookt?
  • Schakelt de plaat uit of zachter als er een pan droogkookt?
  • Is de kookzone genoeg afgekoeld als de resthitte-waarschuwing uitgaat?

Scoort een model lager op veiligheid? Dan staan de resultaten in de ergste gevallen bij de nadelen in de productvergelijker.